Germania și UE văzute de la Berlin – varianta 2017

După o pauză de o jumătate de an, am petrecut din nou câteva zile la Berlin. Un suflu pozitiv domină Germania, iar Europa este subiectul preferat de discuţii. Deși...
Dan LUCA
Viena

După o pauză de o jumătate de an, am petrecut din nou câteva zile la Berlin. Un suflu pozitiv domină Germania, iar Europa este subiectul preferat de discuţii. Deși mai avem 3 luni până la alegerile federale, se pare că Angela Merkel va reuși fără mari probleme recâștigarea titlului de cancelar. Al 4-lea său mandat se preconizează a fi sprijinit de o nouă majoritate, de centru-dreapta (creștin-democraţi și liberali). Da, vom asista la revenirea liberalilor în Parlamentul Germaniei, cu un scor suficient de mare pentru a ajuta la formarea noii coaliţii la putere. Chiar dacă Martin Schulz a reîmprospătat SPD-ul, electoratul german e dificil de convins, iar cel mai probabil Stânga va intra în opoziţie după alegerile din septembrie 2017.

Pentru a înţelege aceste mișcări politice m-am adresat experţilor politici din Berlin. ”Nu se schimbă liderul țării pe timp de criză. Dar este o criză atipică în Germania. Economia merge bine, iar șomajul e la cifre decente, lumea o duce bine aici. Există însă crizele din jurul Germaniei care coagulează naţia germană în jurul actualului cancelar. Putin, Erdogan, Trump, dar și viitorul UE împing Germania în a alege experienţa politică în locul neprevăzutului”, concluziona analistul politic german.

Se așteaptă multe de la UE în Germania, iar alegerile recente din Franţa dau speranţe pentru o accelerare a procesului de integrare europeană.

Câteva cuvinte despre Berlinul anului 2017. Apar aici foarte multe start up-uri în domeniul IT-ului, se dezvoltă o artă contemporană interesantă, dar întâlnim tot mai mulți tineri acaparaţi de mitul comunicării politice.

Ca o picanterie, Berlin e poate singurul oraș în care taximetriștii sunt fericiţi…

 

Dan LUCA / Bruxelles

Sursa: http://casaeuropei.blogspot.ro

Viena
Categorii
Germania
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole