COMUNICAT DE PRESĂ privind participarea la cea de-a LVII-a reuniune COSAC, 28 – 30 mai 2017

Migraţia este, în acelaşi timp, o realitate şi o provocare prin aspectele sale demografice, politice, economice, culturale și de acceptabilitate la nivelul cetățenilor și comunităților din Uniunea Europeană. Chiar...
Viena

Migraţia este, în acelaşi timp, o realitate şi o provocare prin aspectele sale demografice, politice, economice, culturale și de acceptabilitate la nivelul cetățenilor și comunităților din Uniunea Europeană. Chiar dacă aceste aspecte sunt uneori incomode, ele trebuie să facă obiectul unei analize bazate pe o consultare publică și instituțională de anvergură.

În perioada 28 – 30 mai, am fost prezent, alături de colegii din Comisiile pentru afaceri europene ale Parlamentului României, la cea de-a LVII-a reuniune a Conferinţei organelor parlamentare specializate în chestiunile Uniunii al parlamentelor UE – COSAC, care s-a desfăşurat la Valletta, Malta.

Cu acest prilej, am exprimat un punct de vedere pe tema migraţiei, cu accent pe chestiunile legate de combaterea contrabandei şi traficului de persoane şi pe necesitatea dezvoltării unei politici umane de returnare şi de readmisie.

Cooperarea integrală și imediată a imigranților cu autoritățile statului gazdă, stăvilirea fluxurilor de imigranţi ilegali, prin creşterea ratei de returnare a celor care nu primesc dreptul de protecţie internaţională, şi restrângerea activităților de criminalitate organizată, cu îmbunătăţirea securităţii și ordinii sociale în teritoriile traversate de migranți sunt câteva dintre mecanismele la care am făcut referire în această intervenţie. Un fenomen deosebit de grav, care trebuie stopat cu celeritate, prin măsuri decisive la nivel european, este cel al operaţiunilor reţelelor cărora le cad victime copiii neînsoţiţi, pe rutele de migraţie.

Am apreciat progresele înregistrate de UE în subminarea modului de acţiune al reţelelor infracționale care introduc ilegal migranţi, prin intermediul misiunilor militare specifice şi a instituţiilor cu activitate în acest domeniu de interes, aşa cum sunt Europol, Interpol şi Agenţia Europeană pentru Poliţia de Frontieră.

Din punctul de vedere al activităţii parlamentare din România, Grupul pentru combaterea traficului de persoane din Parlament, înfiinţat în anul 2009, trebuie să activeze în continuare prin monitorizarea instituţiilor competente, audierea actorilor relevanţi la nivel naţional şi prin elaborarea unor rapoarte care să contribuie, ca şi până acum, la efortul european desfăşurat în această privinţă.

 

Angel TÎLVĂR

DEPUTAT PSD DE VRANCEA

 

Munchen
Categorii
Noutăți
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole