La Cernăuți a fost marcată Ziua Culturii Naționale Române

În data de 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale Române, la Cernăuți s-au desfășurat o serie de manifestări culturale, fiind marcată, astfel, data nașterii poetului național al românilor, Mihai...
Viena

În data de 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale Române, la Cernăuți s-au desfășurat o serie de manifestări culturale, fiind marcată, astfel, data nașterii poetului național al românilor, Mihai Eminescu – informează BucPress.

Programul manifestărilor culturale a inclus depuneri de flori la Bustul lui Mihai Eminescu, Casa “Aron Pumnul” și la monumentul lui Mihai Eminescu, din centrul oraşului Cernăuţi.
Au urmat concursul de recitare a operei eminesciene, organizat de Societatea Scriitorilor Români din Cernăuți, cu participarea elevilor de la școlile cu predare în limba română din regiunea Cernăuți, recitalul ”Cu Eminescu în suflet”, organizat la Şcoala Populară de Artă şi Civilizaţie Românească Cernăuţi din cadrul Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti Cernăuţi și o masă rotundă cu tema ”Eminescu, poet al ființei”, la sediul Societății pentru Cultură Română ”Mihai Eminescu” din Regiunea Cernăuți.
Doamna Eleonora Moldova, consul general al României la Cernăuți, a comunicat că este important ca Eminescu să fie astăzi promovat în mediul generației tinere, să fie cunoscut în rândul generațiilor viitoare de români din Cernăuți. „În unitate putem fi mai demni, mai dârji, mai europeni – așa cum ne-a învățat Eminescu în ceea ce privește promovarea și cultivarea spiritului românesc”  – a spus Eleonora Moldovan.
Ziua Culturii Naționale Române la Cernăuți s-a încheiat cu o seară de romanţe pe versuri de Mihai Eminescu, în incinta Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi, potrivit BucPress.
Merită menționat faptul că la depunerea de flori întru memoria celui mai mare poet român au participat și reprezentanții autorităților ucrainene locale. Este vorba de guvernatorul regiunii Cernăuți, Oleksandr Fișciuk, președintele Consiliului Regional, Ion Muntean și primarul de Cernăuți, Oleksii Kaspruk, dar și Președintele consiliului județean Suceava, Gheorghe Flutur, care a felicitat asociațiile culturale care luptă pentru identitatea românească din Ucraina și păstrarea limbii lui Eminescu

Sursa textului: BucPress
Foto și  video  de  N. HAUCA 

Munchen
Categorii
Ucraina
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole