2022-CENTENARUL Încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria

Ioan POPESCU Încoronarea Regală din 15 octombrie 1922 a Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, eveniment care desăvârșea făurirea României Mari , a constituit pentru Europa un moment...
Viena

Ioan POPESCU

Încoronarea Regală din 15 octombrie 1922 a Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, eveniment care desăvârșea făurirea României Mari , a constituit pentru Europa un moment de a privi cu alți ochi spre țara noastră.

Rememorând acestă memorabilă pagină de istorie, Consiliul Director al Fundației ”Constantin Stere”, cu sediul in com.Bucov, localitate limitrofă municipiului Ploiesti, unde se află Muzeul memorial ”Constantin Stere”, a avansat ideea ridicării unei statui reprezentative a Regelui Ferdinand I.

Consiliul Director este format din Susana Simona Stere Paleologu (92 de ani), stabilită in Paris – președinte de onoare al Fundatiei, dr.Lia Maria Voicu – președinte, Narcis Dorin Ion- director al Muzeului Peleș Sinaia – vicepresedinte, Daniela Bratu, Ionuț Tănase, Andrei Cosmin Țurcanu, Ioan Popescu, Simona Băicoianu – membri.

La ședința respectivă, s-a propus, de comun acord, ridicarea unei statui a Regelui Ferdinand I, pe Aleea Făuritorilor Marii Uniri din 1918. Personal, eu îndrăznesc să propun, ca loc de instalare a statuii , undeva in Ploiesti – municipiu care duce lipsă de statuii reprezentative. Locul urmează să fie ales de către conducerea Primăriei Ploiesti. Cel mai indicat amplasament, in opinia semnatarului acestei consemnări, ar fi esplanada Palatului Culturii sau parcul din fața sediului Consilului județean Prahova .

Statuia in bronz , realizată de Constantin Ionescu –unul dintre cei mai reputați sculptori din Ploiesti, are deja realizată macheta, in mărime naturală, el fiind si autorul statuii Reginei Maria din com Blejoi, sat Ploiestiori , inaugurată in anul 2018, in prezența pricipelui Nicolae(in foto), care a reprezentat Casa Regală.

De ce la Ploieștiori si nu la Ploiesti, numai primarul de atunci al municipiului, Adrian Dobre , știe! Cert este faptul că domnia sa, nu a părut interesat de acestă idee!

Viena
Categorii
ActualitateRomânia
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole