Zilele Economiei Româneşti în Bavaria, ediţia I, 10-11 octombrie 2018, organizate de Consulatul General al României la München

  Consulatul General al României la München a lansat un proiect de diplomaţie economică intitulat Zilele Economiei Româneşti în Bavaria. Ediţia I a avut loc în perioada 10-11 octombrie...
Viena

 

Consulatul General al României la München a lansat un proiect de diplomaţie economică intitulat Zilele Economiei Româneşti în Bavaria. Ediţia I a avut loc în perioada 10-11 octombrie 2018 şi s-a desfăşurat sub Patronajul Ministrului român pentru mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat, domnul Ştefan-Radu Oprea. În cadrul celor două zile dedicate promovării României ca piață de investiții pentru firmele bavareze au avut loc: o Gală a Excelenţei Româneşti în Afaceri găzduită de oficiul consular München, un Forum economic la care au participat peste 150 de firme şi autorităţi româneşti şi bavareze şi o excursie de studiu şi informare pe tema învăţământului dual, cu accent pe domeniul agroalimentar.

La Gala Excelenţei Româneşti în Afaceri, organizată în premieră de Consulatul General al României la München au participat 150 de invitaţi din mediile de afaceri bavarez şi românesc, reprezentanţi ai unor autorităţi locale şi companii naţionale din România  (Bacău, Bucureşti sectorul 5, Constanţa, Portul Constanţa (Constantza Port), Iaşi, Valea Jiului, Siret, Suceava), conduceri ale Camerelor de Comerţ şi Industrie şi ale Camerelor Meşteşugarilor din Bavaria, precum şi din România, reprezentanţi ai unor organizaţii non-guvernamentale din domeniul antreprenorial, precum şi ai unor firme de consultanţă.

Evenimentul a fost deschis de doamna Paula Pîrvănescu, secretar de stat în cadrul Ministerului pentru mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat, care a transmis mesajul ministrului român cu privire la importanţa consolidării relaţiilor bilaterale româno-bavareze. ‚România reprezintă o destinație de business ce oferă marje de profit ridicate, având o forța de muncă bine calificată, la prețuri competitive, cu o bună capacitate de depășire a pragului cultural și lingvistic, nivelul scăzut de taxare, costuri reduse cu utilitățile, o rețea de 14 universități tehnice, facilități fiscale de stimulare a cercetării și dezvoltării, existența unei rețele de parcuri industriale – publice și private, cu acces la utilități și pachete de facilități, în funcție de specificul activității si a unui cadru legislativ pentru învățământul profesional și dual – in acest caz fiind preluat modelul german. ’ a declarat secretarul de stat.

Au susţinut discursuri inaugurale şi domnul Sebastian Metz, director executiv al Camerei Germano-Române de Comerţ (AHK), doamna Florica Chiriţă, preşedinte executiv al Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş, precum şi gazda evenimentului, consulul general Iulia Ramona Chiriac. ‚Putem spune că aceasta lună de octombrie în Bavaria are România ca punct central de interes din perspectivă economică, dacă este să ne gândim că am încheiat 3 zile de participare românească la ExpoReal, cel mai mare târg de investiţii imobiliare din Europa organizat la München, la cele 2 zile ale Economiei Româneşti în Bavaria, iar apoi la vizita pe care o va efectua o delegație economică bavareză în România, în perioada 15-18 octombrie, la Iași, Suceava şi Bucureşti.’ a transmis consulul general.

Forumul Economic a fost organizat la 11 octombrie a.c. de Camera Meşteşugarilor din München și Bavaria Superioară, în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie din MünchenCamera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK Romania)Ministerul pentru Economie, Energie şi Tehnologie al Land-ului Bavaria,  Ministerul român pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA) şi Consulatul General al României la München.

Evenimentul a fost deschis de doamna Paula Pîrvănescu, secretar de stat în Ministerul pentru mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat şi domnul Franz Josef Pschierer, ministrul bavarez al economiei, energiei şi tehnologiei.

Secretarul de stat român a oferit o prezentare minuţioasă a climatului economic actual din România, a măsurilor legislative şi programelor implementate de guvern pentru sprijinirea antreprenoriatului şi a oportunităţilor de afaceri şi investiţii oferite de România. În ceea ce priveşte relaţia bilaterală cu Germania, secretarul de stat român a arătat deplina satisfacţie pentru poziţionarea acesteia pe primul loc între partenerii comerciali ai României, cu o pondere de 23% în exporturile româneşti şi, de asemenea, pe locul 3 între investitorii străini din ţara noastră, cu 22.500 firme germane înregistrate – mare parte dintre acestea provenind din landul Bavaria.

Ministrul bavarez a evidenţiat importanţa consolidării cooperării bilaterale într-un context internaţional caracterizat de tendinţe de îngrădire a comerţului liber şi a transmis părţii române întregul său sprijin pe perioada desfăşurării Preşedinţiei României la Consiliului Uniunii Europene. De asemenea, a omagiat aniversarea Centenarului Marii Uniri, cu atât mai mult cu cât şi Land-ul Bavaria celebrează în 2018 o sărbătoare centenară. ‚Moto-ul Marelui dumneavoastră Centenar Sărbătorim împreună se aplică, în mod fericit, şi relaţiei noastre bilaterale, care îşi trage forţa din cooperarea noastră solidă şi continuu ascendentă‘, a declarat ministrul Pschierer.

În cea de-a doua parte a Forumului Economic, participanţii au avut ocazia să participe la întâlniri de tip business-to-business, precum şi la discuţii pe teme legate de logistică şi producţie sau cercetare şi dezvoltare, moderate de specialişti ai Camerelor de Comerţ şi Meşteşugăreşti din Bavaria.

În cadrul vizitei de studiu şi informare 17 firme din Timişoara, parte a delegaţiei conduse de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş au avut ocazia să viziteze Centrul de formare al Camerei Meşteşugarilor (de Meserii) pentru Bavaria Inferioară şi Palatinatul Superior din Landshut şi să primească informaţii teoretice şi practice din partea specialiştilor instituţiei de comerţ bavareze. Consulul general Iulia Ramona Chiriac a evidenţiat poziţia României ca piață cheie în sud-estul Europei, ca țara cu cea mai mare creștere din Uniunea Europeană în anul 2017 şi ca partener economic de top al Bavariei. De asemenea, a evidenţiat expertiza bavareză preţioasă în sfera învăţământului dual, zona Bavariei fiind recunoscută ca o regiune a meşteşugarilor şi a întreprinderilor familiale de tip meşteşugăresc, de tip mediu şi mijlociu.

Prima ediţie a proiectului de diplomaţie economică intitulat Zilele Economiei Româneşti în Bavaria a reprezentat, pentru 500 de firme, autorităţi administrative, organizaţii non-guvernamentale şi alţi actori din domeniul economic, o ocazie deosebită de a schimba contacte şi propuneri de proiecte investiţionale şi de a primi informaţii despre economia românească.

 

Informaţii suplimentare

România, al șaptelea cel mai mare stat din Uniunea Europeană, este un partener economic interesant și o destinație atractivă pentru investiții. Poziția geografică avantajoasă și cei aproximativ 20 milioane de locuitori care se bucură de venituri în continuă creștere fac din România o piață cheie în sud-estul Europei. Cu o creștere a PIB-ului de 6,9%, România a fost în 2017 țara cu cea mai mare creștere din Uniunea Europeană. Rețeaua de zone industriale atrăgătoare, calitatea ridicată a forței de muncă și condițiile-cadru favorabile fac țara deosebit de interesantă pentru investitori. Relațiile comerciale bilaterale dintre Bavaria și România cresc continuu de la an la an. Cu un volum de peste 6 miliarde de euro, România este în topul 20 al partenerilor economici ai Bavariei, acest land înscriindu-se la rândul său în top 5 al partenerilor economici ai României.

 

Link-uri utile:

Comunicat: Zilele Economiei Româneşti în Bavaria, ediţia I – Forum economic inagurat de Franz Josef Pschierer, ministrul bavarez al economiei şi Paula Pîrvănescu, secretar de stat InvestRomania, http://munchen.mae.ro/local-news/1341

Comunicat: Zilele Economiei Româneşti în Bavaria, ediţia I – Gala Excelenţei Româneşti în Afaceri, găzduită de Consulatul General al României la München, http://munchen.mae.ro/local-news/1340

Comunicat: Zilele Economiei Româneşti în Bavaria, ediţia I – Excursie de studiu pe tema învăţământului dual cu delegaţia Camerei de Comerţ din Timişoara, http://munchen.mae.ro/local-news/1339

Viena
Categorii
Germania
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole