Andrei Șaguna s-a întors la Viena, locul unde a dus doleanțele românilor transilvăneni. Expoziție omagială de Centenar

  Expoziţia ”Andrei Şaguna în icoane şi chipuri” a fost vernisată la Viena, în zilele de 30 noiembrie și 1 Decembrie, la Parohia „Sfântul Antonie cel Mare” şi „Sfântul Andrei...
Viena

 

Expoziţia ”Andrei Şaguna în icoane şi chipuri” a fost vernisată la Viena, în zilele de 30 noiembrie și 1 Decembrie, la Parohia „Sfântul Antonie cel Mare” şi „Sfântul Andrei Şaguna” din capitala Austriei, în prezența ambasadorul României la Viena, Bogdan Mazuru.

Evenimentul are o simbolistică aparte, având în vedere demersurile importante făcute de Andrei Șaguna pe lângă Curtea Imperială de la Viena pentru a susține drepturile românilor transilvăneni.

În anul 1849, pe atunci episcop ortodox, Andrei Şaguna s-a aflat în fruntea delegaţiei Adunării române de la Sibiu, care a înfăţişat împăratului Franz Joseph I ”Petiţiunea generală a fruntaşilor români din Transilvania, Banat şi Bucovina”, care cerea constituirea naţiunii române într-un organism statal unitar, de sine stătător, în cadrul monarhiei, cu administraţie în limba română, reprezentare proporţională în parlamentul imperial, acest demers nefiind sigular în activitatea lui Șaguna.

Expoziția a făcut parte din seria de manifestări prilejuite de Zilele Şaguniene, având loc cu binecuvântarea ÎPS  Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului şi ÎPS Serafim, Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord.

Expoziţia a fost prezentată românilor prezenţi la Sfânta Liturghie de la Biserica „Sfântul Apostol Andrei” din Viena. Alături de preotul paroh, pr. dr. Nicolae Dura aici a fost prezent şi Bogdan Mazuru, Ambasadorul României la Viena, alături de familie. După o introducere făcută de către preotul paroh, expoziţia întregită acum cu exponate de dimensiuni mai mari, reproduceri la scară a originalelor din diferite colecţii din ţară, personalitatea Sfântului Ierarh Andrei Şaguna şi fiecare exponat au fost prezentate de pr. Emanuel Tăvală, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Sibiului, potrivit Mitropoliei Ardealului.

Activitatea în sprijinul românilor pe care Sfântul Andrei Şaguna a desfăşurat-o la Viena a fost evidenţiată şi de către ambasadorul Bogdan Mazuru în intervenţia sa.

”În felul acesta, Zilele Şaguniene 2018 au făcut posibilă revenirea Sfântului Ierarh Andrei Şaguna acasă, la Viena, acolo unde a făcut ca strigătul românilor ardeleni să fie auzit şi ascultat după multe decenii”, transmite Mitropolia Ardealului.

Sorana MAIER

Sursa: https://www.tribuna.ro

Viena
Categorii
Austria
1 Comentariu
 • Randsoild
  4 iulie 2019 at 6:05 pm
  Răspunde

  Cephalexin And The Treatment Of Mrsa Buy Amoxicillin For Humans Levitra Dosis Recomendada viagra online Cephalexin For Uti

 • Răspunde

  *

  *

  Alte Articole