Ecouri de la o binecuvântată prezentare de carte : „Clepsidre înaripate”: coordonator /autor Liliana Moldovan, Editura Ecou Transilvan, Cluj-Napoca, 2018

  Într-o seară a prieteniei sufletești și artistice, într-o atmosferă încărcată de delicate emoții, de cuvinte frumoase și multă poezie, s-a desfășurat lansarea Antologiei ”Clepsidre înaripate”, eveniment pus în...
Viena

 

Într-o seară a prieteniei sufletești și artistice, într-o atmosferă încărcată de delicate emoții, de cuvinte frumoase și multă poezie, s-a desfășurat lansarea Antologiei ”Clepsidre înaripate”, eveniment pus în scenă, în 23 octombrie 2018,  de d-na Nadia Baciu, directoarea Editurii Ecou Transilvan, și găzuit de Doamna T, în cafeneaua care îi poartă numele.

Desprinsă dintr-o lume de poveste, cafeneaua de pe strada Napoca din municipiul Cluj, este un loc special, în care dacă intri ai impresia că ceasurile au stat în loc. Spațiul cofetăriei se dezvăluie clienților din spatele unei perdele de lumini obscure și decoruri atent selectate. Dacă la început treci dintr-o încăpere în alta cu timiditate și cu o oarecare nedumerire neștiind dacă te afli într-un muzeu ori într-un local, privirea ți se obișnuiește  treptat cu puzderia de tablouri care decorează pereții și obiectele vintage care personalizează gingaș mobilieul specific unei cofetării.

Startul evenimetului a fost dat de patroana localului, care a dat binețe celor prezenți și și-a exprimat bucuria de a găzdui această lansare de carte. D-na directoare a editurii Ecou Transilvan a preluat ștafeta și a moderat întâlnirea începând cu o scurtă prezentare a scriitoarei Liliana Moldovan, coordonatoarea antologiei dar și o veche colaboratoare a editurii Ecou Transilvan.  Și a continuat adresând felicitări tuturor autorilor care au făcut posibilă editarea antologiei. “Multumesc tuturor celor care v-ați răpit din timpul d-voastră liber, pentru a fi alături de noi. Felicitări celor prezenti în aceasta antologie, dar si celor care ne-au încantat cu muzica lor: Formația ”Cantellion” ( Iris și Cătălin), Prof. Camelia Hodiș – Chitară, Prof. Mădălina Neamt Jilovan – pian, d-rei Ramona Elena Doleanu. Sincere mulțumiri, d-nei Prof. Felicia Schlezak, d-lui Longin Popescu si în mod special autorilor care au luat cuvântul.”- a spus d-na Nadia Baciu la finalul discursului introductiv

După mini-recitalul de muzică pop, suținut de formația ”Cantellion”, a urmat un moment poetic conceput de poeții cu deficiențe de vedere Estera și Valentin Bălan, care au recitat din propriile creații lirice. Este important să amintim și intervenția scriitorului Longin Popescu care a mărturisit că a parcurs antologia în vacanță, în atmosfera specifică unor neumblate insule grecești, fapt ce a conferit lecturii un plus de valoare literară și emoțională. Domnul Longin Popescu a citit, la rândul său, câteva poezii din volumul prezentat și a adresat felicitări editurii și autorilor care au pus umărul la editarea unui volum unic, cu poezii și texte în proză inspirate, pline de sensibilitate, mustind de talent.

Secvențele muzicale, au încântat auditoriul și au fost suținute de pianista Mădălina Neamț-Jilovan și de d-na Camelia Hodiș care a interpretat câteva melodii din repertoriul muzicii folk acompaniindu-se la chitară. O surpriză plăcută a fost oferită publicului, dar și autorilor din antologie de d-na Elena Ramona Doleanu, care a selectat câteva poezii și le-a recitat în maniera specifică artei guvernate de muza Thalia.

De fapt, seria surprizelor dezvăluite la această lansare de carte a debutat cu minunatul gest al poeților Estera și Valentin Bălan, pus la cale cu complicitatea d-nei Carmen Moraru. Ei au  oferit autorilor prezenți la lansare câte o floare albastră ca simbol al liricii eminesciene și al prieteniei întru creație și poezie.

Cu mare bucurie și reală emoție a fost primită prezența la Cluj-Napoca a oaspeților din Botoșani, a foștilor profesori de la școala de nevăzători, a prietenilor editurii Ecou Transilvan și a persoanelor care i-au însoțit pe cei  prezenți la lansare. Dintre scriitorii antologați care au răspuns invitației de a veni la Cluj- Napoca, pe lângă poeții din Botoșani, îi voi enumera pe : d-na Nina Caba care a venit din Baia-Mare, Lucian Ioan Mărginean din Tîrgu-Mureș și clujenii : Liana Emanuela Oneț, Sorin G. Ionescu. Intervențiile lor au stat sub semnul bucuriei de a fi contribuit la realizarea acestui volum colectiv și al speranței că un astfel de proiect editorial va fi continuat în viitor.

Spre a vă ajuta să intrați în atmosfera evenimentului defășurat la Cluj, redau, mai jos, câteva din reacțiile unor autori prezenți la lansare :

Liana Emanuela Oneț  : “Seara de azi a fost despre întrebări și răspunsuri… Cine sunt eu? Cine suntem noi, autorii acestei antologii literare intitulată „Clepsidre înaripate”? Suntem niște ființe cu o problemă în plus față de restul omenirii? Să fim realiști. Nimeni nu stă să contorizeze (sau nu ar trebui să o facă) problemele fiecăruia dintre noi. Noi suntem ființe cu o binecuvântare în plus față de restul omenirii.. Stați liniștiți, nu am folosit, nu folosim și nu o să folosim vreodată această binecuvântare ca temei de fală și mândrie căci ea e transformată mereu Știți în ce? Într-un simplu gram de iubire.. Acest unic gram de iubire se regăsește în toate aceste cuvinte pline de sensibilitate infinită, ce depășește orice graniță de exprimare. Sunt nemuritoare în fața iubirii și îmi doresc ca acest gram în plus de care am parte, să vă ajute pe voi, cititorii, să fiți cu o secundă mai longevivi ca eternitatea și să simțiți că puteți zbura trei metri deasupra cerului, cel puțin. ”

Nina Caba : “Mă bucur că am reușit să particip la acest eveniment plin de iubire și căldură. Am simțit atmosfera de basm și starea de conexiune dintre participanți Ea a dat fiecăruia dintre noi posibilitatea să se exprime și ofere din prea-plinul sufletului său. Lansarea antologiei autorilor cu dizabilități din România a fost asemenea unei oaze de bucurie în lumea deșartă în care trăim. ”

Sorin G.  Ionescu : “ Bucuria de a fi parte a acestui proiect minunat, alături de oameni care oferă mult mai mult decât putem primi și asimila despre ce înseamnă puterea fericirii de a trăi frumos, îmi este mai mult decât onoranta! Din suflet, mulțumiri mii, pentru invitație și pentru provocarea de a fi parte a acestui proiect editorial, cu speranța optimistă în continuitatea sa! Felicitări deosebite tuturor celor ce au făcut posibil acest context! ”

Estera Bălan : “Strângeri de mână prietenoase, flori albastre, muzică, poezie, fotografii și zâmbete, în jurul antologiei „Clepsidre înaripate”, au transformat o după-amiază de brumar într-o caldă sărbătoare. Nutresc un sentiment de adâncă prețuire pentru cei care au gândit și făptuit cartea și lansarea ei la Cluj-Napoca. „Clepsidrelor înaripate„ le urez să atingă desăvârșirea zborului! ”

Valentin Bălan :   „Lansarea Clepsidrelor înaripate”, de la Cluj-Napoca, a fost una dintre cele mai originale manifestări culturale în care am fost implicat. Calitatea umană și artistică a participanților a adăugat multe carate evenimentului. Acea memorabilă seară de la cafeneaua literară a fost aureolată de evoluția talentatului grup ”Cantellion” și de recitarea sensibilă a domnișoarei Ramona Deleanu. Dacă distanțele geografice ar fi mai prietenoase cu noi, astfel de întâlniri ar trebui să fie mult mai frecvente.   Personal, consider că evenimentul de la Cluj a adus un suflu cald pentru minte, inimă și literatură. Felicitări sincere doamnelor Liliana Moldovan și Nadia Baciu – organizatoarele reușitei lansări de carte și mulțumiri tuturor participanților! ”

În final, doresc să menționez, dl. Lucian Ioan Mărginean, artistul fotograf și poet inclus în antologie , a pregătit cu ocazia lansării o expoziție cu fotografiile care ilustrează paginile volumului “Clepsidre înaripate”. Seara s-a încheiat într-un ropot de aplauze adresat organizatoarei și gazdei acestui eveniment inedit și bogat în iubire, născut dintr-o caldă îmbrățișare a artei poetice, cu muzica și  fotografia.

Liliana Moldovan

Viena
Categorii
Exclusiv
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole