Analiștii economici avertizeazp: Suntem aproape de o nouă criză

  Datoria externa totala a Romaniei a crescut in primele opt luni ale acestui an, fata de finalul anului trecut, cu 648 milioane euro, la 98,009 miliarde euro, potrivit...
Viena

 

Datoria externa totala a Romaniei a crescut in primele opt luni ale acestui an, fata de finalul anului trecut, cu 648 milioane euro, la 98,009 miliarde euro, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). In acest context, Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank si presedintele Consiliului Fiscal, spune ca Romania este in pericol sa treaca printr-o noua criza financiara.

La finalul anului trecut, datoria externa totala a Romaniei a fost de 97,361 miliarde euro, arata datele revizuite ale BNR.
Dupa primele opt luni din 2018, datoria tarii a ajuns la valoarea de 98,009 miliarde euro, lucru ce starneste ingrijorarea analistilor economici.
„Datoria publica are un rol important, in literatura sunt determinate diverse praguri peste care datoria publica devine deja negativa pentru cresterea economica. Pentru Romania, BNR are o estimare de 40 si 45%, ca fiind un prag peste care probabilitatea de recesiune creste foarte tare. Suntem din pacate foarte aproape de acest prag”, a spus Ionut Dumitru.
Presedintele Consiliului Fiscal atrage atentia asupra faptului ca banii nu sunt cheltuiti responsabil de catre Guvernul Romaniei, avand in vedere ca sunt acordate tot mai multe pensii speciale, iar salariile au ajuns la un maximum istoric, de 10,8% din PIB.
Masurile populiste prin care sunt majoate pensiile si salariile bugetarilor, nu sunt sustinute de o economie reala si eficienta, Guvernul taind bani de la investitii, pentru a-si permite aceste majorari.
„Suntem cu investitiile publice la nivelul dinainte de aderarea la UE. Veniturile fiscale sunt la minime istorice. Daca Romania ar colecta TVA ca Bulgaria, am avea 3,8 miliarde de euro in plus pe an – o autostrada mare in fiecare an. Noi colectam 65%, bulgarii 85% din TVA”, afirma Ionut Dumitru.
In acelasi timp, Ungaria investeste 4,5% din PIB. „Au ajuns cu autostrazile la granita cu noi si nu au cu ce sa se conecteze”, a adaugat Dumitru.
Avand aceste date, Ionut Dumitru trage o concluzie alarmanta: Romania se indreapta cu pasi repezi catre o noua criza economica.

Mediul de afaceri romanesc, si el in picaj liber

Este iminent un blocaj financiar in conditiile in care mediul de afaceri nu este sustinut cu masuri politice, ci doar suporta taxe, impozite si birocratie. 58.669 de firme au fost radiate in primele noua luni din 2018, arata Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC).
Mai Mult AICI.
Viena
Categorii
Sens Giratoriu
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole