A transformat poezia într-o oază de speranţă

  Interviu cu Georgiana Andreea Andriţoiu   Există oameni care îşi deschid sufletul asemenea unei flori de Regina Nopţii, în clipe magice când inima îşi deşartă prea-plinul sub forma...
Viena

 

Georgiana Andreea Andriţoiu

Interviu cu Georgiana Andreea Andriţoiu

 

Există oameni care îşi deschid sufletul asemenea unei flori de Regina Nopţii, în clipe magice când inima îşi deşartă prea-plinul sub forma unor diamante lirice născute din suferinţă, şlefuite cu uneltele singurătăţii, stopite cu lacrimile speranţei. Georgiana este un astfel de om, care scormonind în măruntaiele sufletului, a descoperit poezia şi a scos la iveală, delicate creaţii lirice. Momentul cu sclipiri magice, s-a petrecut, pentru Georgiana, cu cinci ani în urmă, când, din nu ştiu care buzunar al sufletului ei întristat, au început să curgă şi să se aşeze pe hârtie, versuri, metafore, poeme. Împăcată cu singurătatea, a transformat lectura într-un aliat fidel şi a dus alianţa mai departe transformând-o în creaţie literară.  Prin intermediul poeziei Georgiana a descoperit libertatea deplină, iar prin intermediul poemelor s-a făcut auzită când cuvintele ei au prins aripi, s-au revărsat în versuri gingaşe şi s-au adunat în volumul  intitulat „Zborul cuvintelor” , apărut la editura Anamarol din Bucuresti si editura Măiastra din Tâargu Jiu, în toamna acestui an. Debutul poetei aflată la început de drum literar a fost susţinut de colegii de la „Centrul de zi Cristian”, unde şi-a citit pentru prima dată poeziile pe care le-a publicat  în Revista „Împreună” dar şi în alte reviste literare.

Parcursul educaţional al Georgianei Andreea Andriţoiu  a fost unul mai puţin obişnuit, deoarece suferind de amiotrofie musculară spinală, tânăra din Tîrgu Jiu, a beneficiat de serviciile învăţământului la domiciliu până la vârsta de 19 ani, continuând studiile la Colegiul Tehnic „Ion Mincu” iar până la vârsta de 26 de ani a reuşit să termine Facultatea de Ştiinţe Economice si Gestiunea Afaceriilor, specializarea Economia Comertului, Turismului şi Servicilor din cadrul Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, Facultatea de Matematică Informatică din cadrul Universităţii „Valahia” din Targoviste şi are un masterat în Administrarea Afacerilor în Turism şi Servicii (Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu).

 

Liliana Moldovan (L.M.) : – Pentru un autor lansarea primului volum reprezintă un moment de neuitat, presărat cu temeri, emoţii şi speranţe. Ce a însemnat pentru tine debutul literar?

Georgiana Andreea Andriţoiu (GAA) : – Lansarea primului meu volum de poezii  a avut, pentru mine,  o semnificaţie aparte legată de  împlinirea unui vis ţesut de mult timp cu firul speranţei şi al iubirii de cuvânt, a însemnat şi o mare împlinire dublată de o sinceră satisfacţie sufletească.

 

L.M. : Când şi unde a avut loc lansarea volumului „Zborul cuvintelor” şi cine te-a susţinut în acest proiect editorial?

GAA : – Lansarea cărţii mele a avut loc pe data de 19 octombrie, anul curent, la Muzeul Judeţean de Istorie „Alexandru Ştefulescu” din Tîrgu Jiu iar persoana care m-a sprijinit încă de la început – facilitându-mi accesul la domnul profeson universitar Ion Popescu Brădiceni care mi-a scris prefaţa, – a fost domnul viceprimar al oraşului Tîrgu Jiu –domnul Adrian Tudor.

 

L.M. : – Se spune că versurile sunt oglinda sufletului unui poet iar în versurile compuse de tine există multă tristeţe dar şi multă speranţă. Volumul recent se dezvăluie cititorilor printr-o poezie a tristeţii sau o poezie a bucuriei?

GAA : – Da este adevărat – poeziile sunt o oglindire a sufletului meu cu toate sentimentele contradictorii care m-au încercat în anumite momente pornind de la singurătate, incertitudine, durere, tristeţe şi ajungând, până la voinţă, bucurie, speranţa, credinţă şi iubire. Eu m-am lăsat purtata pe aripile cuvintelor care m-au înaltat deasupra neputinţei şi limitării purtându-mă spre îndeplinirea visurilor cele mai frumoase. Pentru mine, scrierea poeziilor a fost şi este ca o oază în deşertul arid al vieţii, este o modalitate de a face paşi  spre univers, este o punte de legătură cu inimile cititorilor şi este ca o terapie care m-a ajutat să îmi vindec inima de rănile suferite în trecut fiinscă, pe masură ce scriam, vers cu vers, simţeam că mă eliberez de durerile trecutului, şi, în aceşali timp,  încercam să îi ajut şi pe ceilalţi să îşi descopere interiorul şi să privească, încrezători şi optimşti spre viitor.

 

L.M. : – Cine a fost primul tău critic? Cui i-ai citit poeziile îaninte de a le cuprinde într-un volum?

GAA : – Prima dată i-am citit poeziile mamei mele care m-a ajutat mereu şi care s-a bucurat mult pentru că am început să păşesc pe acest drum al creaţiei iar apoi le-am citit prietenilor, care m-au susţinut şi încurajat să perseverez şi să scriu.

 

L.M. : – Există printre versurile acestui volum, o poezie preferată?

GAA : – Nu neapărat, pentru mine poeziile sunt ca nişte copii ai mei pe care i-am creat, le-am dat naştere, apoi i-am lăsat sa zboare spre inimile cititorilor în universul literaturii. Toate poeziile mele poartă o un strop din sufletul meu, din gândurile, speranţele şi visurile mele.

 

L.M. : – Ai urmat cursurile unor facultăţi cu profil real şi totuşi ai ales scrisul. Care este povestea întâlnirii tale cu creaţia poetică?

GAA : – Această carte a început să ia naştere în perioada când eram la facultate,  fiind iarnă, izolată în locuinţă, fiindcă nu aveam voie ies în frig, şi fiindcă sunt o persoană foarte sociabilă, simţeam nevoia să comunic cu ceilalţi, să le spun ce  simţeam, care erau, trăirile, gândurile, sentimentele care stăteau să explodeze în mine, şi atunci, în acele momente am început să scriu poezii, păşind timidă, şi cu teama de a nu greşi, pe acest tărâm minunat al cuvintelor. Scriam despre ce simţeam, despre gândurile, speranţele, dorinţele si visurile mele, lucru care mi-a dat putere să merg mai departe în lupta cu problemele vieţii.

 

L.M. : – De ce ai decis să faci două facultăţi şi prin ce experienţe ai trecut ca studentă cu dizabilităţi?

GAA : – Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor am vrut să o fac pentru a putea, pe viitor, să mă angajez undeva la un birou sau să lucrez  la domiciliu şi ştiam că aveam nevoie de o diplomă şi de cunoştinţe în domeniu iar Facultatea de Matematica Informatică din Târgovişte am făcut-o pentru că s-a ivit ocazia de a face parte dintr-un proiect implementat de Uniunea Europeană care facilita accesul persoanelor cu dizabilităţi  la studii superioare asigurându-ne tot ce aveam nevoie.  Şi cum am întâlnit şi câţiva colegi, acolo care erau şi ei persoane cu dizabilităţi şi prieteni buni, care m-au încurajat, am decis să accept provocarea.

Georgiana Andreea Andriţoiu

Dar, pe de altă parte, în ceea ce priveşte frecventarea cursurilor la facultatea si masterul de Ştiinte Economice făcute la mine în oraş, pot spune că a fost la început cam greu pentru că doamna decan nu a vrut sa mă accepte la cursuri, pe motiv că eu având problemele mele de sănătate, nu am cum să ajung la în sălile de curs iar profesorii mi-ar mi-ar fi scăzut din note. Din fericire şi eu şi mama cunoşteam prevederile legislative privind accesul persoanelor cu dizabilităţi la educaţie, doamna decan a înţeles, că instituţia neavând accesibilitate pentru persoane în scaun rulant – pot studia acasă împrumutând cărţile de la biblioteca facultăţii,  ca apoi să vin să dau examenele într-o încăpere de la parter.

 

L.M. : – “Să poţi să speri când totul e durere /Privind cu entuziasm şi speranţă cerul/Aşteptând cu încredere viitorul/ Îmbrăţişând universul cu putere”/ – aşa  începe una dintre poeziile din volumul de debut. Încotro se îndreaptă speranţele tale şi ce doreşti să realizezi în viitor?

GAA : – Îmi doresc să continui să scriu poezii, lansând alte cărţi pe viitor şi m+aş bucura să îmi găsesc de lucru la domiciliu.

Liliana Moldovan
Viena
Categorii
Exclusiv
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole