Premiera la Istanbul a filmului documentar „Împreună în România” de Ziua Mondială pentru diversitate culturală

În contextul Zilei mondiale pentru diversitate culturală, pentru dialog şi dezvoltare creată de UNESCO, luni, 22 mai 2017, începând cu orele 19:00 la ICR Istanbul a fost proiectat filmul...
Viena

În contextul Zilei mondiale pentru diversitate culturală, pentru dialog şi dezvoltare creată de UNESCO, luni, 22 mai 2017, începând cu orele 19:00 la ICR Istanbul a fost proiectat filmul documentar Împreună în România, realizat de Fundația Corona din Iași în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române din Iași, în cadrul proiectului „Minorități minore”.

Publicul iubitor de film în număr de peste cincizeci de persoane a avut ocazia de a afla mai multe informații despre cinci dintre minoritățile care trăiesc pe teritoriul României, cu o vizibilitate scăzută în prezent raportată la contribuția lor cultural-istorică pentru istoria și cultura României de astăzi: germani, turci, evrei, lipoveni, ucraineni.

Evenimentul a venit în întâmpinarea solicitării urmaşilor turcilor și tătarilor dobrogeni care au emigrat în anii ’40 în Republica Turcia, de a afla mai multe despre trecutul și prezentul minorității turce din România și nu numai. Astfel, scopul principal al proiecției filmului documentar a fost mijlocirea recuperării diversității naționale trecute, sub forma sa culturală, ca un contribuitor esențial la diversitatea culturală românească de azi. Filmul a fost subtitrat în limba engleză și a durat 50 de minute, aproximativ 10 minute pentru fiecare minoritate.

Proiectul „Minorități minore” a fost finanțat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României în cadrul Programului PA17/RO13 „Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european” și s-a derulat în perioada 1.04.2015 – 30.03.2016.– transmite ICR Istanbul.

 

Contact:

Institutul Cultural Român Dimitrie Cantemir-Istanbul

Siraselviler Cad. 21, Taksim, Beyoglu, Istanbul

tel:(+90212) 292 43 45

​fax:(+90212) 292 46 26

email:  icr.istanbul@icr.ro

www.icr.ro      

 

Munchen
Categorii
Turcia
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole