Limba română mortua est!

  Pretindem că suntem un popor deştept, că avem o cultură vastă, că învăţăm să vorbim corect de la vârste fragede şi alte câte şi mai câte. Ne întrebăm...
Viena

 

Iulia Lupșa

Pretindem că suntem un popor deştept, că avem o cultură vastă, că învăţăm să vorbim corect de la vârste fragede şi alte câte şi mai câte. Ne întrebăm mereu de ce străinii ne desconsideră şi, pe scurt, ne fac proşti. Este îndeajuns să aruncăm o privire sau o ureche la numeroasele declaraţii făcute de către mai marii ţării noastre să găsim şi răspunsul. Cel mai apropiat exemplu de incultură îl găsim la nu demult numita doamnă prim ministru, care a ales să scurteze anul două mii douăzeci şi să îi spună simplu douăzeci douăzeci.

Eh, păi de ce să îşi mai consume din vocale şi consoane că sunt cam puţine oricum, mai lasă şi altora.

Alt cuvânt stâlcit de mai sus numita este imunoglobulina, care a fost botezat „imunoglobină”, justificarea doamnei Dăncilă a fost că nu îi place să citească discursurile de pe foaie, ci să vorbească liber. Liber înainte! Liber la greşeli gramaticale şi la a face ţara de râs!

Urmează vizita făcută în sudul ţării, în judeţul Dâmboviţa mai exact, unde distinsa a folosit cuvântul investiţie sau derivate ale acestuia nu mai puţin de 12 ori într-o declaraţie de presă de două minute. Mici fragmente din acest discurs alcătuit în preponderenţă din cuvinte repetitive sună cam aşa: deschiderea care o au investitorii pentru a investi in România, guvernul sprijină aceste investiţii, sper că această primă investiţie, dă start mai multor investiţii, pentru a crea condiţii investiţiilor de aici, obstacolele care stau în calea investiţiilor, investitorii români, dar şi investitorii străini, voi susţine investiţiile, din ce în ce mai atractiv pentru investiţiile româneşti şi investiţiile străine.

Limba română este suficient de grea pentru români după cum observăm. Limba engleză? Chineză curată. Lia Olguţa Vasilescu a tocit limba engleză anul trecut, mai ceva ca tocurile domnişoarelor după o noapte de dans nebun. Unde a făcut asta? La adunarea Comisiei ONU, când a citit discursul de pe foaie, doar că cineva a uitat să îi scrie şi cum se pronunţă. Rezultatul? Multe râsete subtile de la doamnele din jur şi numeroase comentarii pe site-urile de socializare după ce video-ul a devenit viral.

Ce exemplu să mai urmeze copiii noştri, când prostia şi incultura este promovată în fiecare zi? Când cei care ar trebui să fie elita ţării şi să ghideze poporul spre corectitudine, fac asemenea greşeli?

Vă iertăm în fiecare zi pentru toate promisiunile deşarte pe care le faceţi, dar măcar fomulaţi-le corect şi nu mai omorâţi limba română!

Iulia LUPŞA

Sursa: http://ziarulfaclia.ro

Viena
Categorii
Sens Giratoriu
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole