Incredibila Indie – seria a 2 a – partea a 6 a

  O zi petrecută la studiourile de film Bollywood   Așa cum am stabilit cu o zi înainte, atunci când șoferul nostru a sunat la cei care organizează turul...
Viena

 

O zi petrecută la studiourile de film Bollywood

 

Așa cum am stabilit cu o zi înainte, atunci când șoferul nostru a sunat la cei care organizează turul în studioul din Bollywood, a rămas ca la ora 10:00 șoferul  și ghidul care ne va însoţi, va fi prezent să ne ia.

La ora 9:45 am fost sunată în cameră să mi se comunice că acesta întârzie jumătate de oră din cauza traficului. Foarte bine! Chiar mai aveam ceva de scris la pagina jurnalului de ieri, așa că puteam încheia totul fără nicio problemă.

La ora 10:25, când să ies din cameră, sunt iarăși sunată că în 20 de minute este la hotel. M-am mirat de faptul că ghidul nostru este atât de corect și ne înștiințează la fiecare întârziere a sa.

La ora stabilită a fost aici, ne-a luat în mașină și duși am fost. Am fost înștiințate că drumul până la studiouri va dura între o oră și o oră jumătate, în funcție de traficul ce va fi. În tot acest timp ne-a povestit istoria filmului indian.

Primul film a fost făcut în anul 1913 – fiind un film mut-, apoi primul film cu sunet a fost în anul 1931, urmând ca în anul 1937 să fie filmat primul film color.

De la filmul mut la cel cu sunet, de la filmul alb/negru la cel color, toată ascensiunea este la fel ca peste tot, iar producătorii de aici nu s-au lăsat mai prejos, mai ales datorită faptului că aici sunt realizate anual aproximativ 1000 de filme.

Dacă ne gândim că un an are cam 365 de zile, adăugând zilele în care nu se lucrează, putem spune că sunt filmate cam trei filme pe zi. O adevărată “ fabrică” de filme, unde inspirația celor de la Studiourile din Mumbai pare a fi fără sfârșit!

Aici oamenii trăiesc prin și din film. Oricât de sărac ar fi, televizorul nu trebuie să lipsească din casă, iar filmele indiene sunt rulate pe programe speciale aproape neîntrerupt.

Până să ajungi la studio se puteau zări milt mail iote panouri publicitare unde protagoniști erau actorii lor preferați. Ajunși aici, primul lucru pe care l-am primit a fost o băutură rece și răcoritoare, care a fost exact ceea ce ne doream. La o temperatură de peste 35 de grade, era lucrul cel mai bun.

Prima oprire a fost într-un platou de filmare, unde se filmau câteva cadre unde o tânăra ce avea încă patru surori, iar ea fiind cea mai mică era pusă a face totul prin casă!

Studiourile de film de la Bollywood nu sunt ca cele americane, acest lucru ne-a spus ghidul nostru încă din mașină, că aici totul e diferit și altfel promovat. Auzisem din alte surse că ar fi altfel aici, dar nu aveam idee cum. Doar de asta mă aflam acum aici, pentru a vedea realitatea.

De asemenea, temele și limbile alese pentru a filma sunt diferite. Trei dialecte diferite ale limbii hindi sunt folosite în principal pentru filme, urmate fiind de engleză.

În Mumbai există între 18-20 de studiouri de filmare, între 2 și 7 km fiecare. Majoritatea filmelor sunt făcute aici, dar se filmează și în străinătate. Mai nou, ni s-a arătat patul de spital unde cunoscutul actor Salman Khan a filmat scena cu el în spitalul din România, a fost făcută în studioul numărul trei, într-un “gren box”proiectându-se apoi în fundal imagini din România.

 

Câtă simplitate și câtă calitate la final!?

Am fost purtați timp de mai bine de trei ore prin tot studioul, arătându-ne toate variantele de a filma. Am văzut cum este sunetul produs, dansuri indiene în direct, cum aceștia iau masa la prânz și lista poate continua. O mare imensitate de oameni, toți mișunând de colo-colo pentru a face ceea ce ei știau cel mai bine- filme!

 

Am avut inclusiv posibilitatea de a interacționa cu ei, de a dansa pe o scenă a unui studio alături de dansatorii lor și chiar să luăm masă alături de ei.

Indienii știu să se organizeze, știu a te face să te simți bine și asta e cel mai important lucru.

 

Am plecat de la stidiourile de film Bollywood cu o satisfacție personală mărită. Văd acum altfel totul, mai ales că am avut parte și de mai multe filme unde ni s-a arătat istoria cinematografiei indiene, modul cum au evoluat, tehnica folosită mai de mult și cea actuală, animațiile făcute etc.

O zi, din nou la superlativ care s-a încheiat cu o vizită la Poarta Indiei, de unde am putut admira inclusiv Taj Mahalu.

Cele două clădiri sunt făcute pentru a fi India, una lângă alta și formează o imagine completă a locului.

Gateway of India sau Poarta Indiei. Acest loc este printre cele mai renumite și vizitate obiective turistice din Mumbai. Acest monument istoric a fost construit ca un tribut adus Reginei Maria și regelui George al V-lea, care au vizitat orașul în anul1911.

Poarta Indiei a fost deschisă publicului pe 4 Decembrie 1924 și a devenit cel mai faimos monument al orașului Mumbai. Poarta Indiei, cu o înălțime de 26 metri, îmbină stiluri arhitecturale hinduse și musulmane și este una dintre cele mai frumoase și mai bine luminate locuri din Mumbai. Turiștii sunt atrași de grandoarea și de măreția sa.

Taj Mahal Palace este cel mai luxos hotel de cinci stele din India (unii zic că din lume), are un număr de 550 de camere, 44 de suite și 9 restaurante, fiind inaugurat la data de 16 Decembrie 1903. O adevărată arhitectura realizată de Sitaram Khanderao Vaidya and D. N. Mârza.

Seară am încheiat-o în cameră alături de un platou imens de fructe, pe care le-am devorat fără nicio problemă cu prietena mea, Mihaela.

Ionela van Rees -Zota

Viena
Categorii
Exclusiv
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole