Ambasadorul României la ONU a fost ales președinte al Comisiei Populație și Dezvoltare

  “Femeile sunt cele mai mari victime ale sărăciei, conflictului, violării drepturilor umane.” a spus E.S. Dr Ion Jinga Până în anul 2050, aproximativ 70 la sută din populația...
Viena

 

“Femeile sunt cele mai mari victime ale sărăciei, conflictului, violării drepturilor umane.” a spus E.S. Dr Ion Jinga

Până în anul 2050, aproximativ 70 la sută din populația globului va locui în oraș

Reprezentantul Permanent al României la ONU, Excelena Sa Ambasadorul Ion Jinga a  fost ales președintele celei de-a 51 sesiuni a Comisiei Populație și Dezvoltare Alegerile au avut loc la încheierea celei de-a 50 sesiuni a Comisiei, New York, 3-7 aprilie. Comisia Populație și Dezvoltare este o comisie funcțională a Consiliului Economic și Social al ONU (ECOSOC) al ONU. Membrii Biroului sunt aleși pentru un ciclu de 1 an. România îndeplinește al doilea mandat consecutiv de membru al Comisiei Populație și Dezvoltare în perioada 2018-2021. În intervenția sa, ambasadorul Ion Jinga a subliniat că, în ultimii 50 de ani de activitate continuă, Comisia Populație și Dezvoltare (CPD) a contribuit la implementarea a numeroase politici și programe curajoase destinate oamenilor, femei și bărbați, fete și băieți, în special celor mai marginalizate și vulnerabile categorii de persoane. De asemenea, a subliniat caracterul vizionar al Programului de Acțiune al Conferinței Internaționale privind Populația și Dezvoltarea (ICPD) de la Cairo, și a apreciat activitatea CPD de susținere a realizării agendei ICPD în sectoare prioritare – diminuarea sărăciei, educația fetelor, mortalitatea maternă și infantilă, accesul la servicii de sănătate sexuală și reproductivă, inclusiv planificare familială, protecția drepturilor de reproducere și multe alte domenii ale Programului de Acțiune.

Ambasadorul român a vorbit și despre prioritatea care trebuie acordată implementării Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă și a Agendei de Acțiune Addis Abeba, împreună cu Programul de Acțiune al ICPD vizând eradicarea sărăciei în toate formele sale, pentru promovarea, respectarea și realizarea egalității de gen și autonomizării femeilor și fetelor, drepturile omului, șanse egale pentru toți, combaterea tuturor formelor de discriminarea, realizarea integrării sociale pentru grupuri marginalizate pe baze egale și consolidarea legislației, politicilor și acțiunilor pe baza drepturilor omului pentru toți, vizând realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.

Cu acest prilej, Excelența Sa a salutat activitatea Fondului ONU pentru Populație (UNFPA) și a evidențiat necesitatea de a acorda atenție sectoarelor cu realizări minime din cadrul Planului de Acțiune al ICPD, precum și prioritatea care trebuie acordată creșterii resurselor la toate nivelele, în special în educație și sănătate, pentru a asigura educație de calitate și inclusivă la toate nivelele, și pentru ca oamenii să aibă acces la oportunități de educație continuă.

Ambasadorul român a mai arătat că femeile sunt cele mai mari victime ale sărăciei, conflictului, violării drepturilor umane în diferite părți ale lumii, în special cele din zonele de conflict, și a reiterat importanța protejării femeilor aflate în aceste circumstanțe.

Referindu-se la tema specială a sesiunii de anul viitor a CPD ”Orașe durabile, mobilitate umană și migrație internațională”, E S. Dr Ion Jinga a amintit importanța implementării Noii Agende Urbane, adoptată în data 21 octombrie 2016, la Quito.   Noua Agendă vizează urbanizarea și administrarea mai bună a orașelor în care se preconizează că va locui 70% din populația la nivel global până în 2050.

 

Elena Chiriță / UZPR

Viena
Categorii
Exclusiv
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole