Adina Enăchescu – Seve aprinse în cuvânt

Născută pe meleaguri vâlcene , considerată „ poet , haijin, dramaturg, prozator , publicist, diplomat universitar în matematică (Sabin Bodea în dialog cu Adina Enăchescu , pag.50 )” ,...
Viena

Zamfir Zenovia

Născută pe meleaguri vâlcene , considerată „ poet , haijin, dramaturg, prozator , publicist, diplomat universitar în matematică (Sabin Bodea în dialog cu Adina Enăchescu , pag.50 )” , Adina Enăchescu a moştenit de la părinţii săi , învăţători Elena şi Alexandru , dragostea pentru frumos , tradiţie , artă şi cultură. După absolvirea Facultăţi de Matematică din cadrul Universităţii Bucureşti , unde l-a avut ca profesor şi mentor pe renumitul academician Gheorghe Moisil, s-a întors pe meleagurile natale. Cu pasiune şi pricepere a îndrumat generaţi de elevi vâlceni spre tainele matematicii.

Debutează în anul 1997 cu volumul „ Cântecele noastre ” , semnat împreună cu tatăl său Alexandru Enăchescu. Pornită pe drumul scrisului la o vârstă matură , doamna Adina a demonstrat în scurt timp talentul şi energia creatoare. Pe doamna Adina Enăchescu am întâlnit-o cu ani în urmă. M-a impresionat prin sinceritate , bunătate şi o dorinţă arzătoare de a scrie . „ Adina Enachescu si poeziile sale sunt doua realitati care se completeze una pe alta”.

„…Este o poetă profesionistă…valoroasă în tot ceea ce scrie , în general , şi în amănunt,” spune domnul Marcel Crihană.

Membră a numeroase asociaţii şi societăţi culturale din Vâlcea şi din ţară , participantă şi câştigătoare a mai multor concursuri literare , domnia sa a demonstrat că niciodată nu este prea târziu să- ţi urmezi visul .

Cu un avânt greu de stăvilit a publicat poezie , proză iar în ultima perioadă haiku. Cărţile sale s- au bucurat de aprecerile multor personalităţi .

„ Adina Enăchescu introduce în literatura română o nouă specie literară – poezia în pilule , precum se poate vedea în următoarele două poeme:

amurg discret flori de gheţă

cânt Sonata în Verde pe geamul casei-

frunze pe balcon unde-s marile ninsori?

(“Poezie în forme fixe” , Dacia literară , iulie 2008)

Acad.Constantin Ciopraga”

În anul 2011, domnul Doru Tismăneanu, spunea…„ Drumul Tainic al Poeziei – Destinul literar al Adinei Al.Enăchescu este paradoxal…Devotată trup şi suflet profesiei , pe care a practicat-o cu pasiune câteva zeci de ani în oraşul natal , Râmnicu Vâlcea , doamna Adina Enăchescu a amânat pe mai târziu exerciţiul plin de frumuseţe , dar marcat şi de inerente greutăţi , al scrisului. A aşteptat vremi mai bune pentru litere , care iată , în cazul domniei sale , se pare , au venit.” Domnul George Ursa , preşedintele Societăţii Scriitorilor Români, Bucureşti , o prezintă astfel:,, …doamna Adina Enăchescu s-a aruncat spre amurgul vieţii în literatură cu un avânt greu de stăvilit. Nu-i lipseşte talentul , este şi un spirit liric , încrezătoare în sine şi în menirea de a scrie versuri , proză…” . În revista ” Viața de pretutindeni ”, referitor la volumul „Din nou acasă“, domnul Petruș Andrei,scria… poeta-matematician scrie o poezie armonioasă, de factură clasică, având un larg registru de inspirație. Opera Adinei Enăchescu a adăugat noi pagini la monografia coșbuciană a satului românesc, cel de la sfârșitul mileniului al doilea și începutul noului mileniu. Poezia sa elogiază iubirea față de Țară, față de credință, față de creația populară, față de întreg tezaurul material și spiritual al românilor. În lirica erotică, poeta este romantică, dragostea ei fiind „până la moarte și chiar dincolo de ea“…Grădina Adinei Enăchescu este multicoloră, în ea înălțându-se spre lumină numeroase flori…de stil: epitetul, comparația proaspătă, metafora subtilă”’… Într-un interviu acordat jurnaliștilor vâlceni, doamna profesoară se mărturisea… „Mie de mică mi-a plăcut să scriu şi să citesc. Tatăl meu era scriitor şi jurnalist, iar prin anii 50 – 60 publica în ziarele centrale editoriale. Mă lua pe lângă el atunci când scria, iar eu încercam să îl imit. Din cauza viziunilor sale ce nu se încadrau în linia partidului de la conducere a avut mari probleme cu Securitatea, aproape un an fiind închis în beciurile miliţiei. Din această cauză nu am reuşit să fac Filosofia, unde îţi trebuia un dosar curat. La Matematică am intrat de nevoie”.Premiile nu au întârziat să apară, scriitoarea fiind o „abonată”, a concursurilor naţionale şi, mai nou, internaţionale de versuri şi eseu. „De haiku m-am apucat din întâmplare. Eram la un cenaclu în Bucureşti când unii din colegii mei veniseră cu nişte versuri ce mi se păreau ciudate, dar în acelaşi timp plăcute. M-am documentat şi am decoperit această formă de poezie japoneză”, spunea profesoara.
Îmi amintesc cu drag de perioda când mergeam împreună la şedinţele şi lansările de cartea ale colegilor scriitori din Vâlcea şi din ţară. Fie ploaie , fie vânt , dânsa alături de Laura Vega ” nu pregeta”, cum se spune în popor. Prietenia cu Laura Vega era una interesantă, știu că împreună au organizat o deplasare la frații noștri din Basarabia și au dus foarte multe cărți. Le – am însoțit și m-am bucurat de emoția întâlnirii cu scriitori moldoveni. Momentul a rămas o amintire frumoasă pentru că am petrecut o clipă minunată pe malul Prutului , cântând, recitând versuri din creația proprie, jucându – ne cu apa puțin tulbure, fiind într-o anume armonie cu toți cei prezenți. Erau scriitori din toate zonele țării. Multe sunt amintirile mele legate de cele două scriitoare vâlcene pe care le -am respectat enorm. Drumurile la București, la ședințele Societății Scriitorilor Români, unde domnul președinte George Ursa ne întâmpina totdeauna cu zâmbetul pe față, cu vorba lină și privirea blândă vor rămâne veșnice în sufletul meu. Generoasă, binevoitoare , neobosită , plină de o energie molipsitoare , doamna Adina Enăchescu a lăsat o dâră de lumină în urma sa pentru toți iubitorii de cuvânt, de patrie, de pămâtul străbun. „ Ţărâna sfântă a locului dintâi”, „Florile gândului” , ,, Ecourile anotimpurilor”, „Miresme şi greieri” , ,, Esenţe nipone”, ,,Simfonie în verde”….sunt doar câteva din titlurile cărţilor apărute sub semnătura doamnei Adina Enăchescu. Drum lin printre stele, Om bun, profesor renumit, poetă remarcabilă!

Zenovia Zamfir

Viena
Categorii
Exclusiv
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole