Lansarea volumului Multiculturalitate şi enclavizare culturală în Transilvania semnat de Răzvan Roşu

  În data de 19 aprilie 2018, de la ora 18.00, la sediul Institutului Cultural Român de la Viena are loc lansarea volumului Multiculturalitate şi enclavizare culturală în Transilvania de Răzvan...
Viena

 

În data de 19 aprilie 2018, de la ora 18.00, la sediul Institutului Cultural Român de la Viena are loc lansarea volumului Multiculturalitate şi enclavizare culturală în Transilvania de Răzvan Roşu (Editura Mega, Cluj-Napoca, 2017). Volumul va fi prezentat de prof. dr. Thede Kahl în dialog cu autorul Răzvan Roşu. Evenimentul se desfăşoară în limba germană şi este organizat de Asociaţia „Mihai Eminescu“ din Viena cu sprijinul Institulului Cultural Român de la Viena.

„Volumul se compune din mai multe studii antropologice de caz aplicate unor comunităţi etnice din  Transilvania care urmăresc cum şi în ce condiţii, dar, mai ales, dacă schimbul cultural s-a produs. Până în prezent prea puţine cercetări s-au aplecat asupra subiectelor antropologice şi a complexităţilor impuse de studierea unei regiuni precum Transilvania. De cele mai multe ori, lipseşte perspectiva de ansamblu şi cea comparativă, fapt datorat privirii monoetnice asupra subiectului. Cele şase cazuri analizate se desprind din paleta multietnică şi multilingvistică a regiunii transilvane. Ele au ca obiect de studiu următoarele grupuri etnice: românii (moţii colonişti din Câmpia Careiului, românii din oraşul Satu Mare, majoritatea românească din Frata, judeţul Cluj), maghiarii (cei din oraşul Satu Mare şi din Frata), germanii (şvabii sătmăreni) şi ţiganii (muzicanţii din Ceuaş, judeţul Mureş şi comunitatea din Frata). Alegerea spaţiilor şi temelor abordate s-a făcut şi în funcţie de nevoia stringentă impusă de «studierea fragmentelor particulare care compun Transilvania»“. (Răzvan Roşu)

Răzvan Roşu (născut la 1 decembrie 1990, Satu Mare) a studiat Etnologie în cadrul Facultăţii de Istorie şi Filosofie a Universităţii „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca. În perioada 2013-2015 a urmat un masterat la Universitatea „Friedrich Schiller“ din Jena (Germania), specializarea Studii Sud-Est Europene, sub îndrumarea  prof. dr. Thede Kahl. În ultimii ani a derulat activităţi de cercetare în diverse spaţii din Europa de Sud-Est (România – mai ales în Transilvania, Ungaria, Ucraina, Serbia, Grecia), în urma cărora a realizat studii antropologice. În prezent este doctorand în cotutelă la Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca şi Universitatea „Friedrich Schiller“ din Jena, precum şi la Universitatea Andrássy din Budapesta.

Prof. dr. Thede Kahl este profesor universitar la Institutul de Slavistică al Universităţii din Jena (din 2010); colaborator al Academiei de Ştiinţe din Austria (din 2008), al Centrului de Cercetare Josefsplatz, Viena (din 2007); al Institutului pentru Europa de Est și Sud-Est, Viena (2002-2006); a condus seminarul „Literatură populară română“ la Institutul de Romanistică al Universităţii din Viena. Este autor a numeroase articole, monografii, traduceri; editor al seriei Forum: România (împreună cu Larisa Schippel).

Institutul Cultural Român de la Viena

Argentinierstr. 39, 1040

Tel.: +431 319 10 81 | office@rkiwien.at

www.rkiwien.at | www.facebook.com/RKIWien.ICRViena 

Viena
Categorii
Austria
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole