Moș Niculae aduce în dar un mini-recital de pian Eda Üner

Ca în fiecare an, ICR Istanbul continuă organizarea de evenimente culturale cu și pentru diaspora rezidentă în Istanbul. Vineri, 8 decembrie 2017, de la ora 19:00, Institutul Cultural Român...
Viena

Ca în fiecare an, ICR Istanbul continuă organizarea de evenimente culturale cu și pentru diaspora rezidentă în Istanbul. Vineri, 8 decembrie 2017, de la ora 19:00, Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” oferă în dar un mini-recital de pian susținut de Eda Üner, o talentată copilă provenind dintr-o familie mixtă româno-turcă. Cadoul de Moș Niculae destinat tuturor copiilor va putea fi primit chiar la  sediul ICR Istanbul din Piața Taksim.

Proiectul se înscrie în seria de proiecte culturale ce contribuie la păstrarea și afirmarea identității culturale şi religioase, fiind un eveniment destinat cu precădere diasporei române, dar și publicului local interesat de tradițiile și obiceiurile naționale. Totodată, prin acest eveniment, ICR Istanbul își propune să promoveze acei copii talentați de origine română sau care provin din rândul familiilor mixte din Turcia.

De altfel este un nou prilej ca ICR Istanbul să continue colaborarea cu Asociația România pentru Asistență și Solidaritate Socială, Consulatul General al României la Istanbul și Comunitatea Ortodoxă Română din Istanbul în vederea organizării de acțiuni culturale pentru copiii și părinții comunităților de români.

Eda ÜNER s-a născut în data de 3 iunie 2002, în Bucureşti, într-o familie mixtă, mama româncă, iar tatăl, cetățean turc. Eda provine dintr-o familie în care ştiinţele exacte se îmbină armonios cu dragostea pentru muzică, ambii părinţi fiind ingineri, mama fiind pasionată de canto-jazz în tinereţe. În  casa lor muzica de toate genurile asigură atmosfera zilnică, iar cea clasică, atmosfera fiecărui sfârşit de săptămână. Prezenţa la concerte de muzică şi festivaluri de teatru, la expoziţii de artă întregeşte cadrul multicultural al tinerei artiste în devenire.

Încurajată de părinţi, atrasă de frumuseţea muzicii  şi de o eventuală carieră artistică, Eda a început studiul pianului la vârsta de 9 ani, precum şi lupta cu emoțiile extreme aferente apariţiilor pe scenă, în faţa publicului. Pianul a apărut ca un cadou în viaţa ei, dar dragostea adevărată pentru acest instrument s-a clădit în timp.

Începând cu anul 2009, după ce se stabilește la Istanbul, Eda reuşeşte să obţină diplome de formare urmând cursurile de pian certificate de ABRSM – Royal Music Schools of London, pregătindu-se pentru examenul de ultimul nivel de bază-gradul 8, în luna mai 2018. Dorinţa ei este de a continua studiile muzicale pentru o specializare în Jazz Piano.

Eda este acum elevă cu bursă de merit, în clasa a X-a, la Liceul Francez Saint Benoît din Istanbul. Mereu dispusă să-şi îmbogăţească cultura generală, se străduiește ca la această vârstă să împartă timpul pentru a beneficia de o educaţie temeinică, de calitate cu cel pentru a obţine performanţe recunoscute din pasiunea pentru pian. Apariţiile sale în public s-au rezumat până acum la galele organizate de Şcoala de Muzică ARYA la sfârşitul fiecărui an de studiu.

Prin organizarea unui astfel de mini-recital, ICR Istanbul continuă identificarea și promovarea acelor copii talentați și cu merite deosebite din cadrul comunităților de români din Turcia și marchează, alături de comunitatea de români din Istanbul, momentul unic al sărbătorilor de iarnă, al tradițiilor și ritualurilor asociate acestora, și, deopotrivă, își consolidează dialogul cu membrii comunităţii româneşti din Istanbul. / transmite ICR Istanbul

 

Contact:

Institutul Cultural Român Dimitrie Cantemir-Istanbul

Siraselviler Cad. 21, Taksim, Beyoglu, Istanbul

tel:(+90212) 292 43 45

​fax:(+90212) 292 46 26

email:  icr.istanbul@icr.ro

www.icr.ro    

 

Viena
Categorii
Turcia
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole