Incredibila Indie – seria a 2 a – partea a 7 a

  Petrecem Sărbătoarea Holi alături de prietenii noștri indieni.   Am început ziua lejer, cu un mic dejun copios și multă bună dispoziție. Am pornit spre Diana – acea...
Viena

 

Petrecem Sărbătoarea Holi alături de prietenii noștri indieni.

 

Am început ziua lejer, cu un mic dejun copios și multă bună dispoziție.

Am pornit spre Diana – acea fată minunată care și anul trecut ne-a însoțit în călătoria noastră. Ne-am propus să petrecem o parte a zilei cu ea, apoi să mai vizităm câte ceva.

Taxiul nostru a fost, ca de obicei punctual- așa cum i-am zis a fost la ora 11:00 în fata hotelului. Așa cum am spus, nu am mai văzut atâta punctualitate la un indian, niciodată!

Drumul spre Diana a durat mai bine de o oră și jumătate. Zona unde noi suntem cazate este în sudul orașului Mumbai, iar ea locuiește în Nord. Am avut totuși noroc că fiind sărbătoare, traficul nu a fost atât de mare.

Ajunse la ea, ne-am îmbrățișat cu bucurie și dor (doar nu ne mai văzusem de un an). În tot acest timp am ținut legătura virtual, având tot timpul grijă să ne păstrăm prietenia. Chimia între noi există, ce poate fi mai minunat!?

După câteva specialități indiene servite, am pornit spre Mătușa Dianei unde era organizată o petrecere de Holi.

Dar ce este Holi!?

Holi, sau Holli (în sanscrită होली), este un festival al primăverii sărbătorit de hinduși, sikh și alte religii. Este ținut în principal în India, Nepal, Sri Lanka, și în țări cu diasporă indiană semnificativă, cum ar fi Surinam, Guyana, Africa de Sud, Trinidad, Regatul Unit, Statele Unite, Mauritius și Fiji. În statele indiene Bengalul de Vest și Orissa, este denumit Dolyatra (Doul Jatra) sau Basanta-Utsav („festivalul primăverii”).

Cele mai semnificative sărbători Holi sunt cele ținute în regiunea Braj, în zonele legate de zeul Krishna: Mathura, Vrindavan, Nandagaon și Bârsana. Aceste locuri au devenit atracții turistice în timpul sezonului de Holi, care durează până la șaisprezece zile.

Principala zi de Holi, denumită și Dhuli Vandana în sanscrită, precum și Dhulheti, Dhulandi sau Dhulendi, este sărbătorită de oameni prin aruncarea de pulberi colorate și de apă colorată unii în alții.

Focurile de tabără se aprind cu o zi înainte, zi denumită Holika Dahan (arderea de Holika) sau Chhoti Holi (micul Holi). Rugurile sunt aprinse în amintirea evadării miraculoase a tânărului Prahlad realizată când demona Holika, sora lui Hiranyakashipu, l-a dus prin foc. Holika a ars, dar Prahlad supus credincios al zeului Vishnu, a scăpat nevătămat din cauza credinței sale nestrămutate. Holika Dahan este denumit și Kama Dahanam în sudul Indiei.

 

Holi este sărbătorit la sfârșitul iernii în ultima zi cu lună plină (Purnima) a lunii Phalguna care cade de regulă în ultima parte a lui februarie sau martie. În 2010, Holi a căzut pe 1 martie, iar Holika Dahan pe 28 februarie.

 

 

Rangapanchami are loc câteva zile mai târziu într-o zi de Panchami (a cincea zi de la lună nouă), marcând finalul festivalului culorilor.( Wikipedia).

Nu vă imaginați ce a fost! Culori naturale, ca niște pulbere erau aruncate în sus, apoi “ mâzgălit” cu ele pe toată faţa. Cu cât ești mai colorat, cu atât mai bine!

Pot spune că am avut parte de o distracție copioasă, iar imaginile spun totul .

Am cunoscut astfel familia Dianei, oameni extraordinar de primitori și ospitalieri. Nu știau ce să ne mai pună pe masă, nu știau cu ce ne mai servească. Parcă ne cunoasteam de o viața!

 

 

De la ei am luat cale întoarsă spre Diana, unde am încercat un pic să ne curățăm de culori. Am reușit un pic, restul urmând să facem deseară, sub duş.

Am stat mai bine de o oră, timp în care Diana ne-a povestit o parte din istoria religiei hinduse. Numele zeilor, cum au luat ființă, ce simbolizează fiecare și așa mai departe. O adevărată enciclopedie Diana noastră!

Explicațiile ei nu s-au oprit aici, am aflat multe lucruri interesante despre familiile indiene, despre căsătoriile și divorțurilor lor, dar nu în cele din urmă despre cum sunt catalogate și recunoscute categoriile sociale. Lucruri noi pentru europeni, dar absolut normale pentru ei.

Seară am petrecut-o într-un Mall, unde cu ultimele puteri, am făcut cumpărături pentru cei dragi de acasă, inclusiv condimente tradiționale, fructe și îmbrăcăminte.

 

 

O zi, din nou la superlativ pe care v-o povestesc cu plăcere și vouă!

 

Ionela van Rees-Zota

 

Viena
Categorii
Exclusiv
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole