Concert de pian Lia Popa la Viena

Institutul Cultural Român de la Viena și Universitatea Tehnică din Viena (TU Wien) organizează luni, 21 august, ora 18.30, la sediul Institutului din Argentinierstraße 39, un recital în interpretarea...
Inchirieri Auto Bucuresti

Institutul Cultural Român de la Viena și Universitatea Tehnică din Viena (TU Wien) organizează luni, 21 august, ora 18.30, la sediul Institutului din Argentinierstraße 39, un recital în interpretarea pianistei Lia Popa. Evenimentul continuă seria manifestărilor dedicate pianistului şi compozitorului român Dinu Lipatti, de la naşterea căruia s-au împlinit 100 de ani în 2017.

Recitalul marchează deschiderea Școlii de Vară organizate în perioada 21-25 august de Facultatea de Informatică a Universității Tehnice din Viena și COST (European Cooperation in Science and Technology), școală la care vor participa peste 40 de studenți.

 

Programul serii cuprinde următoarele lucrări:

 

Ludwig van Beethoven – Sonata op. 31 nr. 2, în re minor (Furtuna)

Robert Schumann – Allegro, op. 8

Johannes Brahms – 3 Intermezzi, op. 117

George Enescu – Suita nr. 10 în Re major – Sarabanda

Dinu Lipatti – Nocturnă în fa diez minor, op. 6

 

Lia Popa a descoperit pianul la o vârstă fragedă, iar intuiția sa muzicală, precum și auzul perfect i-au fost recunoscute odată cu începerea cursurilor Liceului de Artă „Octav Băncilă“ din Iași. A câștigat șapte premii naționale, precum și o mențiune la „Lira de Aur“, premii care au condus la acordarea unei Diplome de Excelență şi unei Diplome de Merit, oferite de Primăria Municipiului Iași. Începând din anul 2005, Lia Popa a susținut recitaluri în afara țării, participând la Festivalul Saint Pierre Les Elbeuf (Franța) și „Socrates Comenius Introspection Intercultural Project“ în Santiago de Compostela (Spania). Pianista a dat primul recital solo în 2006, la Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu“ de la Berlin. În 2008, a fost admisă la Musik und Kunst Privatuniversität der Stadt Wien (Konservatorium der Stadt Wien), iar în timpul studiilor de licență a fost invitată să prezinte în primă audiție muzică contemporană semnată de Meinhard Rudenauer, la Bezirksmuseum Josefstadt și la Österreichische Gesellschaft für Musik, Viena. În anul 2010, Lia Popa a câştigat o bursă de cercetare oferită de Institutul Cultural Român de la Paris, unde a elaborat o lucrare despre creația lui George Enescu. De-a lungul anilor, Lia Popa a studiat cu distinşi profesori precum Klaus Sticken, Otto Probst, Mihaela Ursuleasa, Mihaela Constantin şi Carmen Soltuz şi a participat la cursuri de masterclass susținute de Theodore Paraschivesco, Walter Kraft, Silke Thora-Matties şi Andreas Henkel. În anul 2015, Institutul Cultural Român de la Londra a organizat un concert susținut de Lia Popa la St. Martin-in-the-Fields.

 

Institutul Cultural Român de la Viena

Argentinierstr. 39, 1040

Tel.: +431 319 10 81;

office@rkiwien.at | www.rkiwien.at

www.facebook.com/RKIWien.ICRViena

Banner 3
Categorii
Austria
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole