„Diaspora poartă IA“

  Diaspora poarta IA româneasca traditionala, un spectacol realizat de Deutsch Rumänisches Forum Nosa Nürnberg e.V, in colaborare cu Federatia Romanilor de Pretutindeni reprezentata prin Presedintele Emanuel Cioaca, un...
Viena

 

Diaspora poarta IA româneasca traditionala, un spectacol realizat de Deutsch Rumänisches Forum Nosa Nürnberg e.V, in colaborare cu Federatia Romanilor de Pretutindeni reprezentata prin Presedintele Emanuel Cioaca, un spectacol plin de culoare, cu oameni minunati, care au purtat cu mandrie portul traditional romanesc, in noaptea de Sanziene la Nürnberg.
Noaptea de Sanziene, când cerurile se deschid si dorintele se împlinesc., va pot spune ca dorintele s-au implinit pentru multi care au calcat pragul acestui minunat spectacol. Printre cei care ne-au ajutat ca aceste vise sa devina realitate, ii putem mentiona pe partener Dr. Virginia Linul – mester popular si doctor in istorie si etnografie, RIA Money Transfer& Change, Wedding Salon Raffaelo, Produs in Bistrita Nasaud, PSEvent, Bistriteanul.ro si
RadioTV Unirea, ca parteneri media.
Spectacolul a continuat cu multa muzica, ambienta folclorica fiind la cote inalte, o admosfera cum numai noi romanii o putem face impreuna cu Petre Stoian, Mina Buga si Ramona Teslof.
Un moment marcant de poezie intr-o admosfera de poveste, cu o voce inconfundabila a radioului Alina Arbajter ne-a introdus in Povestea IEI si prin versurile Angelinei Nadejde, un poem in care ea spunea „Romancele-s frumoase purtand aceasta IE”
Se spune ca daca dam mana de la mana, totul se poate realiza, asa cum au facut partenerii nostri, Liliana si Ovidiu Schiesser, de la Sano Pflege, pasionati de folclorul si traditia româneasca. Ei si-au prezentat conceptul companiei intr-o atmosfera colorata de IE, Partenerul Life Care reprezentat de Andrada Ilies, Ferderatia Romanilor de Pretutindeni reprezentata de Emanuel Cioaca. Punctul culminant al serii a constat in concursul de IE, la care au participat cu mandrie din toate partile tarii, IA fiind in centrul atentiei aleasa si culeasa din folcor.
Fiecare prezentare a IEI ne-a dus undeva departe in timp, atunci cand din mana tarancii care trudea de dimineata pana seara, au iesit aceste minuni. Premiul castigat de Adriana Tillich, premiata cu IA româneasca din Colectia ”LinIA Traditionala“ a Virginiei Linul, lucrata manual la Salva jud. Bistrita-Nasaud.
Adriana a prezentat o ie lunga confectionata de ea, cusuta de ea si a imbracat-o cu opincile de la Le‘ Floare din Runcu Salvei, pe cap poarta o coronita confectionata de Larisa Bancea – LarisArt. Traditia care ne uneste!
Si daca putem vorbi de „Diaspora poarta IA” la miez de noapte am dat semnalul de incepere a concursului online cu acelasi titlu, unde cele mai frumoase poze si cele mai multe like-uri au fost premiate atat in Nürnberg cat si la Viena.
Peste 200 de oameni frumoși, din toate colturile tarii au purtat cu mandrie IA traditionala, imbinand costumul cu dansul si placerea de a fi pentru cateva ceasuri aproape de obiceiurile, muzica si voia buna de acasa. Diaspora poarta IA româneasca traditionala, lucrata pe panza de bumbac, cusuta manual cu fir de lânita, la Salva, judetul Bistrita Nasaud de echipa doamnei Virginia Linul, doctor in istorie si etnografie.
Pentru acesta seara minunata plina de culoare si buna dispozitie ii multumim Alinei Schreglmann, cea care a facut posibil ca acest vis sa devina realitate la Nürnberg.

Alina Arbejter

Viena
Categorii
Germania
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole