15 ianuarie 2019, de Ziua Culturii Naționale, marele poet național Mihai Eminescu a fost omagiat la Centrul Cultural Româno-German din Nürnberg

La împlinirea a 169 de ani de la naşterea Luceafărului poeziei românești, la Centrul Cultural Româno-German din Nürnberg a avut loc un eveniment de suflet, în cadrul căruia, prin...
Viena

La împlinirea a 169 de ani de la naşterea Luceafărului poeziei românești, la Centrul Cultural Româno-German din Nürnberg a avut loc un eveniment de suflet, în cadrul căruia, prin grija acestei instituții de cultură condusă de doamna Ionela van Rees-Zota, s-a reușit apropierea de spiritul și lumea poeziei eminesciene.
În semn de respect și admirație față de opera poetului-nepereche, cei prezenţi au dorit şi au reuşit să realizeze o seară specială cu rememorări ale vieţii şi operei lui Mihai Eminescu, cu vizionări de filme documentare şi montaje avându-l ca protagonist, cu interpretări de poezii şi cântări-romanţe, cât şi cu răsfoirea plină de emoţie a manuscriselor lui Mihai Eminescu aflate în patrimoniul Bibliotecii Ion Minulescu din cadrul Centrului, donate acestuia de către Biblioteca Academiei Române, cu ajutorul domnișoarei Liliana Moldovan de la Biblioteca județeană Târgu Mureș.
Au recitat poezii ale poetului mulţi dintre participanţi, printre care amintim nume precum Alina Arbajter, Mihai Zlat sau Liviu Valenaş. Ionela van Rees-Zota a recitat o poezie creţie proprie, scrisă de dumneaei la vârsta de 16 ani – ,,Lui Eminescu”:

,,Cu chip curat, cu părul răvăşit
Şi inima lui veşnic vie,
De toţi românii el a fost slăvit,
Ne luminează şi acum ca o făclie…

……………………………………………..’’

Unică a fost şi interpretarea monologului teatral inspirat de poezia ,, Care-o fi în lume și al meu amor‘’ a Nataliei Glöckner.

Despre evenimentul cultural desfăşurat marţi, 15 ianuarie 2019, care a reuşit să potolească puţin din dorul de Eminescu şi să aducă la suprafaţă atâtea sentimente de dragoste de vers, de dragoste de neam, de istorie, de codru, de izvor şi de geniu, s-au consemnat ulterior următoarele:
– ,,A fost o seară Eminesciană exact ca acasă, în România, pe vremea când eram copil, pe vremea când eram elevă. Emoţionant moment. Mulţumesc Ionela van Rees Zota. Nu visam să-l întâlnesc pe EMINESCU, după atâta amar de vreme tocmai în Germania.’’ (Voichiţa Ungur)

– ,,Eminescu, mai ales poezia acestuia, face parte din noi. Am fost foarte impresionată de ce s-a întâmplat în seara aceasta mai ales că, de mai bine de zece ani încercăm să aducem poezia lui aici. S-a cântat ,,Pe lângă plopii fără soţ’’, o romanţă atât de cunoscută cu care noi am crescut… Aici, la Nürnberg s-a scris o istorie.’’(Alina Arbajter)
-,,Am văzut lacrimi în ochii celor prezenţi. Nu o dată, ci de mai mult ori! Românii sunt sensibili când aud de scriitorii, de poeţii lor…’’( Ionela Van Rees Zota)
– ,,Chiar emoţionant. Ne preţuim valorile şi nu uităm de unde am plecat. Aşa trebuie să arate şi să se manifeste un Centru Cultural.’’ (Dragoş Pătrulescu)

Evenimentul a fost transmis parţial live pe Facebook şi înregistrat în totalitate de echipa de filmare, ,,Max’’ – coordonată de Robert Adams.
Nadia Marin

Viena
Categorii
DiasporaGermania
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole