,,ALERGAREA ESTE SFÂNTĂ deoarece sportivul, antrenându¬-se, are numai de câştigat…Este cel mai bun remediu pentru stress”

Interlocutor: EMIL ALECU STAN – vicecampion balcanic şi dublu campion naţional la Atletism Nu credem că s-ar portivi mai bine, ca o sinteză a „urmei” lăsate pe acest pământ...
Viena

Emil Alecu Stan

Interlocutor: EMIL ALECU STAN – vicecampion balcanic şi dublu campion naţional la Atletism
Nu credem că s-ar portivi mai bine, ca o sinteză a „urmei” lăsate pe acest pământ de personalitatea profesorului – antrenor EMIL ALECU STAN ( de la Liceul Tehnologic Nr.1 din Luduș) şi cantorul Bisericii Ortodoxe din Gheja, decât înţeleptele cuvinte – care urmează să dea sensul unei adevărate vieţi – ale prozatorului și dramaturgului, născut în Ucraina, Nikolai Vasilievici Gogol: ,,Țineți minte, nu suntem deloc chemați în lume pentru sărbători și ospețe. Noi suntem chemați, AICI, la bătălie: vom sărbători biruința DINCOLO”.
Cu siguranță că, pentru interlocutorul nostru, în calitatea sa de fost sportiv de performanță legitimat la renumitul club al Academiei Naționale de Educație Fizică și Sport, tocmai ideea aceasta de bătălie, de a căuta cu îndrăzneală desăvârșirea, stă la baza unei traiectorii (remarcabile) atât profesionale, cât și familiale, prin care a reușit, cu o tenacitate ce nu exclude caracterul său sociabil, să renunțe la plăcerile secundare ale vieții pentru a acorda prioritate pregătirii sportive, pe „frontul” a zeci de mii de ore de antrenament, încununate cu bucuria de a fi clasat, printre primii, la diverse concursuri internaționale și interne: în 1994, în Bulgaria, a obținut titlul de vicecampion balcanic cu echipa de cros a României; în 1997, la București, a fost dublu campion național de seniori (la 800 m și 4×400 m); în 1998, tot la București, s-a situat pe locul III la Campionatele Internaționale ale României etc! Cum aceste rezultate deosebite sunt legate și de Credința pe care Emil Alecu Stan o are în putera lui Dumnezeu, fără de care nimeni nu ar putea face nimic, se poate spune că victoriile în „bătăliile” sale, de aici, sunt un semn al sărbătoririi „biruinței” celei de DINCOLO…

– Prezentați-ne, succint, câteva date biografice!
– M-am născut la 23 februarie 1975, în orașul Luduș. În 2003, m-am titularizat la Grupul Școlar Industrial Luduș, pe postul de antrenor la Clubul Sportiv Școlar, apoi – după 8 ani – am trecut pe postul de profesor de Educație fizică și sport în același liceu, unde sunt și în prezent. Din 2016, sunt președintele Asociației Județene de Atletism Mureș și, de peste 16 ani, sunt cantor la Biserica Ortodoxă din Gheja. Sunt căsătorit și am trei fete minunate: Lorena, Andra și Denisa.

– V-ați gândit, în copilărie, că veți ajunge campion național și profesor de educație fizică și sport? Sunt, la mijloc, fie sportivi care v-au fost model, fie îndemnuri ale unor persoane cărora astăzi le-ați aduce mulțumiri?
– Nu. Nu m-am gândit, nici o clipă, până când domnul profesor Cârpaci Alexandru, cu „ochiul specialistului”, a văzut în mine un potențial talent și mi-a propus să începem antrenamentele, eu fiind elev în clasa a V-a. Apoi, domnul profesor mi-a contactat părinții, explicându-le că prin muncă și disciplină pot să ajung campion și mai târziu chiar profesor de Educație fizică. Au urmat ore, zile, ani de antrenamente istovitoare. De altfel, domnul profesor avea o vorbă:,,atletismul este muncă de ocnaș”! După 6 ani de antrenamente, am câștigat locul 1 la Campionatele Naționale de primăvară în proba de 800 m, dar am avut ulterior o „cădere” la Campionatele Naționale din vară. Am vrut să renunț, însă (cum nimic nu este întâmplător) un bun prieten, Ioji Szabo, mi-a dat o carte cu îndemnul să o citesc. Trebuie să recunosc că acea carte m-a făcut să merg mai departe și, în următorul an, am câștigat două medalii de bronz: prima medalie a fost la Campionatul Național de Cros de la Craiova (în primăvară) și a doua la Campionatele Naționale de pistă, în vară, la București, în proba de 800 m.
Model pentru mine a fost însuși domnul profesor Cârpaci Alexandru, fost sportiv de performanță cu succese notabile în probele de semifond și fond. Implicarea sa totală în ceea ce face, ca un adevărat formator de oameni, mi-a insuflat-o și mie. Nu pot să nu îl amintesc și pe domnul profesor și antrenor emerit Gheorghe Rugină, cel care m-a pregătit, timp de 6 ani, când eram legitimat la clubul Facultății, sub îndrumarea căruia am câștigat 31 de medalii la campionatele naționale și internaționale. A fost un om apreciat și respectat în atletismul românesc. Le mulțumesc din inimă, pentru tot efortul depus și sprijinul acordat, precum și familiei mele (în special mamei, care a făcut mari sacrificii să mă vadă un om demn și cu zâmbetul pe buze)!

– Sportul de performanță necesită un regim special? Ce alte pasiuni v-au fost de folos pentru a vă întări psiho-somatic, în competiții?
– Da. Performanța cere sacrificii, disciplină „de fier”! Programul zilnic este calculat, pe ore, de dimineața și până seara (masă, teme, somn). Fără un program riguros (motivație, dăruire, sacrificiu) nu poți obține rezultate notabile nici în sport, nici în viața de zi cu zi. Când eram student, am avut onoarea să mă antrenez cu două mari campioane în întrecerile internaționale și naționale: Ella Kovacs (din Luduș) și Gabriela Szabo (din Bistrița). Antrenamentele erau extrem de severe. Gândiți-vă că, în trei săptămâni de pregătire, am facut aproape 700 de km de alergare și tempouri. În acel an am obținut titlul de vicecampion național la seniori și campion național la tineret, în proba de 800 metri, la Campioatele Naționale de Sală de la București.
Performanța este știință pentru că omul, creat după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, este o ființă complexă (bio-psiho-socială) și trebuie acționat pe toate planurile: în paralel, mi-a fost de folos și învățarea regulilor și practicarea altor sporturi (fotbal, handbal, baschet, volei, înot, gimnastică, judo etc)…

– Ca președinte al Asociației Județene de Atletism Mureș v-ați făcut o imagine de ansamblu asupra sportului mureșean. Mai sunt atrași tinerii de astăzi de ideea de concurs și de performanță sportivă?
– În general, sportul mureșean stă bine la capitolul rezultate obținute în ultimii ani: numai în 2019, sportivii mureșeni au obținut 27 de medalii la campioatele mondiale, europene și balcanice și 379 de medalii, la campionatele naționale, la diferite discipline. În anul 2020, au fost premiați 45 de sportivi seniori, 50 de sportivi juniori și 20 de copii (tinere speranțe) care s-au situat pe primele locuri în competiții de nivel mondial, european, balcanic și național. La Atletismul județean, însă, lucrurile nu stau prea bine, la diferite cluburi sportive, excepție făcând Clubul Sportiv Municipal Sighișoara, unde s-au remarcat, ținând ștacheta sus, sportivi cu rezultate bune la nivel național și internațional: Florea Mădălina și Mikloș Rareș (îl felicit pe antrenorul lor, domnul profesor Avram Ion).
Pentru a avea rezultate, este nevoie de piste de alergare cu covor sintetic. Așa ceva avem doar la Sighișoara, iar rezultatele se văd. Sperăm ca, în viitor, să avem în fiecare oraș din județ. La Luduș există un proiect de construire a unui stadion nou și – de ce nu?- a unei piste sintetice de alergare. Eu am o vorbă: ,,alergarea este sfântă”(deoarece sportivul, antrenându-se, are numai de câștigat)…Este cel mai bun remediu pentru stress.
Copiii, în general, sunt dornici de mișcare dar, din păcate, o parte dintre ei sunt influențați negativ de partea de tehnologie (telefon, laptop etc.) și ,,colac peste pupăză”, a venit și această pandemie care a pus „capac”… De obicei, când ne uităm la o piramidă suntem atenți la vârf, mai puțin la baza sa solidă. Așa este și într-o ramură sportivă, ca să ai un campion ai nevoie de o bază de selecție…Totuși, observ că mai există tineri atrași de performanță, dar au nevoie de un mediu propice și, desigur, să fie stimulați material și finamciar.

– Suneți-ne câteva aspecte despre implicarea dumneavoastră, ca profesor de specialitate, în sportul ludușean!
– Disciplinele tradiționale în orașul Luduș sunt atletismul și handbalul, discipline la care sportivii ludușeni (Ella Kovacs, Tat Ovidiu, Moldovan Dănuț, Farkas Balazs, Beldean Sebastian, Deteșan Raul, subsemnatul și fiicele mele) au avut cele mai bune rezultate la nivel național și internațioal.
Nu vreau să neglijez faptul că discipline ca fotbalul, judoul, tenisul de masă, skandenbergul (disciplină olimpică în viitor) au avut rezultate bune, în plan național și internațional. În 2009, la Clubul sportiv „Mureșul Luduș”, s-a înființat secția de baschet. Cel mai important lucru este faptul că la Luduș atât sportul de masă, cât și sportul de performanță, este susținut și sprijinit. Sunt și alte inițiative, derulate cu aportul altor colegi (Campionatul Județean de Cros și Pistă pentru copii și juniori, competiția de masă „Aleargă pentru sănătatea ta”, fazele județene la pentatlon, handbal, fotbal, cros din cadrul Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar, competiția interjudețeană „Trofeul Ella Kovacs” etc).

– Cum vedeți dumneavoastră, un creștin practicant, lucrarea lui Dumnezeu în propria viață sportivă? Care sunt cele mai importante „roade” ale credinței?
– Dumnezeu este prezent în viața fiecăruia, întrucât avem o misiune în această viață (trecătoare) în care trebuie să îmbinăm necesitățile sufletului cu cele ale trupului. Dacă avem conștiința că Dumnezeu este prezent în noi – prin rugăciune, post, milostenie – și Dumnezeu ne va da cu mult mai mult cele de trebuință trupului și duhului: ,,Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui și toate acestea se vor adăuga vouă”(Matei 6,33). Credința mi-a dezvoltat mai multe atribute: ordinea, cinstea, dreptatea, atenția, țelul, răbdarea, înfrânarea, bucuria, dragostea…

– Ne spuneți un moment impresionant, emoționant, din contextul participării la un eveniment sportiv?
– Cel mai emoționant moment a fost câștigarea primei medalii de bronz la juniori, în proba de 8 km la Campionatul Național de Cros, de la Craiova, în anul 1993, după 7 ani de muncă. A fost un moment emoționant când am urcat pe podium în treningul cu emblema CSS Luduș pe spate…

– Ce le-ați recomanda, în aceste clipe grele mondiale, elevilor și părinților lor?
– Sfinții Părinți spun: ,,Pe trup îl distruge lenea, iar pe suflet indiferența prin nelucrarea celor care conduc spre apoteoză”. Dacă pe trup îl distruge lenea, le-aș recomanda tinerilor cât mai multă mișcare în aer liber, alergare, curse cu bicicleta, schiatul… Pentru păcatul nepăsării, le-aș recomanda mai multă rugăciune, post, fapte bune, spovedanie, împărtășanie…Și, astfel, vor ajunge să aibă minte senină si-n inimă Lumină!

– V-ați călăuzit existența după o deviză, un dicton?
– Da. Deviza mea: ,,Nimic nu este întâmplător”! Cred că tot ceea ce ni se întâmplă în viață, bun sau rău, are un scop benefic, asupra noastră, chiar dacă nu ne dăm seama pe moment…

– Ce trăsătură de caracter vă impresionează, mai mult, la tinerii pregătiți pentru performanța sportivă?
– Cred că cea mai importantă trăsătură de caracter ar fi perseverența! Să termini ceea ce începi, să continui calea pe care ai ales-o în ciuda obstacolelor și să-ți facă plăcere să duci la bun sfârșit ceea ce ai început!

– Mulțumim pentru gentilețe!
– Cu multă bucurie! Vă salut cu respect!

A consemnat COSTEL NEACȘU

Viena
Categorii
Sport
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole