Bustul lui Brâncuși din Lessines, unde localnicii nu știau nimic despre România

În orașul belgian Lessines, unde s-a născut celebrul pictor Rene Magritte, la câțiva kilometri de Bruxelles, se află un bust al marelui sculptor român Constantin Brâncuși. “Noi l-am avut...
Viena

În orașul belgian Lessines, unde s-a născut celebrul pictor Rene Magritte, la câțiva kilometri de Bruxelles, se află un bust al marelui sculptor român Constantin Brâncuși. “Noi l-am avut acolo în urmă cu 26 de ani, dar localnicii nu știau nimic despre România. Unul dintre primele noastre proiecte culturale a fost acesta, în jurul lui Brâncuși. Orașul Lessines adoptase, printr-un proiect al UE, satele românești defavorizate, Hobița. Au aflat, mai târziu, că la Hobița se născuse Brâncuși. Am făcut un proiect numit Interferențe Culturale Brâncuși-Magritte și am realizat acest bust, dar și unul pentru cel mai mare pictor”, a spus Liviu Hopârtean, reprezentant al Asociației „Arthis” Bruxelles.
În primăvara anului în curs, în Belgia, au fost organizate mai multe evenimente de promovare cu ocazia împlinirii a 59 de ani de la moartea sculptorului Constantin Brâncuși. Europarlamentarul Victor Negrescu, alături de gorjeanul Radu Căliman, au realizat o sesiune de dezbateri în Parlamentul European de la Bruxelles, în cadrul evenimentului fiind stabilită o strategie de promovare a titanului de la Hobița la nivel internațional. Cu această ocazie a fost prezentat și un scurt film de promovare, acesta fiind parte a programului turistic „Vino acasă la Brâncuși”, mențíonează cult-ura.ro.
La dezbaterile organizate pentru promovarea județului Gorj au luat parte și Victor Boștinaru,vicepreședintele Grupului S&D în cadrul Parlamentului European pentru politica externă; Daciana Sârbu, europarlamentar; dar și Viorica Dăncilă, eurodeputat.
Ioan POPESCU

Munchen
Categorii
BelgiaDiaspora
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole