25 taxe consulare eliminate: răspuns la solicitările românilor din diaspora

Taxele consulare au fost o prezenţă constantă pe agenda întâlnirilor pe care le-am avut, de-a lungul timpului, cu românii de peste hotare. Oamenii erau, pe drept cuvânt, nemulţumiţi cu...
Viena

Taxele consulare au fost o prezenţă constantă pe agenda întâlnirilor pe care le-am avut, de-a lungul timpului, cu românii de peste hotare. Oamenii erau, pe drept cuvânt, nemulţumiţi cu privire la timpul şi resursele pe care sunt nevoiţi să le investească pentru a obţine o serie de documente. Mulţi dintre ei călătoreau distanţe lungi şi pierdeau zile întregi de muncă şi – în fond şi la urma urmei – de viaţă, pentru a ajunge în faţa ghişeelor consulare.

Acestor dificultăţi li se adăugau cozi, complicaţii birocratice, costul comisioanelor bancare şi altele asemenea. Înregistrarea unor evenimente fericite din viaţă – căsătoria sau naşterea unui copil, chiar şi simpla legalizare a unui act se transformau în surse de agasare. În mod firesc, problema a fost ridicată, în mod repetat şi răspicat, în cadrul discuţiilor purtate cu reprezentanţii comunităţilor româneşti.

Odată ce a devenit publică depunerea în Parlament, pe 10 octombrie, de către preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a proiectului pentru legea de eliminare a 102 taxe nefiscale, reacţiile pozitive nu au întârziat să apară. Oameni obişnuiţi şi nume ale mediului asociativ românesc din străinătate au ţinut să îmi scrie şi să felicite Partidul Social Democrat pentru această iniţiativă. Publicaţiile de limba română din străinătate i-au pus, de îndată, la curent pe cititorii lor, cu privire la iniţiativa noastră. „Până nu văd legea în Monitorul Oficial, nu cred”, a insistat o doamnă din Italia. “Nici nu mai îndrăzneam să sper că lucrurile acestea se vor putea rezolva vreodată”, mi-a spus un român din Franţa. Şi iată că se poate.

Proiectul a trecut deja, prin procedura de urgenţă, de votul din Parlament. Odată ce legea va fi promulgată, calvarul birocratic al românilor din diaspora va fi, în mod consistent, uşurat. Interacţiunea administrativă dintre cetăţean şi statul român va fi una mai simplă, peste tot în lume. Mai mult decât atât, ca un efect secundar, însă nu lipsit de semnificaţie, odată cu aplicarea curentă a legii, misiunile diplomatice ale României vor fi degrevate de o parte dintre procedurile care le îngreunează, la ora actuală, activitatea.

Se pare, însă, că nu toate lumea vede lucrurile în sensul simplificării şi uşurării vieţii cetăţeanului. Unora li se pare că măsură nu a fost suficient gândită, aceasta în condiţiile în care PSD a anunţat, încă din primul moment, faptul că impactul bugetar este minimal, pe când câştigul de timp şi de resurse pentru români este unul major. Alţii susţin că românii vor fi luaţi prin surprindere de această măsură. Noi continuăm să credem că surpriza este una pozitivă şi înlătură multă umilinţă şi nervi pierduţi de români la cozile din faţa ghişeelor.

Mi s-a întâmplat deseori să ascult sau să citesc, pe reţelele sociale, relatări ale unor conaţionali din diaspora, indignaţi de orele pierdute şi de energia risipită pentru rezolvarea unei chestiuni administrative minore. Le-am înţeles frustrarea. Partidul Social Democrat a propus şi susţinut, prin vot în Parlamentul României, această măsură de reducere consistenţă a birocraţiei. Pare însă, după anumite poziţii recent exprimate, că există figuri publice dispuse să îşi asume împiedicarea aplicării legii începând cu 1 ianuarie 2017. Să sperăm, pentru binele milioanelor de români de pretutindeni, că nu va fi cazul.

Angel TÎLVĂR
DEPUTAT PSD DE VRANCEA

Viena
Categorii
Uncategorized
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole