Un lac alpin necunoscut: Lacul Vindirelu din Muntii Maramuresului

Lacul Vindirelu este o mare atractie pentru cei ce viziteaza Muntii Maramuresului, atat de putini batuti de turisti. Traseul in circuit, pentru cei care fac drumetie in muntii Maramures...
Viena

Lacul Vindirelu este o mare atractie pentru cei ce viziteaza Muntii Maramuresului, atat de putini batuti de turisti. Traseul in circuit, pentru cei care fac drumetie in muntii Maramures este un strict necesar. Este de departe cea mai interesanta tura din acest salbatici munti. Ea permite vizitarea celui mai mare lac glaciar din acest muntii, lacul Vindirelu si ascensiunea pe cel mai inalt varf al masivului, Farcau, 1956 m. Si nu in ultimul rand peisajul este deosebit de atragator, prin nesfarsitele poieni si prin larga perspectiva asupra intregilor muntii Maramures, dar si asupra vaii Ruscova.

Puncul de plecare este comuna Repedea, pensiunea Repedea, accesibila cu autobuze microbuze sau masini de ocazie din localitatea Leordina de pe DN Sighet-Borsa.

Traseul este dificil, din lungimii si mai ales din cauza marii diferente de nivel, aproape 1400 m! Este cea mai mare diferenta de nivel pentru un traseu de o singura zi din toti Carpatii Orientali. Tura este total contarindicata pe timp nefavorabil! In schimb este relativ bine marcata (banda albastra) si are mai multe izvoare pe parcurs. La durata traseului de 8 ore si 45 de minute, mai trebuie eventual adaugat inca o ora si 45 de minute urcusul pe varful Farcau.

Din centrul comunei Repedea, 520 m alt., o comuna locuita in mare majoritate de ucrainieni, se ajunge rapid la confluenta dintre vaile Ruscova si Repedea. Traversam pe un pod rutier valea Repedei si continuam la dreapta pe un drum local, la inceput asfaltat, apoi doar o sosea forestiera. Drumul se strecoara printre pitorestile case ale ucrainienilor, care locuiesc in aceasta parte a Romaniei. Dupa 50 de minute de la plecare ajungem in fata unui canton forestier, 568 m alt. Traversam pe un pod valea Repedea si suntem in punctul de unde incepe poteca turistica propriu-zisa. Chiar la inceput exista o sageata indicatoare si un panou de informare. Poteca intra in padure, dupa nu mult traversam paraul Veverniceni, care formaeza aici mici cascade. Continuam pe poteca din padure si dupa inca de o ora de la cantonul forestier, in urcus moderat, ajungem intr-o frumoasa poiana. Este poiana Fata Pietricelei, cu o sura de lemn in mijlocul ei. De aici reintram in padurea si nu dupa mult iesim intr-o poiana si mai mare, cu o stana de oi si vaci. Urcusul devine ceva mai abrupt si dupa inca 25 de minute de la stana ajungem intr-o sa, sub piramida de calcare a varfului Pietriceaua, 1555 m alt. De aici intram in adevaratul gol alpin al zonei. Chiar din sa avem o prima perspectiva asupra varfului Farcau, 1956 m si mai spre nord, creasta principala a muntilor Maramres, care formeaza granita de stat intre Romania si Ucraina. Este totodata si granita dintre Uniunea Europeana si Ucraina. Poteca este foarte larga, cu portiuni orizontale care alterneaza cu portiuni in panta. Dupa ce trecem deasupra unui foarte mic izvor, ajungem intr-o sa, 1709 m, de unde la dreapta coboara poteca noastra la reintoarcere. Continuam inainte pe larga poteca prin golul alpin inierbat, pe sub impozantul varf din dreapta, Mihailecu, 1908 m. Dupa ce trecem pe langa un prim mic lac glaciar si dupa o portiune valurita, cu coborasuri si urcusuri, ajungem, dupa aproape 5 ore de la plecare, la lacul Vindirelu, 1720 m alt. Lacul, care isi schimba din minut in minut culoarea, de la brun intens la albastru azur, are la baza o origine glaciara, fiind cel mai mare de acest tip din Muntii Maramures. Insa post-pleistocen a fost remodelat masiv de nivatie. Pe malul lacului pasc frumosi cai, pe care locuitorii din satele din zona ii lasa toata vara complet liberi la munte. Pentru cei care mai au resursele fizice si de timp necesare poteca continua inainte, in urcus continuu, pana pe varful cu aspect alpin al Farcaului, 1956 m, cel mai inalt din masiv. De pe varf avem o perspectiva absolut fantastica asupra intregilor Munti Maramures din versantul romanesc. Spre vest se afla salbaticul varf Pop Ivan, 1937, cu cateva circuri glaciare sub el. Pop Ivan este al doilea varf ca inaltime din Muntii Maramuresului, aflat exact pe frontiera cu Ucraina.

La reintoarcere parcurgem pana la saua de la cota 1709 m acelasi traseu pe care l-am facut la urcus. In aceasta sa trebuie sa fim foarte atenti, fiindca nu exista, din pacate, nicio sageata indicatoare, iar marcajul spre stanga cu banda albastra lipseste pe prima portiunea. Coboram la stanga, pe paraul Veverniceni, pe malul din stanga lui, poteca devine mai clara si apar si primele marcaje. Dupa o panta foarte mare urmeaza o poiana orizontala, unde se afla stana Runea. Intram apoi pe o poteca orizontala in padure, 1223 m alt., iesim intr-o alta poiana, cu cateva sure de lemn. De aici, in serpentine largi, poteca devine un drum de caruta si trece pe langa pitorestile case ale ucrainienilor. La stanga noastra putem vedea frumosul sat Solotenai si ceva mai departe marea comuna, Poienile de sub Munte, cea mai mare asezare ucraineana din Romania. In curand ajungem direct in comuna Repedea, la cativa zeci de metri de un bar cu terasa. De aici in 15 minute ne reintoarcem la punctul de plecare, centrul comunei Repedea, dupa 4 ore de la lacul Vindirelu.

LIVIU VALENAS

Viena
Categorii
România
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole