În „sportul minţii”, Europa s-a mutat la Iaşi!

La „Iulius Mall” din Iaşi, sâmbătă, pe 13 mai 2017 s-au derulat întrecerile turneului de şah blitz din cadrul Cupei Europei, o competiţie arbitrată de Ciprian Ioan Lazăr, coordonată...
Viena

La „Iulius Mall” din Iaşi, sâmbătă, pe 13 mai 2017 s-au derulat întrecerile turneului de şah blitz din cadrul Cupei Europei, o competiţie arbitrată de Ciprian Ioan Lazăr, coordonată de directorul Alin Apostol şi organizată de Asociaţia Judeţeană de Şah Iaşi. Durata unei partide a fost de 3 minute KO + 2 secunde/mutare, la turneul menţionat participând un număr de 73 de şahişti, 32 la Open A (ELO < 2300) şi alţi 41 la Open B (under 12 ani).

Printre concurenţi s-au aflat şi sportivii de la CS Politehnica Iaşi, cu binecunoscuta Camelia-Adriana Ciobanu (32 ani, ELO 2213) în prim plan, CS Tinerii Maeştri Bucureşti, CS Ariadna Suceava, CS Micul Şahist Iaşi, ACS Philidor Iaşi, CS Iasitel Iaşi, CS Şah Suceava, CS Botoşani, CSM Paşcani, ACS Pheonix Buzău, apoi AC De Şah Realitatea Huşi, CS Sergentul Vaslui, CS Capablanca Iaşi, CSM Focşani 2007,
CS Ştiinţa Miroslava, CS Sfinxul Iaşi, Clubul De Şah Bicazul Bicaz. De menţionat că o parte dintre jucătorii cuprinşi în turneul de la Iaşi au participat recent şi la Campionatele Mondiale Şcolare de Şah de la Palatul Culturii din Iaşi, printre ei fiind şi medaliaţii Ema Obadă (12 ani), de la CS Politehnica Iaşi şi Rareş Plugaru (13 ani), de la ACS Philidor Iaşi.
După 7 runde disputate în „sistem elveţian”, în TOP 10, la fiecare categorie de concurs, s-au clasat următorii şahişti:
– OPEN A:
1. Ciobanu Camelia-Adriana (CS Politehnica Iaşi) – 6,0 pct;
2. Zubcu Vlad-George (CS Politehnica Iaşi) – 6,0 pct;
3. Albu George (CS Politehnica Iaşi) – 5,0 pct;
4. Plugaru Rareş (ACS Philidor Iaşi) – 5,0 pct;
5. Apostol Alin-Ghiocel        (CS Politehnica Iaşi) – 5,0 pct;
6. Călin Alexandru (CS Tinerii Maeştri Bucureşti) – 4,5pct;
7. Cenuşă Mihai (CS Politehnica Iaşi) – 4,5 pct;
8. Andrieş Ionuţ-Stelian (CS Politehnica Iaşi) – 4,5 pct;
9. Grigore Bogdan (ACS Philidor Iaşi) – 4,5 pct;
10. Dănilă Ianis-Andrei (ACS Philidor Iaşi) – 4,5        pct.
În ultima rundă, cu piesele albe, Camelia-Adriana Ciobanu (mai mare cu 19 ani decât adversarul său) l-a învins pe Rareş Plugaru şi a câştigat turneul principal al competiţiei, acolo unde campioana mondială şcolară Ema Obadă (doar 12 ani) s-a clasat pe locul 14, cu 4 puncte.

OPEN B:
1. Prisăcaru Ştefan-Emilian (AC De Şah Realitatea Huşi) – 5,5 pct;
2. Melinte Rareş-Andrei        (CS Politehnica Iaşi) – 5,5 pct;
3. Iordache Alexandru-Cristian (CS Politehnica Iaşi) – 5,5 pct;
4. Lungu Alexandru (CS Politehnica Iaşi) – 5,5 pct;
5. Meriuţă George-Cosmin (CS Micul Şahist Iaşi) – 5,0 pct;

6.Grigore Andrei (ACS Philidor Iaşi) – 5,0 pct;
7. Andrieş Alexia (CS Politehnica Iaşi) – 5,0 pct;
8. Nechita Bogdan-Gabriel (ACS Philidor Iaşi) – 5,0 pct;
9. Borza Alexandru-Ionuţ (CSM Focşani 2007) – 5,0 pct;
10. Cozma Teodor-Mihail (CS Capablanca Iaşi) – 4,5 pct.
În runda cu nr. 7, ultima din cadrul Openului B, tânărul şahist Ştefan-Emilian Prisăcaru (12 ani), cu piesele negre, a remizat cu Alexandru Lungu şi a câştigat turneul de la categoria sa de vârstă, la departajare cu ajutorul „Buchholz Tie-Breaks”.
* Ieşeanul Andrei Filip, medalie de aur la Cupa Phoenix de la Buzău

 

În intervalul de timp 11-14 mai 2017, la Buzău a avut loc Cupa Phoenix la şah, la categoriile de vârstă U 8, U 10 şi U 14 ani şi seniori. Directorul de turneu a fost Sorin Iordăchescu, iar arbitrul principal Lucian Gîlea.
Printre competitori s-au aflat şi tinerii sportivi de la CS Micul Şahist Iaşi, coordonaţi de instructorii Ştefan Axinte şi Lucian Filip, turneul fiind programat pe durata a 7 runde şi disputat în sistem elveţian, cu jucători din România şi Republica Moldova.
La categoria „Under 8 ani”, câştigătorul a fost Ştefan Adrian Popescu (CS Palatul Copiilor Buzău), cu 7 puncte. Pe locul 15 s-a clasat Ana-Maria Moraru (8 ani, de la CS Micul Şahist Iaşi), cu 3,5 puncte.
La „Under 10 ani”, pe primul loc s-a clasat Andrei Filip (10 ani, de la CS Micul Şahist Iaşi), cu 6 puncte, după cinci victorii şi două remize şi fără nici o înfrângere. Mica şahistă Alexandra-Ecaterina Lupan (doar 9 ani, de la CS Micul Şahist Iaşi) s-a clasat pe locul 32, cu 2,5 puncte.
La categoria sub 14 ani, medalia de aur a revenit şahistului Ştefan-Mario Berechet (CS Palatul Copiilor Buzău), cu 6 puncte.
La seniori, într-un turneu cu 45 de jucători, s-a impus Marius Manolache (44 ani, CS Studenţesc Medicina Timişoara, ELO 2500), cu 6 puncte, cupă 5 victorii şi 2 remize. Pe locul 4 s-a clasat Lucian-Ioan Filip (36 ani, ELO 2401, joacă pentru CS Şah Galaţi), cu 5 puncte, după 4 victorii, două remize şi o singură înfrângere în faţa câştigătorului Marius Manolache.
Pe locul 44 s-a clasat Florin-Radu Moraru (43 ani, CS Micul Şahist Iaşi), cu 2 puncte.
DAN TEODORESCU

Munchen
Categorii
Sport
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole