Deputat Constantin Codreanu: „Salut disponibilitatea Bucureștiului de a acționa pentru anularea tarifelor de roaming dintre România și Republica Moldova în anul Centenar”

  Deputatul PMP Constantin Codreanu, Președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a primit asigurări oficiale din partea domnului Dănuț Andrușcă, Ministru al Economiei, privind...
Viena

 

Deputatul PMP Constantin Codreanu, Președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a primit asigurări oficiale din partea domnului Dănuț Andrușcă, Ministru al Economiei, privind disponibilitatea părții române de a acționa în vederea anulării tarifelor de roaming între România și Republica Moldova.

Urmare a unei întrebări parlamentare, ministrul economiei i-a prezentat deputatului Constantin Codreanu următorul răspuns: „La întâlnirea din 15 mai 2018, dintre domnul ministru al economiei Dănuț Andrușcă și premierul Republicii Moldova, domnul Pavel Filip, axată pe stadiul lucrărilor gazoductului Ungheni-Chișinău, dar și a extinderii cooperării româno-moldovenești (construirea mai multor poduri peste Prut, consolidarea celor existente, optimizarea traficului vamal în vederea sprijinirii întreprinzătorilor de pe ambele maluri ale Prutului care transportă mărfuri perisabile etc.), gazda a avasnsat și ideea armonizării tarifelor de roaming între Republica Moldova și România, tarife care în prezent sunt considerate foarte mari de către cetățenii români și moldoveni.

Domnul ministru Dănuț Andrușcă a apreciat propunerea, aspectul rezultând și din discuția avută cu reprezentanții Investitorilor Români la Ambasada României și a subliniat necesitatea începerii unor demersuri la firmele de pe ambele maluri ale Prutului care oferă servicii de telefonie mobilă și nu în ultimul rând cu reprezentanții Ministerului Comunicațiilor și Serviciilor Informaționale din România și ministerul omolog din Republica Moldova, nefiind excluse nici contactele cu factorii de decizie din Uniunea Europeană. Domnia Sa a subliniat că trebuie găsite căile legale și procedurile, având în vedere că România este membră a UE și avem nevoie de acordul patenerilor europeni.

Pentru clarificarea acestui aspect sunt necesari mai mulți pași, inclusiv de începere a unor discuții la nivelul ministerelor cu competențe în domeniul comunicațiilor, înaintea ședinței comune dintre guvernele de la București și Chișinău”.

Deputatul Constantin Codreanu a ținut să precizeze: „Salut disponibilitatea Bucureștiului de a acționa pentru anularea tarifelor de roaming între România și Republica Moldova, ca măsură menită să-i apropie și mai mult pe românii din cele două state românești ale noastre. Consider că această măsură anunțată este de stringentă importanță, pentru un șir întreg de motive, care țin de comunicare. Trebuie să reținem că circa 1 milion de cetățeni români locuiesc în Republica Moldova. Anual peste 1,6 milioane de persoane domiciliate în România vizitează Basarabia, plasându-se pe locul întâi printre turiștii de peste hotare. Agenții economici din Republica Moldova au cele mai strânse și intense legături comerciale cu România, principalul partener economic atât la capitolul importuri, cât și la exporturi. Numărul de persoane în legătură de rudenie de sânge sau prin alianță din cele două state românești ale noastre este cel mai mare față de același tip de legătură de rudenie cu cetățeni din orice alt stat al lumii. Acestea sunt doar câteva dintre motivele care au condus în ultimii ani la o intensificare a legăturilor directe și, respectiv, a convorbirilor telefonice dintre românii din cele două state, fapt ce ridică în mod firesc problema anulării tarifelor de roaming.

În prezent, tarifele telefonice pentru convorbirile dintre românii din România și românii din Republica Moldova sunt exagerat de mari fiind comparabile cu cele pentru convorbirile pentru zone extraeuropene (Caucaz, China, Africa etc.). A se vedea tarifele practicate în prezent pentru convorbirile între abonații din Republica Moldova și din România, după principalii operatori: Moldtelecom – 3,20 MDL/minut pentru rețelele fixe de luni până vineri, 3 MDL/minut în zilele de sâmbătă și duminică și 6,60 MDL/minut pentru rețelele mobile de luni până vineri și 6,30 MDL/minut în zilele de sâmbătă și duminică; Moldcell – 4,50 MDL/minut pentru rețelele fixe și mobile; Orange Moldova – 3,5 MDL/minut pentru toate rețele fixe și mobile; Vodafone – 0,40 Euro/minut în rețeaua fixă și 0,50 Euro/minut în orice rețea mobilă; Orange România – 0,372 Euro/minut în rețeaua fixă și 0,558 Euro/minut în rețelele mobile.

Consider, de asemenea, că anularea tarifelor de roaming între România și Republica Moldova nu trebuie neapărat legată de ședința comună de guvern București – Chișinău, dat fiind faptul că ultima oară o ședință comună de guvern fusese anunțată pentru luna noiembrie 2017, aceasta nemaiavând loc.

Guvernele de la București și Chișinău trebuie să acționeze cu maximă promptitudine pentru anularea tarifelor de roaming, asftel încât acest fapt strategic important să se producă într-un orizont de timp cât mai apropiat, în limita anului Centenar 2018”.

DEPUTAT,

Constantin CODREANU

Viena
Categorii
Noutăți
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole