Romsilva, acuzată că se pregătește să taie păduri seculare din Parcul Național Semenic

  O organizatie de mediu din judetul Caras-Severin a acuzat Romsilva ca se pregateste sa taie paduri seculare din Parcul National Semenic – Cheile Carasului. Acuzatia lansata vine dupa...
Viena

 

O organizatie de mediu din judetul Caras-Severin a acuzat Romsilva ca se pregateste sa taie paduri seculare din Parcul National Semenic – Cheile Carasului. Acuzatia lansata vine dupa ce a fost intocmit un nou plan de management prin care o suprafata mai mica este protejata, astfel, restul de teren poate fi supus defrisarii.

Asociatia Euroland Banat sustine ca Romsilva a realizat un plan de management al parcului prin care doar 32% din suprafata parcului este protejata.
“Romsilva isi pregateste terenul pentru a putea taia paduri seculare in Parcul National Semenic – Cheile Carasului! La inceputul anului 2018, silvicultorii Romsilva au intocmit un nou Plan de Management prin care doar 32% din suprafata parcului este protejata. Acest nou plan de management este realizat cu incalcarea flagranta a legislatiei nationale, a directivelor europene si recomandarilor Uniunii Internationale pentru Conservarea Naturii (IUCN). Pe de alta parte, planul de management al Parcul National Semenic-Cheile Carasului, elaborat intre 2010-2013, de specialisti, cercetatori de marca, cu sprijinul Academiei Romane (filiala Timisoara) si avizat de Consiliul Stiintific al parcului, a fost pastrat la sertar de catre RNP Romsilva pentru ca asigura o protectie pe o suprafata de 49% din suprafata parcului. Pentru a se asigura ca nu intampina opozitie in aprobarea noului plan, Romsilva a inlocuit specialistii din vechiul Consiliul Stiintific (profesori, cercetatori) cu silvicultori si persoane favorabile exploatarilor in parc”, scrie in petitia lansata de Asociatia Euroland Banat.

Reprezentantii organizatiei de mediu spun ca aceste paduri “au fost si continua sa fie taiate intr-un ritm alarmant”

Asociatia a luat atitudine in privinta protejarii padurilor seculare in Parcul National Semenic – Cheile Carasului inca din aceasta vara, cand au lansat o petitie intitulata „Opriti distrugerea Parcului National Semenic – Cheile Carasului”, care a fost semnata de peste 5.800 de persoane. Dupa ce se vor strange 6.000 de semnaturi, petitia va fi trimisa Ministerului Mediului, Agentiei pentru Protectia Mediului si Agentiei Nationale pentru Arii Naturale Protejate. De asemenea, au cerut acestor institutii sa intervina ferm astfel incat exploatarile forestiere comerciale sa fie interzise.
Mai Mult AICI.
Viena
Categorii
Sens Giratoriu
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole