A sfidat dizabilitatea prin frumuseţe, maternitate şi curaj antreprenorial

Interviu cu Ioana Monalisa Munteanu, antreprenor   Viaţa Ioanei Monalisa Munteanu a fost plină de contraste, de momente frumoase dar mai ales de cumplite încercări care i-au şlefuit caracterul...
Ioana Monalisa Munteanu
Viena

Ioana Monalisa Munteanu

Interviu cu Ioana Monalisa Munteanu, antreprenor

 

Viaţa Ioanei Monalisa Munteanu a fost plină de contraste, de momente frumoase dar mai ales de cumplite încercări care i-au şlefuit caracterul şi au determinat-o să ajungă o femeie de succes care şi-a constituit o afacere proprie în domeniul imobiliar.

Născută la Galaţi, în 14 noiembrie 1988, Ioana Monalisa face parte din generaţia tinerilor ai căror părinţi au plecat la muncă în străinătate cu speranţa de a duce un trai mai bun. În familia Munteanu, primul care a părăsit România şi a plecat să lucreze în străinătate a fost tatăl Ioanei, care a plecat în Italia în anul 2000, când fiica lui avea 12 ani. L-au urmat în Italia mama şi fratele ei iar la vârsta de 16 ani, Ioana se mută în Italia unde îşi continuă studiile la un liceu din Bologna.  Cu familia reîntregită, Ioana Monalisa ar fi putut să se bucure de deliciile şi provocările adolescenţei dacă, la numai un an de la stabilirea în străinătate, nu ar fi fost victima unui grav accident de maşină în urma căruia a rămas paralizată de la brâu în jos. A urmat calvarul internărilor în spitale din Italia şi România iar lunga şi dificila perioadă de refacere după o serie de operaţii au obligat-o să renunţe la şcoală şi să-şi continue studiile, în regim de fără frecvenţă, la un liceu din Galaţi.

În ciuda experienţelor traumatizante, Ioana Monalisa  a reuşit să îşi regăsească echilibrul interior, s-a îndrăgostit, a rămas însărcinată, a terminat liceul şi a ajuns să îşi dea bacalaureatul. Asumându-şi cu mândrie reponsabilitatea de mamă, Ioana Monalisa Munteanu a reuşit să îşi susţină familia şi a avut diferite joburi în Galaţi, Milano şi Bolgna iar în prezent este stabilită în Italia, la Bologna, unde şi-a deschis o afacere în domeniu imobiliar.

Ioana Monalisa Munteanu poate fi un exemplu pentru mamele cu dizabilităţi care îşi cresc singure copii dar şi pentru femeile care s-au lansat în domeniul antreprenoriatului.  Fiind o perfecţionistă, frumoasa tânără s-a reinventat permanent, a trecut cu demnitate prin examenele vieţii şi a reuşit să transforme dizabilitatea într-un factor de succes devenind o femeie independentă care conduce o afacere proprie. Îmbinând armonios, cariera cu viaţa personală, este o mamă iubitoare, o femeie împlinită dar şi o luptătoare pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi activând, în acest sens, ca voluntară în cadrul celui mai mare centru de medical de reabilitare din Italia.

 

Liliana Moldovan (L.M.) : – În primăvara acestui an ai venit în România pentru a participa la un  eveniment  de modă intitulat „Atipic Beauty” organizat cu scopul susţinerii dreptului la viaţă independenţă a persoanelor care se deplasează folosind fotoliul rulant. Este pentru prima oară când participi la o

Ioana Monalisa Munteanu

astfel de manifestare şi ce a însemnat pentru tine includerea în Gala „Atipic Beauty” desfăşurată la Târgu-Mureş?

Ioana Monalisa Munteanu (IMM) : – Prima oară am participat la Atipic la Bucureşti anul trecut în octombrie. La Tg. Mureş a fost a doua mea experienţă „Atipic” şi revin, cu drag, la Cluj pe 19 iunie. Ceea ce îmi doresc, este că atunci când revin în România să am posibilitatea de a fi independentă aşa cum sunt în Italia. Prin „Atipic” încercăm cu toţii să sensibilizăm autoritătile în ceea ce privesc barierele arhitectonice dar nu numai.

 

L.M. : – Cum te-ai simţit ca persoană cu dizabilităţi în România şi cum sunt tratate persoanele cu nevoi speciale în Italia?

IMM : – Un alt aspect foarte important este viziunea mea poate mai amplă datorită mediului în care locuiesc, respectiv în Italia, unde persoanele cu dizabilităti nu sunt privite cu superioritate sau compasiune, sunt apreciate pentru ceea ce sunt ca oameni şi pentru ceea ce fac zi de zi. Persoanele cu dizabilităti au un serviciu, îşi intemeiază o familie, ies în oraş, în parc, au posibilitatea să folosească mijloacele de transport în comun, pot efectiv duce o viaţă fără piedici în limita patologiei pe care fiecare o are.

În România, în afară de barierele arhitectonice, barierele cele mai solide sunt cele culturale pentru că nu se conştientizează multe aspecte ale dizabilitătii şi aici subliniez că nu avem nevoie de compasiune, ci de respect. Un loc de parcare special are un sens şi trebuie lăsat cui are nevoie, o rampă trebuie făcută cu bun simţ pentru că de multe ori acestea există dar imposibil de folosit. Autorităţile, şi nu numai, chiar şi orice om de rând ar trebuie să înţeleagă că dizabilitatea poate lovi pe oricine, în orice moment al vieţii.

 

Ioana Monalisa Munteanu

L.M. : – Pe lângă modă, am aflat că eşti pasionată şi de autoturisme. Cum se împacă cele două hobby-uri ale tale?

IMM : – Sunt pasionată de foarte multe lucruri şi atunci când e posibil, îmi rezerv timp pentru mine şi hobby-urile mele. Pot apărea ca două hobby-uri la extreme, modă versus autoturisme : fiecare din ele îmi oferă plăceri diferite. Dacă moda şi tot ce implică, îmi dau femininatatea pe care consider că o am, pe de cealaltă parte, autoturismele sportive, “agresive” reprezintă un alt aspect al caracterului meu, puternică, luptătoare, competitivă. De asemenea sunt pasionată de tatuaje, am 7, ultimul făcut acum câteva luni, ador să vizionez filme de orice gen mai puţin cel horror şi, nu în ultimul rând, sunt pasionată de dans şi de muzică. Am făcut dans sportiv când eram copilă, mi-a plăcut întotdeauna această ramură a artei iar muzică ascult oricând pot, în casă de când mă trezesc, în maşină când conduc drumuri medii sau lungi.

 

L.M. : – Orice viitoare mămică se confruntă cu teama de necunoscut, atât în privinţa naşterii cât şi a îngrijirii bebeluşului, fiind o mămică extrem de tânără, şi fiind nevoită să te deplasezi până la sfârşitul vieţii în fotoliul rulant, ai trăit cumva momente de panică, ai simţit povara responsabilităţii creşterii unui copil?

IMM : – În ceea ce priveşte sarcina, am avut foarte multe temeri mai ales că nu cunoşteam o altă mămică în aceeaşi situaţie care să mi povestească experienţa ei. Chiar şi aşa, având în vedere că atât eu cât şi tatăl copilului meu ni-l doream foarte mult pe Ianis, am mers înainte cu această sarcină fiind foarte bine monitorizată în Italia. De asemenea, mi-am dorit foarte tare să am o naştere naturală şi deşi iniţial medicii mi-au impus cezariană, mi-au acceptat până la urmă că măcar să încerc iar în momentul naşterii, dacă ei consideră să intervină cu cezariană. Printr-un mod miraculos sau poate cu ajutorul marii mele voinţe, am reuşit să nasc natural un băietel perfect sănătos fără complicaţii de nici un fel. Cu privire la perioada care a urmat, imediat după naştere, când Ianis era un bebeluş, a avut un tată foarte prezent care m-a ajutat extrem de mult. Nu pot să zic că am avut mari greutăti în a-l creşte şi a-l educa frumos, îl puteam spăla, îmbrăca, schimba, hrăni, ne jucam împreună, lucruri pe care le fac şi în momentul de faţă. Unul din marile “ofuri” a fost acela că nu am putut fi eu aceea care l-a învăţat să facă primii paşi, mai apoi să meargă şi într-un final să alerge. Niciodată nu am simţit povara, dimpotrivă, copilul meu mi-a dat şi continuă să mi dea cele mai mari bucurii.

 

L.M. : – Între tine şi băieţelul tău există o legătură specială. Care crezi că este cea mai importantă calitate pe care a moştenit-o de la tine? Dar cel mai sâcâitor defect?

Ioana Monalisa Munteanu

IMM : – Într-adevăr, există o legătura specială, cum de altfel au alte mame cu ai lor copii. Dacă vorbim de calităti, onestitate, determinare şi perfecţionism iar ca defecte încăpăţânarea şi excesul de sensibilitate care se transformă deseori în irascibilitate.

 

L.M. : – Ce visuri ai în legătură cu viitorul fiului tău, în ce domeniu ai dori să îşi facă o carieră?

IMM : – Singurul vis pe care al am în legătură cu fiul meu este acela să-l văd fericit şi împlinit în orice domeniu o să-şi dorească. O să fiu mereu în spatele lui pentru a-l încuraja şi a-l sprijini în alegerile lui. O să mă limitez în a-l sfătui în momente de alegeri importate dar nu o să-i impun niciodată ce să facă.

 

L.M. : – Cum arată proiectele tale de viitor? Unde îţi doreşti să ajungi ca femeie, ca om de afaceri sau ca persoană cu nevoi speciale?

IMM: Am încetat de mult să-mi proiectez viitorul pentru că am avut parte mereu de surprize plăcute şi mai puţin plăcute. Am învătat să trăiesc clipa, să profit de fiecare ocazie pe care viaţa mi-o oferă, să evoluez fără încetare. Sunt o femeie independenţa din toate punctele de vedere fizic, economic şi sentimental şi, cu siguranţă, îmi doresc să răman la fel şi pe viitor. Fizic, încerc să-mi păstrez o bună condiţie, din punct de vedere economic, îmi doresc să-mi extind afacerea în aşa fel încât să-mi permit un trai decent pentru mine şi pentru Ianis iar sentimental sunt ok cum sunt acum.

 

Liliana Moldovan

Viena
Categorii
Exclusiv
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole