Argentina: 400 de jurnaliști au primit Premiul Konex – Exemple de urmat – În semn de recunoaștere pentru ce i-a dat țara

Interviu cu Președintele Fundației Konex, Dr Luis Ovsejevich   „Fundația Konex s-a născut din dorința mea de a înapoia societății tot ce ea mi-a oferit în timpul studiilor universitare...
Viena

Dr. Luis Ovsejevich

Interviu cu Președintele Fundației Konex, Dr Luis Ovsejevich

 

„Fundația Konex s-a născut din dorința mea de a înapoia societății tot ce ea mi-a oferit în timpul studiilor universitare și a formării, dezvoltării mele ca om de afaceri.” Dr Luis Ovsejevich

 

Anul 2017, dedicat Comunicării și Jurnalismului

 

Stimate Dr. Luis Ovsejevich, sunteți recunoscut ca avocat, om de afaceri, profesor, scriitor dar și ca fondator și președinte al Fundației Konex. Cum a apărut Fundația Konex

–  Fundația Konex s-a născut din dorința mea de  a întoarce societății tot ce ea mi-a oferit în timpul studiilor universitare și a formării, dezvoltării mele ca om de afaceri. M-am format ca avocat în Universitatea din Buenos Aires, instituție publică, care se susține din impozitele plătite de comunitate. Ulterior, în activitatea mea de om de afaceri, de asemenea am avut un parcurs profesional  de succes.  A-i premia și  a-i recunoaște pe cei  care sunt un exemplu pentru societatea argentiniană reprezintă pentru mine  un mod de a da înapoi tot ceea ce mie mi s-a oferit. Așa a apărut, în 1980, Fundația Konex și Premiile Konex.

 

–  În anul 2017, Premiile Konex au fost dedicate Comunicării și  Jurnalismului. Dacă ținem seama că libertatea presei din America  Latină s-a înrăutățit, aceste premii le vor da mai mult curaj ziariștilor și instituțiilor de presă?

–  Premiul Konex este o recunoaștere a  muncii  efectuată pe o durată de 10 ani. Cu alte cuvinte, persoanele care au fost premiate în 2017, au fost  persoanele care s-au evidențiat între 2007-2016.  Marele Juriu, care i-a ales pe premianți,  respectă criteriile de etică și profesionalism. Cei care primesc Premiul Konex în Comunicare și Jurnalism  s-au evidențiat prin susținerea libertății presei și au acționat într-o manieră coerentă și susținută în munca lor de jurnaliști.  Nu am niciun dubiu că această distincție funcționează ca o recunoaștere, dar, de asemenea, și ca un  stimulent pentru  continuarea unui  bun  exemplu de conduită profesională.

 

–   Ce ne puteți spune despre libertatea presei în Argentina?

Consider că situația libertății presei în Agentina nu diferă mult de ce există în  țările dezvoltate.  Munca în presă, în toată lumea, s-a schimbat dramatic prin apariția noilor tehnologii. Totuși,  esența presei de a  investiga  realitatea, de a întreba și critica,  acționând în favoarea democrației nu s-a schimbat. Acest lucru desigur, întotdeauna generează tensiuni între  presă și guverne sau diferite instituții aflate la putere, dar  pot fi și  entități publice sau private. Statul însă  trebuie  să asigure libertatea de  expresie și a presei. Pe de altă parte, presa și jurnaliștii trebuie să-și exercite  atribuțiile cu  mare responsabilitate.

 

Când au fost acordate primele Premii Konex pentru jurnalism?

– Aceasta s-a întâmplat în anul 1987. Celelalte ediții au fost în anii 1997, 2007 și acum,  în 2017.

 

Deci,  Premiul  pentru Jurnalism  nu  se acordă anual?

– Nu, doar o dată la fiecare 10 ani.

 

Premiile Konex sunt numai pentru cetățeni argentinieni?

 –  Premiile Konex sunt o recunoaștere pentru munca personalităților care se evidențiază în Argentina,  fie că sunt  argentinieni sau rezidenți străini. Din anul 2002, există, de asemenea, și Premiile Konex MERCOSUR care se acordă personalităților notabile care au legătură cu țările din această regiune. De aceea, am premiat Brazilia, Chile, Uruguay, Paraguay, Peru și Bolivia.

 

Cine face selecția candidaților?

– Premiile Konex  cuprind 10 activități,  cum ar fi :  Sport, Spectacole, Arte Vizuale, Științe și Tehnologie, Litere, Muzică Populară, Științe Umane, Comunicare- Jurnalism, Mediu de Afaceri, Muzică Clasică.  Premiile pentru fiecare dintre aceste activități  se repetă la fiecare zece ani. Anual, se constituie Marele Juriu format din 20 de membri care au ca atribuție stabilirea a 20 de discipline sau  domenii de activitate  și să aleagă premianții. În linii generale, din Mareel Juriu fac parte  persoane care au obținut Premiul Konex la edițiile precedente. Responsabilitatea mea, ca Președinte al Fundației  Konex, este de a-i alege pe acești 20 de jurați, dar decizia cu privire la  cei 100 de premiați este a Marelui Juriu care are deplina libertate de a  decide. Din partea Fundației Konex, întotdeauna s-a cerut cea mai mare obiectivitate posibilă, avându-se în vedere factorul etic și  activitatea exemplară. Ideea este să fie aleși cei mai buni pentru fiecare  disciplină.

 

– De la înființare și până în prezent, câte Premii Konex au fost acordate în total, și dintre acestea câte au fost pentru jurnalism?

–   Începând din 1980, anual, au fost premiate 100 de personalități. Adică, în 38 de ani de existență a Fundației Konex, au fost acordate 3800 de premii.  La acestea trebuie să adăugăm că, în anumite ocazii, au fost premiate chiar 105 personalități într-un an și, de asemenea, mai există distincții cum ar fi Mențiunile Speciale, Premiile Konex de Onoare, care se acordă unei  personalități decedate,  și Konex Mercosur despre care v-am spus mai înainte. Cât privește disciplina  Comunicare – Jurnalism, care a avut până acum  patru ediții, numărul premiaților  a ajuns  la 400.

 

– Care este cel mai valoros premiu  pe care îl oferă Fundația Konex?

–  Acesta este Konex de Briliante.  Pentru ca  o persoană să poată primi acest premiu,  mai întâi trebuie să se numere printre cei 100 de premiați care au primit Diploma de Merit,. Persoana care obține Premium Konex de Brillante devine Personaliatea Decadei pentru toate activitățile,  Această distincție a fost obținută de mari personalități  din Argentina, precum Jorge Luis Borges (Litere), Diego Maradona (Sport), Daniel Barenboim ( Muzică Clasică), Luis Federico Leloir (Știință și Tehnologie), Juan Manuel Fangio (Sport), Mercedes Sosa (Muzică Populară), ca să vă dau doar câteva exemple.  De asemenea, trebuie să menționez  că personalități foarte importante au primit Premium Konex de Onoare, distincție care se acordă unei personalități decedate în decada respectiva. În acest caz, aș putea menționa următoarele exemple: Astor Piazzolla (Muzică Populară), Julio Cortázar (Litere), Mauricio Kagel (Muzică Clasică)  și  Carlos Gardel (Muzică Populară).

 

Premium Konex de Onoare pentru doi  Președinți ai  Argentinei

 

–  Printre câștigătorii Premiului Konex se numără și  vreun  Președinte al Argentinei?

 – Da.   Unul este Arturo Frondizi care  a primit Konex de  Onoare, în anul 1998. Frondizi a fost  Președinte al Argentinei între 1958-1962, an în care a fost destituit printr-o lovitură  militară.  Decizia de premiere i-a aparținut Marelui Juriu, dar eu vă pot spune că Frondizi a fost o persoană de mare calitate intelectuală, autor al multor cărți și publicații pe teme instituționale, economice, juridice și de politică internațională. Istoria argentiniană îl recunoaște ca fiind  rotorul  Dezvoltării în țara noastră.  Al doilea Președinte premiat  este  Fernando de la Rua, în 1988, ca Legiuitor, apoi ca Președinte al Argentinei, din 1999 până în 2001.

Președintele Arturo Fordizi

Președintele Fernando de la Rua

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A consemnat  Elena Chiriță /UZPR

Viena
Categorii
Exclusiv
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole