Sărbătoarea Diasporei: “Iaşul este acasă!”

Primăria Municipiului Iaşi va organiza o serie de manifestări dedicate Zilei Diasporei (15 august). Astfel, în perioada 14-16 august, în Municipiul Iași vor avea loc mai multe evenimente în...
Viena

Primăria Municipiului Iaşi va organiza o serie de manifestări dedicate Zilei Diasporei (15 august). Astfel, în perioada 14-16 august, în Municipiul Iași vor avea loc mai multe evenimente în care vor fi implicați ieșeni din afara granițelor României. Principalul partener al Primăriei în acest proiect este AVISSO.

Luni, 14 august, începând cu ora 19.00, români din Diaspora, reprezentanți RePatriot, antreprenori, autorități locale și personalități ale Iașului, vor participa la un dineu. Cu acest prilej vor avea loc discuții privind problema migrației românilor talentați și oportunități de întoarcere acasă. În programul de marți, 15 august, figurează participarea la slujba religioasă săvârșită cu ocazia sărbătorii Adormii Maicii Domnului, la Catedrala Mitropolitană, și vizitarea Muzeului Mitropolitan. Va urma dejunul „Împreună pentru Iași”, ocazie de prezentare și punctare a unor oportunități locale și de cunoaștere reciprocă a invitaților, și conferința RePatriot, eveniment care va avea loc în Sala Voievozilor din cadrul Palatului Culturii Iași. Seara se va încheia cu o seară culturală românească și o recepție. Miercuri, 16 august, este programată o vizită la Centrul DIFAIN CSA („Diminuarea iniţială a fenomenelor actuale întâmpinate în nesupravegherea copiilor singuri acasă”), urmată de un tur turistic și de business al Iașului cu accent pe zone de investiții și de dezvoltare start-up-uri. De asemenea, reprezentanții Primăriei vor realiza o prezentare a mediului de afaceri din Iași, precum și oportunități de investiții și cooperare între românii din diaspora și lași. Seria evenimentelor se va încheia cu o sesiune de concluzii, eveniment care va avea loc în Sala „Vasile Pogor” din cadrul Primăriei Municipiului Iași, ulterior fiind programate și discuții cu presa. Este al doilea an când Primăria Municipiului Iași organizează manifestări dedicate ieșenirlor din diaspora.

Invitaţia adresată de primarul Mihai Chirica tuturor ieşenilor din Diaspora

Dragi ieșeni de pretutindeni, dragi prieteni,

La fel ca fiecare dintre dumneavoastră, sufletul mi-a rezonat de emoție și mândrie când am aflat de gestul nobil al ieșeanului nostru Florin Morariu de la Londra, care a pus viața altora mai presus de propria viață și pentru care singura dorință a fost aceea de a ajuta, de a acționa, de a salva. O lecție de onoare, de omenie, de dăruire.

Oameni ca Florin sunt eroii noștri de fiecare zi, exemple de viață și prilej de reflecție asupra rolului nostru în această lume atât de fragilă și din ce în ce mai greu de protejat.

Iașul este orașul în care Florin și alte mii de ieșeni răspândiți în toate colțurile lumii trebuie să se regăsească mereu ACASĂ. Orașul din care să nu mai dorească să plece niciodată. Orașul la care să simtă că se pot întoarce, oricând, cu speranța că nimic nu e imposibil, nimic nu e pierdut, nimic nu e prea greu.

În fiecare an, în luna august, sărbătorim împreună românii de pretutindeni. Vă invit să veniți anul acesta la Iași, pe 15 – 16 august, când Primăria Municipiului Iași, prin Biroul Diaspora recent înființat în cadrul structurilor municipalității, va organiza, împreună cu Fundația Romanian Business Leaders, Conferința REPATRIOT la Palatul Culturii din Iași.

Nu dorim să fie o conferință festivistă și alcătuită în sensul clasic al unor simple înșiruiri de discursuri lipsite de substanță și de finalitate, ci ne propunem să fie un moment frumos al regasirii ieșenilor de pretutindeni în jurul unor proiecte durabile pentru Iași.

Vă aștept să veniți cu experiența și ideile dumneavoastră despre un Iași mai performant, mai modern, mai aproape de nivelul de educație și de civilizație pe care îl așteptați de la orașul nostru.

Trebuie să contribuim, ÎMPREUNĂ, pentru ca fiecare zi să fie, pentru fiecare dintre noi, o sărbătoare a sufletelor noastre.

Oriunde sunteți în lumea asta mare, nu sunteți singuri, ci aveți în Iași un loc special în care fiecare dintre noi ne regăsim cu aceeași dragoste, deopotrivă. IAȘUL ESTE ACASĂ!

 

Mihai CHIRICA

Primarul Municipiului Iaşi

 

Sursa: http://curierul-iasi.ro

Munchen
Categorii
Exclusiv
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole