Deputat Constantin Codreanu: „Cazul George Simion relevă că regimul antidemocratic Plahotniuc-Dodon reprezintă o problemă de securitate pentru România și pentru români”

  Astăzi, 3 ocombrie 2018, deputatul PMP Constantin Codreanu, Președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a susținut o declarație de la tribuna Camerei Deputaților...
Viena

 

Astăzi, 3 ocombrie 2018, deputatul PMP Constantin Codreanu, Președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a susținut o declarație de la tribuna Camerei Deputaților privind interdicția de intrare timp de 5 ani în Republica Moldova a cetățeanului român George Nicolae Simion, liderul Platformei Unioniste ”Acțiunea 2012”.

În intervenția sa, deputatul Constantin Codreanu a ținut să precizeze: „În noaptea de 1 spre 2 octombrie curent, un cetățean român a fost declarat indezirabil pentru următorii cinci ani și îndepărtat de pe teritoriul Republicii Moldova. Este vorba despre George Nicolae Simion, președintele Platformei Unioniste ”Acțiunea 2012”, văzut de regimul Plahotniuc-Dodon drept un „pericol pentru securitatea națională și ordinea publică”.

Cetățeanul român George Simion a fost escortat până în vama Albița, îndepărtarea făcându-se într-o manieră susceptibilă de aplicarea forței fizice de către angajați ai Biroului Migrație și Azil din cadrul Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova.

Cele întâmplate sunt abuzuri de natură să limiteze drepturile cetățenilor români la libera circulație și la exprimarea opiniilor. Aceste abuzuri pot conduce la deteriorarea relațiilor speciale și privilegiate dintre cele două state românești ale noastre. Ele urmăresc descurajarea și suprimarea mișcării unioniste din Republica Moldova susținută tot mai mult de către românii de peste Prut.

Liderul Platformei Unioniste ”Acțiunea 2012” nu a întreprins niciodată acțiuni care să prezinte ”pericol pentru securitatea națională și ordinea publică” din Republica Moldova. Singurele sale activități publice în Republica Moldova se înscriu perfect în limitele legale. Opiniile unioniste exprimate de George Simion, ca și militantismul unionist în general, nu pot prezenta niciun fel de pericol real pentru securitatea națională și ordinea publică din Republica Moldova. Cel mai convingător argument în acest sens este existența unor partide unioniste înregistrate legal la Chișinău.

Autoritățile române au obligația de a verifica dacă există sau nu vreun pericol real din partea unui cetățean român la adresa ordinii publice și a securității naționale a celui de al doilea stat românesc, așa cum ar lăsa să se înțeleagă, absolut neîntemeiat, autoritățile în exercițiu de la Chișinău.

Întrebarea noastră firească este dacă regimul Plahotniuc-Dodon luptă doar cu un cetățean al României care nu a comis nimic reprobabil sau luptă cu ideea unionistă în general. În ultimul timp a devenit tot mai clar că militantismul unionist este văzut la Chișinău drept un pericol la adresa regimului Plahotniuc-Dodon, ceea ce însemnă că acest regim va putea recidiva în cazul oricărui cetățean român care militează pentru Unire. Astfel, am ajuns în situația în care regimul antidemocratic Plahotniuc-Dodon reprezintă el însuși o problemă de securitate pentru România și pentru români.

Ieri, am interpelat Ministerul Afacerilor Externe asupra cazului, cerând luarea de măsuri, conform legii, pentru clarificarea situației, solicitarea de explicații și remedierea cazului.

Ideea unionistă este una legitimă. Ea reprezintă un test pentru orice guvernant de la București și Chișinău. Mai ales acum, în anul în care marcăm Centenarul Marii Uniri. Oricine luptă împotriva acestei idei va pierde. Reunirea României cu Republica Moldova este un ideal sfânt și perfect democratic. Nimeni și nimic nu-i va putea sta în cale. ReUnirea este iminentă!”.

DEPUTAT,

Constantin CODREANU

Viena
Categorii
Noutăți
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole