Deputat Constantin Codreanu: “Am avizat favorabil proiectul de lege privind accesul românilor din Republica Moldova și alte state non-UE pe piața muncii din România”

  Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării a avizat favorabil, cu majoritate de voturi și o singură abținere, Proiectul de lege nr. 494/2018, pentru completarea Ordonanţei...
Viena

 

Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării a avizat favorabil, cu majoritate de voturi și o singură abținere, Proiectul de lege nr. 494/2018, pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr.25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România.

Acest proiect de lege, așteptat de milioane de români din comunitățile istorice, urmărește să le permită accesul pe piața muncii din România românilor din Republica Moldova și alte state non-membre ale Uniunii Europene.

Proiectul de lege a fost avizat pozitiv și de către Comisia juridică, de disciplină și imunități din Camera Deputaților, care este cameră decizională, după ce Senatul a respins proiectul. De asemenea, proiectul are avizele favorabile ale Consiliului Legislativ și Consiliului Economic și Social.

Propunerea legislativă a fost inițiată la 3 mai 2018 de către deputatul Constantin Codreanu, Președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, împreună cu deputatul Petru Movilă, vicelider al Grupului parlamentar al PMP, și alți numeroși colegi parlamentari unioniști.

Inițiativa prevede completarea OG nr. 25/2014 cu două noi litere, având următorul cuprins: “m) străinii, care sunt cetățeni ai Republicii Moldova încadrați în muncă pe teritoriul României ca lucrători definiți la art. 2, alin. 1, lit. e) – k)” și „n) străinii, din categoria celor definiți la art. (2), alin. a) ai Legii 299/2007, ai statelor în care există comunități ce depășesc peste 100.000 de persoane – Ucraina, Serbia, Albania, Macedonia etc. -, încadrați în muncă pe teritoriul României ca lucrători definiți la art. 2, alin. 1, lit. e) – k)”. Această prevedere elimină obligativitatea obținerii de către angajator a avizului de angajare în cazul românilor din state non-UE.

”În condițiile în care înregistrăm pe piața muncii din România un deficit de forță de muncă, atât calificată cât și necalificată, este firesc să ne gândim, asemenea Poloniei sau Slovaciei, în primul rând la consângenii noștri din jurul granițelor. Este regretabil că Guvernul s-a opus acestui proiect de lege atât de așteptat de românii din Basarabia, nordul Bucovinei, ținutul Herța, Timoc și Voievodina sau din Albania și Macedonia. Păstrăm totuși speranța că majoritatea deputaților vor manifesta responsabilitate și vor susține proiectul în plen”, a precizat deputatul Constantin Codreanu pe marginea inițiativei legislative aflate în dezbatere parlamentară.

DEPUTAT,

Constantin CODREANU

Viena
Categorii
Noutăți
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole