Concert de Colinde bizantine la Istanbul

Primele zile de iarnă aduc la Istanbul două concerte corale de excepție. Grupul Vlahos, prin susținerea Comunității Ortodoxe Române de la Istanbul și a ICR Istanbul, va cânta colinde...
Viena

Primele zile de iarnă aduc la Istanbul două concerte corale de excepție. Grupul Vlahos, prin susținerea Comunității Ortodoxe Române de la Istanbul și a ICR Istanbul, va cânta colinde bizantine sâmbătă, 2 decembrie 2017, de la ora 20.00, la Catedrala Sf. Anton, aflată pe Blv. Istiklal, principala arteră pietonală a metropolei,  apoi duminică, 3 decembrie 2017, ora 12.00, cu prilejul Zilei Naționale a României muzicienii își vor delecta publicul cu un vast repertoriu la Biserica Ortodoxă Sf. Muceniță Paraschieva din Istanbul.

Grupul „VLAHOS” s-a format la inițiativa Pr. Diacon Dumitru Gabor, care de altfel semnează și conducerea muzicală, fiind un ansamblu nou înființat, dar compus din oameni cu o bogată și îndelungată experiență în domeniul muzicii.

Componenții acestui grup fac parte din alte coruri de muzică bizantină și laică, nume sonore în peisajul coral cum ar fi  „TRONOS” al Catedralei Patriarhale, „NECTARIE PROTOPSALTUL” al Facultății Politehnica, grupul vocal „ROMIOSINII” al Asociației Culturale Eline și grupul psaltic „PANTOCRTAOR” al mânăstirii Pantocrator din Episcopia Alexandriei.

Muzicienii au fost invitați de nenumărate ori să concerteze sau să dea răspunsuri la strană în țară, la diferite mânăstiri și biserici, iar în afara granițelor României, în Grecia, Muntele Athos și Bulgaria.

Grupul VLAHOS este alcătuit din absolvenți ai Facultății de Teologie și ai Universității de Muzică din București. Grupul abordează atât piese din repertoriul religios, cât și din cel laic, valorificând astfel diversitatea muzicală a spațiului românesc.

Membrii grupului sunt: Diacon Gabor Dumitru – dirijor, Diacon Roșu Vlăduț Iulian, Maranda Ana Maria, Cruceanu Alexandru, Florea Vasile George, Gușă Silviu Dorin, Iordache Gabriel, Roca Andrei, Tomoșoiu Ionuț și  Vatră Nicolae.  Repertoriul pe care grupul VLAHOS îl pregătește pentru concertul de colinde include atât colinde bizantine, cât și Colinde din diferite zone ale României.

Din repertoiu reținem:

Troparul Nașterii  Domnului, Condacul „Fecioara Astăzi”,  Catavasiile Nașterii Domnului, Bethleeme gătește-te, Colind Bizantin, Nouă azi, Veniți cu toții, Cântec de stea, Ce sară-i dai astă seară.

Colo sus (colind Muntenia), Colindăm coli, Răsună blând, Colind  Mehedinți, Asta-i casa (colind Ardeal), Mândru joacă (colind Ardeal),  Dumnezeu Preasfântul (colind Moldova), D-auzi gazdă (colind Ardeal), Trei Crai, Primenește-ți gazdă casa.

Pentru concertul de duminică, 3 decembrie 2017, închinat Zilei Naționale și care va avea loc la Biserica Ortodoxă Sf. Muceniță Paraschieva, programul va cuprinde și câteva cântece patriotice: Imnul Național de Stat, Așa-i românul, Miorița, Măi Ardeal, Cântec din Bucovina, Doina din caval, Tu, Ardeal, Nu uita că ești român, Treceți batalioane, Pentru că la Putna, Doamne ocrotește-i pe români, Astăzi fraților români, Drum bun, Inima românului și Hora Unirii.

Concertele fac parte din seria de proiecte culturale ale ICR Istanbul menite să contribuie la păstrarea și afirmarea identității etnice, culturale şi religioase, fiind vorba despre acțiuni destinate cu precădere diasporei române, dar și publicului local interesat de tradițiile și obiceiurile naționale. La cele enumerate anterior se adaugă și celebrarea unui moment foarte important pentru orice român, oriunde s-ar afla pe aceast pământ și anume, Ziua Națională a României, moment care va fi marcat într-unul dintre locurile cheie din Istanbul atunci când vine vorba de cultură, religie sau întâlniri importante ale românilor, Biserica Ortodoxă Sf. Muceniță Paraschieva.

Nu în ultimul rând, ICR Istanbul continuă seria de proiecte desfășurate alături de Comunitatea Ortodoxă Română din Istanbul în vederea organizării de acțiuni culturale pentru comunitatea românească din Istanbul.

Astfel de evenimente contribuie la consolidarea legăturilor cu diaspora românească din Istanbul și facilitează accesul comunității de români, dar și al publicului local, la cultura tradițională, în toate formele ei de manifestare. /transmite ICR Istanbul

 

Contact:

Institutul Cultural Român Dimitrie Cantemir-Istanbul

Siraselviler Cad. 21, Taksim, Beyoglu, Istanbul

tel:(+90212) 292 43 45

​fax:(+90212) 292 46 26

email: icr.istanbul@icr.ro

www.icr.ro      

Viena
Categorii
Turcia
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole