Condiții de muncă corecte – pensie durabilă – Adunarea Națională a Uniunii Muncitorilor din CSU (CSA)

„Îmbătrânești în fiecare zi, dar bătrân devii deodată!” Kerstin Schreyer, MdL, ministrul bavarez de stat pentru familie, muncă și afaceri sociale Relatăm în cele ce urmează subiectele discutate la...
Viena

„Îmbătrânești în fiecare zi, dar bătrân devii deodată!”

Kerstin Schreyer, MdL, ministrul bavarez de stat pentru familie, muncă și afaceri sociale

Kerstin Schreyer și Octavian-Constantin Oana

Relatăm în cele ce urmează subiectele discutate la ședința excepțională a CSU-CSA, care a avut loc pe 30 noiembrie 2019, în hotelul Arvena Park din Nürnberg.

După deschiderea făcută de către Dr. Volker Ullrich, membru al Bundestag-ului german, președinte CSA, au urmat salutări calde din partea dlui Ingmar Schellhas, președintele CSA Nürnberg, a dlui Marcus König, președintele grupului CSU City Council Group Nürnberg și candidat la OB Nürnberg 2020, precum și dl Michael Frieser, membru al Parlamentului Germaniei, președinte al districtului CSU Nürnberg-Fürth-Schwabach.

Dr. Volker Ullrich și Octavian-Constantin Oana

În raport, președintele de stat Dr. Ullrich a menționat următoarele teme importante:

• pensie

• îngrijire

• sănătate

• apartament

El a subliniat că CSU este un partid cu empatie. În calitate de membru CSA, observăm că industria auto și furnizorii au realizat un profit de 100 de miliarde de euro în ultimii 5 ani şi ar trebui să acționeze conform devizei: „Dacă faci afaceri bine, trebuie să fii responsabil şi-n plan social şi să acţionezi în consecință!”

Trebuie creat un pachet special, care trebuie să aibă scopul de a salva locuri de muncă!

Trebuie să fii faptic, deschis și corect în privința unui pachet climatic.

În prezentarea sa „Viitorul lumii muncii”, ministrul bavarez al afacerilor sociale Kerstin Schreyer s-a concentrat pe patru puncte principale:

1. Digitalizare / automatizare

• Reforma Legii muncii – dar cum?

• Întotdeauna mai rapid și mai mult? – nu toată lumea reuşeşte asta!

2. Scutire de impozite pentru persoanele mici, cum ar fi TVA mai mic pentru

produsele pentru copii de la 19 la 7%, cu gândul şi la bătrâni mai ales că aceştia

trebuie să socotească şi costul medicamentelor.

3. Pensia:

• Atenţie multă la cele private

• Generațiile să nu fie întoarse una împotriva celeilalte

• Pensie de bază? – dificil

• Pensia mamei – contribuție foarte bună din partea CSU

• Să nu fie redusă pensia de urmaş dacă se continuă munca cu fracțiune de normă sau cu normă întreagă. Persoanele cu dizabilități – toată lumea poate fi afectată în orice moment

4. Îngrijire

• Uşurarea rudelor, mai ales pe cele care se implică direct

• Contribuțiile personale pentru cei care au nevoie de îngrijire sunt prea scurte

• Mai multă apreciere pentru profesia de îngrijitor medical, care ar trebui susţinută  de oamenii politici

Ministrul a mai solicitat ca interesele lucrătorilor să fie în consonanţă cu cele ale angajatorului. Dacă liniile directoare ale timpului de lucru devin normă, gândiți-vă cum vor funcționa acestea în companiile cu 3 angajați, ţinând cont de legea salariilor și de programul de lucru.

Imigranților: să li se asigure participarea activa la viata cetatii, dreptul inalienabil la exprimarea propriilor opinii.

Dl Sebastian Brehm, membru al Bundestag, raportor pentru grupul parlamentar CDU / CSU pentru dreptul fiscal, a raportat cu privire la scutirea de taxe pentru lucrători, urmat de dl. Helmut Diener, CEO la mobifair e.V. pe subiectul despre situația angajaților companiilor feroviare și ai altor companii de mobilitate.

Prelegerea susținută de Dr. Norbert Schnedl, vicepreședinte al Confederației sindicale austriece din Austria a fost una foarte interesantă, explozivă și instructivă.  – Modelul de pensii – model pentru viitorul pensiei în Germania?

Pe această temă am obţinut o scurtă declarație a domnului Reiner Meier,

vicepreședinte al CSA, fost membru al Bundestag-ului german (2013-2017, la acea vreme de asemenea deputat Președinte al CDU / CSU Fracțiunea Bundestag), pe care o reproduc literal aici:

,, Stimate domnule Oana,

În calitatea mea de Vicepreședinte al salariatilor crestin social din CSU-CSA mă exprim  aici astfel:

,,Discutiile si opiniile contradictorii pentru pentru pensia de bază

,cu referire  la Ministrul Federal al Economiei Altmaier, care a solicitat reducerea impozitelor și promovarea economiei (așteptarea creșterii a scăzut la 0,5 pentru acest an și 1,5 pentru următorul an), sunt  nedemne și lipsite de respect față de populația care lucrează.

„Nu sunt prieten cu examinarea nevoilor la acordarea unei pensii de bază.”

O verificare a cerințelor este pur și simplu împotriva sistemului!

Contribuabilii pe termen lung au dreptul legal la pensia respectivă,

indiferent dacă au economisit ceva, au câștigat sau dacă şi-au făcut dispoziții private.

Când vine vorba de mediu, coaliția s-a autodepăşit, aprobând miliarde de programe.

Dar când vine vorba despre cineva care a lucrat o viață pentru a putea trăi decent la bătrâneţe, politicienii reacționează în ritmul unui melc.

La întrebarea dacă se poate trăi cu o pensie medie de 900 €, răspunsul este: NU!

Pensia minimă din Luxemburg este în jur de 1.600 €. În Austria este

Pensie medie aproximativ 1600 €!

Iar economia din Austria nu merge mai bine sau mai rău decât economia din Germania. De aceea, cer comunității de afaceri din Germania, o contribuție la fel de mare pentru viitorii pensionari. Voi aţi fost cei care au înflorit economia noastră. Puteți avea grijă ca aşteptările să nu fie înșelate!”

Dupa referatul Domnului Dr. Schnedl au urmat discutiile/consultarile asupra rezolutiilor inaintate adunarii generale a salariatilor crestin social din Bavaria si cuvantul de incheiere a lucrarilor acesteia sustinut de presedintelle CSU-CSA Bavaria Dr. Ullrich.

Aș dori să îi mulțumesc ministrului Kerstin Schreyer pentru

deschiderea și disponibilitatea dumneaei îraport cu mine, present la eveniment  în calitate de președinte al EUROPA @ ROMANIAdiaspora e.V. Würzburg și expert asistent medical pentru recunoașterea străinilor asistenți cu testul de limbă B1-B2. Pe scurt: sugestia mea, pe care ministrul a luat-o cu ea, la fel procedând și ministrul pentru afaceri sociale Renania de Nord-Westfalia, dl Karl-Josef Laumann (președinte federal CDU-CDA):

Ar trebui acordată o recunoaștere temporară timp de doi ani cu B1, astfel încât asistentelor să li se dea voie să lucreze (avantaj uriaș în

procesul de învățare a limbii la fața locului), cu condiția să se angajeze în promovarea testului B2 în acești doi ani.

Doamna ministru a convenit să stabilim o întâlnire la începutul anului 2020, la care să discutăm în detaliu această propunere.

Octavian-Constantin Oana

Jurnalist de investigații Aşii Români, Nürnberg

Președinte EUROPA @ ROMANIA-diaspora e.V. Würzburg

Membru fondator al Centrului Cultural Germano-Român Nürnberg (Director: Ionela van Rees Zota)

Viena
Categorii
Eveniment
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole