DECLARAŢIE DE PRESĂ cu prilejul Zilei mondiale împotriva exploatării prin muncă a copiilor

Începând cu anul 2002, la iniţiativa Organizației Internaționale a Muncii, cu susţinerea Organizației Mondiale a Sănătății şi Organizației Națiunilor Unite, a fost instituită data de 12 iunie ca Zi...
Viena

Începând cu anul 2002, la iniţiativa Organizației Internaționale a Muncii, cu susţinerea Organizației Mondiale a Sănătății şi Organizației Națiunilor Unite, a fost instituită data de 12 iunie ca Zi Mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor.

Acest important eveniment îşi propune să atragă atenţia asupra gravităţii acestui fenomen şi să mobilizeze autorităţile responsabile, organizaţiile interesate la nivel naţional şi internaţional, precum şi societatea civilă în identificarea cazurilor de acest gen şi în elaborarea de măsuri şi programe care să determine stăvilirea exploatării prin muncă a copiilor.

În 2017, tema evenimentului, ”In situaţii de conflict şi dezastru, să protejăm copiii de exploatarea prin muncă”, face trimitere directă la situaţiile extreme în care se află milioane de copii din întreaga lume, vulnerabili în faţa traficului şi sclaviei moderne.  Aceşti copii îşi pierd copilăria, nu merg la şcoală, sunt expuşi mediilor de lucru periculoase, implicaţi în conflicte armate sau transformaţi în victime ale unor activităţi ilicite, cum ar fi prostituţia sau traficul de droguri. Mai mult decât atât, masivele fluxuri de migraţie înregistrate la oră actuală la nivel global constituie un factor agravant pentru acest flagel.

Cu toate că România are o legislaţie complexă şi organisme specializate în protejarea copiilor, fenomenul exploatării prin muncă nu a dispărut şi continuă să afecteze sute de copii, în virtutea unor aşa-zise „tradiţii”, în special în mediul rural. Parlamentul României, prin intermediul Grupului pentru combaterea traficului de persoane, trebuie să îşi continue eforturile de monitorizare a flagelului şi de elaborare a rapoartelor anuale şi propunerilor menite să îl stopeze.  În calitate de părinţi, de educatori, de români şi de oameni politici, avem responsabilitatea de a apăra copilăria şi de a îi păstra întreaga lumină, inocenţă şi bucurie!

 

Angel TÎLVĂR

DEPUTAT PSD DE VRANCEA

Munchen
Categorii
Noutăți
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole