O viaţă dedicată voluntariatului din fotoliul rulant – Interviu cu Mihaela Mihăescu, director executiv Asociaţia IHTIS

Mihaela Mihăescu este o persoană cu dizabilităţi care a transformat voluntariatul în artă şi dedicaţia pentru cei din jur în mod de a fi. Faptul că se deplasează cu...
Mihaela Mihăescu
Viena

Mihaela Mihăescu

Mihaela Mihăescu este o persoană cu dizabilităţi care a transformat voluntariatul în artă şi dedicaţia pentru cei din jur în mod de a fi. Faptul că se deplasează cu ajutorul fotoliului rulant nu a împiedicat-o să îşi împlinească visele iar cel mai frumos vis al ei a fost acela de a fi de ajutor şi altor persoane care se află într-o situaţie similară.  În acest scop, s-a născut  Asociaţia IHTIS (IHTIS traducându-se prin „peşte”, simbol definitoriu al creştinişmului) din satul Dumeni (Comuna George Enescu / Judeţul Botoşani) unde Mihaela Mihăescu este director executiv şi desfăşoară, din anul 2004, o serie de activităţi socio-culturale destinate tinerilor cu nevoi speciale.

D-na Mihaela Mihăescu militează pentru o societate europeană în cadrul căreia drepturile persoanelor cu nevoi speciale să nu se regăsească doar în declaraţii propagandistice sau în sistemul legislativ, ci şi în viaţa reală.

Pentru activitatea pe care a desfăşurat-o în mediul asociativ, pentru impactul social al proiectelor pe care le-a derulat, d-na Mihaela Mihăscu a fost recompensată  cu diverse premii : Premiul al III-lea şi Menţiune la Gala Societăţii Civile 2009 ; Premiul Special ERSTE şi Menţiune la Gala Societăţii Civile 2010; Locul I la Gala Judeţeană a Proiectelor de Voluntariat, Botoşani 2012 ;  Premiul I la Gala Naţională a Proiectelor de Voluntariat 2012” ;Premiul al III-lea la Gala Societăţii Civile 2013 – Secţiunea „Apărarea drepturilor individuale / colective”; Premiul I la Gala Naţională a Proiectelor de Voluntariat 2013”; Premiul „Acţionam Responsabil” 2013 pentru Proiectul Etichetat „Vulnerabil” – Gândesc Responsabil.”

 

Liliana Moldovan (L.M.) : – De mai bine de un deceniu, respectiv din anul 2004, coordonezi, în calitate de director executiv, activitatea Asociaţiei IHTIS. Care este profilul acestei asociaţii şi cine sunt beneficiarii serviciilor pe care le oferă?

Mihaela Mihăescu (M.M.) : – Activitatea Asociaţiei IHTIS vizează direct domeniul “tineret defavorizat social pe motiv de dizabilitate”, urmărind: crearea cadrului prielnic creşterii gradului de independenţă şi integrarea socială a tinerilor cu dizabilităţi fizice – având coeficient de inteligenţă adecvat vârstei, capabili a se auto-reprezenta în societate prin aptitudini şi abilităţi personale.

 

L.M. : – Ce calităţi trebuie să aibă un director executiv care activează în domeniul asociativ?

M.M. : – Atunci când îţi doreşti cu adevărat ceva măreţ, porneşti la drum precum Harap Alb, învăţând să te aperi, să înaintezi şi să învingi. Ce poate fi mai nobil şi mai demn decât să acţionezi din proprie iniţiativă, fără a aştepta nimic în schimb?

În 2005, în primul articol mass-media, Asociaţia IHTIS a fost numită “şcoala acelora care refuză să se declare învinşi”. Mă bucuram nespus dar, mă încerca şi teama. Cei ce mă cunoşteau ştiau că: “Echipa IHTIS” sunt eu – initiator, voluntar 12 ore zilnic şi finanţator (pensia mea de invaliditate).

Un voluntar trebuie să aibă două calităţi… Să afirme: “Nu plec până nu schimb situaţia X, Y sau Z” şi SĂ SE ŢINĂ DE CUVÂNT.

 

L.M. : – Programele oricărei asociaţii se bazează pe munca în echipă. Ce ingrediente ale succesului foloseşti în relaţia cu voluntarii?

M.M. : – Exemplul personal. De ajutor este nevoie în orice clipă dar, VOLUNTARIATUL NU SE CERE. Am fost şi sunt voluntar. Dacă descopăr o situaţie neplăcută sau o acţiune de îmbunătăţire a „ceva” şi ştiu că am experienţă în acel domeniu, atunci mă ofer să contribui şi eu, generând o schimbare oricât de mică. Altfel, NU mă numesc voluntar – oricâte diplome aş aduna. Aceleaşi aşteptări am şi de la cei din jur.

 

L.M. : – Domeniul în care lucrezi presupune organizarea de campanii umanitare şi de sensibilizare a comunităţii. Dintre proiectele pe care le-ai coordonat pe care îl consideri cel mai important şi  ţi-a adus cele mai mari satisfacţii?

M.M. : – Nu există proiect fără satisfacţie… Importante sunt toate, dacă mă gândesc că dedic ore, zile, luni, ani din viaţa mea… unor cauze pe care le doresc schimbate. Deşi sunt denumite diferit, toate campaniile au o singură ţintă: INCLUZIUNEA. Ceea ce diferenţiază Asociaţia IHTIS (de alte ONG-uri) este aspectul umanitar. Eu încerc să “sensibilizez” prin ABILITATE şi pentru promovarea / valorificarea acestui dar, menit să compenseze limitarea fizică.

A aduce copiii / tinerii cu şi fără dizabilităţi împreună, îndemnându-i să concureze cu şanse egale, a fost o iniţiativă privită – la început – ca fiind o excepţie care strică buna rânduială…

Este nedrept. Copilul cu dizabilităţi se va simţi inferior celorlalţi – comentau voci.

Noi venim, dar, ca invitaţi speciali, suntem la stadiul de performanţă – se lăudau alţii.

La început, pentru mine – ca iniţiator – importantă nu era competiţia ci, prezenţa, întâlnirea, socializarea, cunoaşterea, acceptarea… iar performanţa urmărită era: să învăţăm să ne simţim – ÎMPREUNĂ ÎNTREGI. Şi, am reuşit.

Prinzând curaj, înălţam ştacheta centimetru cu centimetru, până la standardul dorit – culminând astăzi cu un festival cu rezonanţă naţională, concurs de colinde şi datini, cât se poate de serios – 200 elevi cu şi fără dizabilităţi, aflat în 2017 la a VII-a ediţie.

 

L.M. : – Organizarea unor evenimente cu impact umanitar şi social presupune constituirea unor raporturi stabile cu oficialităţile dar şi cu sponsorii. Ce mecanisme de PR foloseşti pentru atragerea de sponsori şi pentru  implicarea comunităţii în proiectele pe care le derulezi?

M.M. : – Exploatez la maximum avantajele Internetului, combinând cuvinte (text), elemente grafice şi fotografii (imagini) sau sunete (înregistrări), transmise virtual cu scopul de a informa şi a influenţa membrii comunităţii în convingerile şi atitudinile lor.

De ce doar comunicarea online? Pentru că, instrumentele online sunt singurele prin care mă pot apropia, oricând doresc, de publicul ţintă, de lumea în care trăiesc.

 

L.M. : – Cât de greu este să atragi atenţia sponsorilor şi a autorităţilor. Ce obstacole ai întâmpinat, de-a lungul anilor, în cadrul acestui demers?

M.M. : – După 14 ani de activitate, campanii la nivel naţional, prezenţa oficialităţilor în câteva dintre activităţi şi diseminarea produselor de promovare a realizărilor obţinute şi premiate la nivel naţional,  implicarea comunităţii / a sponsorilor este încă aşteptată.

Promisiuni sunt multe… Singurul sprijin financiar, real şi constant, este cel prin intermediul Formularului 230 “redirecţionarea procentului de până la 2% din impozitul pe venit”, susţinere primită din partea părinţilor copiilor prezenţi la acţiunile IHTIS (cca. 1500 lei anual).

La fel ca voluntariatul, sponsorizarea nu ar trebui cerută. Fiecare acţiune IHTIS este promovată în presă, pe blog, pe pagini de socializare. Cine apreciază ce facem, vine noaptea târziu, spunând: “Vreau să ajut!”. Restul adaug eu, mama sau beneficiarii (prin taxe de participare) – fonduri transformate în premii, medalii şi trofee… – rezultând EVENIMENTELE SOLIDARITĂŢII.

 

L.M. : – Ce efecte personale şi sufleteşti a adus evoluţia ta profesională?

M.M. : – Prin definiţie, voluntariatul înseamnă: mai mult pentru dezvoltarea altora, mai mult pentru dezvoltarea comunităţii, mai mult pentru dezvoltarea personală. Acest “mai mult” înseamnă ridicarea ştachetei, înseamnă să ne atingem limitele şi să ne depăşim pe noi înşine din dorinţa  şi ambiţia de a progresa, de a merge mai departe.

Prin voluntariat, eu simt că fac aceasta în fiecare zi, pentru mine şi pentru cei din jur.

 

L.M. : – Pornind de la experienţa personală, adresează, te rog, un mesaj româncelor care luptă pentru cauze nobile şi sunt implicate în campanii sociale şi umanitare?

M.M. : – Îmi doresc o Românie europeană. Militaţi pentru a o crea!

Vreau să mă alătur acestei cauze, în semn de solidaritate cu semenii cu dizabilităţi, CONTACTAŢI-MĂ!  https://asociatia-ihtis.ro/

 

Liliana Moldovan

Viena
Categorii
Exclusiv
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole