Deputat Constantin Codreanu: ”Urez Preasfințitului Atanasie de Bogdania, originar din Chișinău, sănătate, putere duhovnicească, slujire îndelungată și rodnică în mijlocul poporului român”

  În data de 1 mai, deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, i-a adresat un mesaj de felicitare Preasfințitului Atanasie...
Viena

 

În data de 1 mai, deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, i-a adresat un mesaj de felicitare Preasfințitului Atanasie de Bogdania, arhiereu-vicar Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, cu ocazia hirotonirii în treapta de episcop, la Roma, de către un sobor de arhierei români din Țară, din Basarabia și din diaspora europeană.

În mesajul său, deputatul Constantin Codreanu a ținut să precizeze: ”Preasfinția Voastră, Hristos a înviat! Cu ocazia hirotonirii de astăzi, 1 mai 2018, în anul Centenarului Marii Uniri, în treapta de arhiereu al Bisericii Ortodoxe Române, vă adresez cu bucurie sincere și călduroase felicitări, impreună cu urări de sănătate, de putere duhovnicească și de slujire îndelungată și rodnică în mijlocul poporului român.

Bucuria noastră este cu atât mai mare cu cât sunteți primul episcop român originar din Basarabia, născut în Chișinău, ales și hirotonit pentru diaspora română din Occident, cu titulatura Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, în cuprinsul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei. Totodată, sunteți acum unul din cei trei ierarhi originari din Basarabia membri ai Sinodului Bisericii Ortodoxe Române, alături de Înaltpreasfințitul Petru Păduraru al Basarabiei și Preasfințitul Antonie de Orhei, episcop vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului.

Ca român basarabean și din postura de președinte al Comisiei pentru Comunitățile de români din afara granițelor țării, Vă asigur, Preasfinția Voastră, de întreaga mea deschidere și solicitudine în vederea conlucrării spre binele numeroasei noastre comunități ortodoxe române din Italia, care cuprinde și câteva sute de mii de români basarabeni! La mulţi, fericiţi şi rodnici ani de păstorire!”.

Preasfințitul părinte arhiereu Atanasie Rusnac de Bogdania s-a născut în 17 ianuarie 1982, la Chișinău, Republica Moldova, fiind primul din cei doi fii ai lui Eugen și Ala Rusnac. Din data de 12 octombrie 2010 deține cetățenia Română.

Studii:  2000 – 2005 – INSA Lyon (Institut National des Sciences Appliqués de Lyon – Franța). A obținut diploma de Inginer cu grad de Master, Specialitatea – Telecomunicații și Rețele. În anul 2002 – Atestatul de Studii Europene în cadrul INSA Lyon. Între 07/2004 – 01/2005 – Stagiu de specializare în domeniul IT (MT System – Lyon, Franța). În perioada 2006 – 2010 a urmat cursurile Facultății  de Teologie Ortodoxă „Saint-Serge” de la Paris. A obținut licența în teologie pastorală în anul 2010. Între anii 2010 – 2012 a urmat cursurile unui Master în Teologie Practică (Drept Canonic), la Facultatea de Teologie „Andrei Șaguna” – Sibiu. Lucrarea de Master – „Principii de Teologie Canonică în Diaspora, cu referire specială la Italia”.

Din februarie 2011 și până în prezent a îndeplinit funcția de Vicar Eparhial al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.

Vorbește fluent limbile română, engleză, franceză, rusă și italiană.

Preasfințitul Atanasie de Bogdania este al treilea ierarh originar din Basarabia membru al Sinodului Bisericii Ortodoxe Române, alături de Înaltpreasfințitul Petru Păduraru al Basarabiei și Preasfințitul Antonie de Orhei, episcop vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului. Numărul de 3 ierarhi originari din Basarabia în Sinodul BOR este mai mare decât în perioada interbelică (2 ierarhi: ÎPS Gurie Grosu și PS Dionisie Erhan) și egal cu cel din timpul comunismului (3 ierarhi: ÎPS Antim Nica, ÎPS Antonie Plămădeală, ÎPS Nestor Vornicescu).

DEPUTAT,

Constantin CODREANU

Viena
Categorii
Noutăți
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole