Cenaclul Echinox din Cluj, aniversat în Israel la 50 de ani de existență

  Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Keshev LeShira și Uniunea Scriitorilor Israelieni, a organizat în zilele de 22 și 24 aprilie 2018 o...
Viena

 

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Keshev LeShira și Uniunea Scriitorilor Israelieni, a organizat în zilele de 22 și 24 aprilie 2018 o serie de evenimente dedicate lansării în Israel a antologiei de poezie în limba ebraică „Precum apa în căușul palmei”, semnată de membrii Cenaclului Echinox, în traducerea prof. Moshe Itzhaki și a dr. Paul Farkaș, cu ilustrații de Noa Levin-Harif și publicată la Editura Keshev LeShira din Tel Aviv.

Lansările de carte din Israel au inaugurat seria de evenimente dedicate celebrării a 50 de ani de activitate literară a Cenaclului Echinox, care urmează să continue pe tot parcursul anului 2018, atât în România, cât și la nivel internațional. Acesta aspect a fost amintit și de către Martin Salamon, directorul ICR Tel Aviv, în alocuțiunile de introducere susținute la Tel Aviv și Tivon, punându-se accent pe importanța culturală a activității Cenaclului și pe rolul istoric și social pe care acesta l-a avut în istoria literaturii române și promovarea libertății de expresie.

Cu sprijinul ICR Tel Aviv, poeții români Mircea Petean, Ioan Moldovan, Ștefan Manasia și Dinu Flămând au participat la evenimentele de lansare din program, care au avut loc la sediul institutului și la Tivon, și au susținut lecturi de poezie în limba română, în tandem cu omologii lor israelieni, care au recitat poezii din antologia în limba ebraică.

La evenimentul de lansare de la sediul ICR Tel Aviv, au participat din Israel – Rafi Weichert, editorul antologiei, poeții israelieni: Miron Izsakson, Israel Bar Kochav, Rachel Halfi, Hava Pinchas Cohen, Keren Alcalay-Gutt, și traducătorii volumului, prof. univ. Moshe Itzhaki și dr. Paul Farkaș.

La evenimentul care a avut loc la librăria „Karon Hasfarim” din Tivon, moderat de Rafi Weichert, redactor-șef Editura Keshev LeShira, au fost prezenți din Israel – Riki Dascal, Oded Peled, dr. Paul Farkaș, prof. univ. Moshe Itzhaki. Programul muzical al serii a fost susținut de Dr. Sofia Gelman-Kiss și a inclus compoziții românești semnate de Bela Bartok și Sabin Drăgoi.

Antologia de poezie, tradusă în limba ebraică de prof. univ. dr. Moshe Itzhaki și dr. Paul Farkaș, conține poezii reprezentative din perioada 1967-2017, semnate de cei 11 poeți, membrii ai Cenaclului Literar Echinox: Dinu Flămând, Marta Petreu, Ioan Moldovan, Vlad Moldovan, Ion Mircea, Viorel Mureșan, Aurel Pantea, Letiția Ilea, Ștefan Manasia, Adrian Popescu și Mircea Petean. Pe lângă selecția de poezii, antologia cuprinde și 11 scurte note biografice ale poeților, un studiu critic introductiv, semnat de profesorul și criticul literar Ioan Pop, precum și un articol privind procesul de selecție al poeziilor incluse in volum, realizat de scriitorul Radu Țuculescu.

ICR

Viena
Categorii
Israel
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole