Deputat Constantin Codreanu: ”Salut declanșarea procedurii de clasare ca monument istoric a monumentului arheologic Biserica Episcopului Ierotei din Alba Iulia și includerea sa în Registrul Monumentelor Istorice de valoare națională și universală”

  Deputatul PMP Constantin Codreanu, Președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a primit asigurări oficiale din partea domnului George Vladimir Ivașcu, Ministru al Culturii...
Viena

 

Deputatul PMP Constantin Codreanu, Președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a primit asigurări oficiale din partea domnului George Vladimir Ivașcu, Ministru al Culturii și Identității Naționale privind inițierea procedurii de clasare a Bisericii Episcopului Ierotei din Alba Iulia.

Ministrul Culturii și Identității Naționale i-a comunicat deputatului Constantin Codreanu, între altele, următoarele: ”Direcția Județeană pentru Cultură Alba a declanșat procedura de clasare a bisericii de influență bizantină, din sec. X-XI, situată în cetatea Vauban, pe platoul din fața catedralei Sf. Mihail, municipiul Alba Iulia, județul Alba, la data de 31.08.2018. Conform Legii nr. 422 din 18 iulie 2001 privind protecția monumentelor istorice, republicată, cu modificările și completările ulterioare, art. 14, alin. (2), ”de la data comunicării către proprietar sau către titularul altor drepturi reale a declanșării procedurii de clasare și până la publicarea ordinului de clasare sau până la comunicarea neclasării, după caz, dar nu mai mult de 12 luni, bunului imobil în cauză i se aplică regimul juridic al monumentelor istorice”. Vă mulțumim pentru interesul acordat patrimoniului cultural național și vă asigurăm că vom duce toate diligențele necesare pentru ca procedura de clasare să fie finalizată în cel mai scurt termen”.

Întrebarea parlamentară adresată ministrului Culturii și Identității Naționale a vizat necesitatea inițierii procedurilor de clasare ca monument istoric și punerea în valoare a monumentului arheologic Biserica Episcopului Ierotei din Alba Iulia, cea mai veche biserică creştină bizantină din Transilvania (construită aproximativ în anul 950 după Hristos și descoperită în anul 2011), monument arheologic de o importanță crucială pentru istoria României, confirmând continuitatea românească și ortodoxă în Transilvania, precum și existența timpurie a  unor forme organizate ale vieții naționale și bisericești în această zonă a României.

În aprilie 2011, cu ocazia unor ample lucrări de restaurare, modernizare şi înfrumuseţare a cetăţii medievale din Alba Iulia, demarate şi organizate de primăria municipiului, a fost deschis un şantier arheologic, coordonat de arheologul expert dr. Daniela Marcu Istrate, pe platoul din faţa Catedralei romano-catolice ”Sfântul Mihail”.

Dimensiunile Bisericii Episcopului Ierotei sunt 20,7 m pe axa est-vest, respectiv 12 m pe axa nord-sud, grosimea medie a zidurilor fiind de 1,2 m. Nava bisericii este un pătrat cu latura de 12 metri, iar în zona centrală se află fundaţiile a patru stâlpi care susţineau o cupolă. Biserica a avut o „viaţă“ de maxim 100 de ani, fiind demolată în jurul anului 1050. Ruinele sunt suprapuse de cimitirul dezvoltat în jurul primei catedrale romano-catolice, care a debutat la mijlocul secolului XI. Au fost cercetate aproximativ 400 de morminte, din care circa 200 se află în conexiune directă cu ruinele. Cercetătorii au găsit peste 100 de monezi, majoritatea din secolul XIV. Cea mai veche datează de la sfârşitul secolului XI. Inventarul descoperirilor mai cuprinde obiecte ceramice, cercei, piese din bronz şi argint. Cercetarea a fost finanţată de Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia, conform prevederilor legale în vigoare.

Presa națională a relatat că, în anul 2012, din cauza lipsei unui proiect de conservare şi punere în valoare a vestigiilor Bisericii Episcopului Ierotei care au fost descoperite în 2011, acestea au fost, din păcate îngropate la loc, în pământ, fără a se lua în calcul clasarea monumentului arheologic, includerea lui în Lista Monumentelor Istorice de valoare naţională şi universală, restaurarea lui și organizarea unui muzeu in situ, aspect ce a condus la exprimarea multor nemulţumiri ale multor albaiulieni şi cetățeni din întreaga țară.

Potrivit arheologului Daniel Marcu Istrate, „săpăturile din anul 2011 de la Alba Iulia au scos la iveală ruina unei biserici cu plan în cruce înscrisă, de tradiţie bizantină, care a funcţionat în intervalul dintre mijlocul secolului X şi mijlocul secolului XI. Această datare destul de exactă, foarte rară în arheologie, se datorează unui context arheologic cu numeroşi indicatori, dar totodată îşi găseşte locul în evoluţia istorică a sitului, în particular, şi în evoluţia istorică a sudului Transilvaniei, în general. Fără îndoială, ne aflăm în faţa celei mai vechi biserici de influenţă bizantină de la nordul Dunării, şi chiar raportat la teritoriul propriu-zis imperial aceasta este una dintre foarte puţinele biserici datate din context în secolul X. Din acest motiv poate fi un reper important nu doar în cercetarea istoriei Transilvaniei şi a Ungariei, ci şi în studierea influenţelor arhitecturii bizantine”, susţine arheologul Daniela Marcu Istrate în lucrarea ”Biserica din secolele X-XI, de influenţă bizantină, de la Alba Iulia”.

Deputatul Constantin Codreanu a ținut să precizeze: ”Salut declanșarea, în sfârșit, de către Direcția Județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Alba a procedurii de clasare ca monument istoric a monumentului arheologic Biserica Episcopului Ierotei din Alba Iulia și includerea sa în Registrul Monumentelor Istorice de valoare națională și universală. Îndemn Ministerul Culturii și Identității Naționale să finalizeze procedura până la sfârșitul anului Centenar 2018 și promit să monitorizez îndeaproape acest proces. Nu trebuie să așteptăm 12 luni. De asemenea, îndemn Ministerul Culturii și Identității Naționale și Guvernul României în ansamblu să inițieze restaurarea acestui monument arheologic de valoare națională și universală și să decidă organizarea unui muzeu in situ”.

DEPUTAT,

Constantin CODREANU

Viena
Categorii
Noutăți
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole