Ziua Națională a României, sărbătorită la Cernăuți

Ca în fiecare an, și acum, in pragul Centenarului Marii Uniri din 1918, la Cernăuți – Ucraina, Ziua Națională a României a fost sărbătorită  prin numeroase manifestări tradiționale românești....
Viena

Ca în fiecare an, și acum, in pragul Centenarului Marii Uniri din 1918, la Cernăuți – Ucraina, Ziua Națională a României a fost sărbătorită  prin numeroase manifestări tradiționale românești. Dintre acestea, am reținut Mesajul  Consulului General al României, dna Eleonora Moldovan, pe care-l redăm în rândurile următoare:

 ”1 Decembrie – Ziua Naţională a României reflectă împlinirea dezideratului de libertate, unitate și demnitate naţională. Evenimentul istoric prin care s-a înfăptuit Marea Unire de la 1918 este aniversat, astăzi, de românii din întreaga lume.
Unirea de la 1918 a reprezentat expresia voinței poporului român, manifestată cu hotărâre și entuziasm, într-o formă plebiscitară. La împlinirea acestui ideal și-au adus contribuția personalități politice și culturale remarcabile ale națiunii române.
România de azi este un stat matur din punct de vedere istoric, al cărui liant a trecut prin numeroase vicistitudini ale istoriei noastre milenare. Astăzi, legăturile economice și culturale solide cu vecinii noștri, consecvența și credibilitatea în interiorul NATO și UE, implicarea activă în consolidarea proiectului european, economia dinamică și stabilă, asigurarea unor standarde ridicate de implicare a minorităților naționale în viața politică și culturală, ne îndreptățește să privim în urmă cu satisfacție, iar în viitor cu încredere.
În acest an, sărbătorim Ziua Națională în anul premergător Centenarului Marii Uniri, unul dintre momentele istorice de cea mai mare însemnătate, care au consacrat deschiderea şi ataşamentul României faţă de principiile toleranţei, respectului reciproc, bunei convieţuiri şi respectului faţă de celălalt şi faţă de cultura sa, ceea ce demonstrează viziunea modernă, nerevanşardă a statului român.
În cea mai importantă sărbătoare națională, adresez cele mai sincere urări de bine, sănătate și prosperitate, Comunității istorice de români din regiunea Cernăuți, tuturor românilor. Vă doresc liniște și pace, îndeplinirea tuturor doleanțelor, în spirit democratic, în bună conviețuire și respect reciproc, echilibru și toleranță, în cadrul societății ucrainene.
La mulți ani, români, la mulți ani, România!”

Foto: N.Hauca-Cernăuți

 

Ioan POPESCU

Viena
Categorii
Ucraina
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole