Anul Centenarului prilej de redeschidere a Bibliotecii “Ion Minulescu” din Germania: Nürnberg, 6 octombrie 2018

Renașterea Bibliotecii “Ion Minulescu” din Nürnberg, face parte din categoria evenimentelor pe care le aştepţi cu sufletul la gură şi cu inima deschisă. Povestea a pornit de la un...
Viena

Renașterea Bibliotecii “Ion Minulescu” din Nürnberg, face parte din categoria evenimentelor pe care le aştepţi cu sufletul la gură şi cu inima deschisă. Povestea a pornit de la un vis îndrăzneţ al doamnei Ionela van Rees Zota care, cu aproape 10 ani în urmă şi-a dorit să ofere românilor din zonă o bibliotecă. În acest sens, primul pas a fost realizat în 2009, prin intermediul unui proiect conceput de Ionela van Rees-Zota şi Berthold Staicu, directorii Agenţiei de Presă „Aşii Români” din Nürnberg. Sugestiv intitulat, „Nu lăsaţi limba română să moară” scopul principal al proiectului a fost înfiinţarea unei biblioteci româneşti la Nürnberg şi al unui centru cultural româno-german. Proiectul a fost conceput şi im¬ple¬mentat în primăvara anului 2009 şi s-a finalizat în 7 aprilie 2010 – şi s-a realizat, la început, pe baza colaborării dintre platforma culturală “AŞII ROMÂNI” din Germania şi Biblioteca Judeţeană Mureş. Implicarea Bibliotecii Judeţene Mureş în acest proiect s-a concretizat prin iniţierea şi finalizarea unei campanii de strângere de cărţi în limba română. Derulată în perioada aprilie – decembrie 2009, campania de strângere de cărţi a avut la bază o agendă ferm conturată care a presupus :
-Intensificarea colaborării cu editurile româneşti în vederea obţinerii unor donaţii de cărţi noi pentru bibliotecă.

-Sensibilizarea cetăţenilor din Tg. Mureş şi din alte oraşe şi încurajarea lor de a contribui cu donaţii de cărţi din bibliotecile personale.
– Iniţierea dialogului cu biblioteci publice judeţene din România în scopul atragerii de noi colaboratori şi obţinerii de donaţii de cărţi de la aceste instituţii.
– Organizarea în 20 august 2009 a întâlnirii oficiale de la Biblioteca Judeţeană Mureş, în vederea mediatizării şi prezentării proiectu¬lui de constituire a bibliotecii.
Spre bucuria noastră au răspuns pozitiv invitaţiei de strângere de cărţi, pentru românii din Nürnberg şi zonele apropiate, edituri din Bucureşti, Cluj-Napoca, Oradea, Timişoara, diferite fundaţii şi asociaţii din ţară, alături de Biblioteca Naţională a României şi bibliotecile judeţene din : Cluj-Napoca, Braşov, Focşani, Baia-Mare. Importantă a fost şi contribuţia unor scriitori mureşeni şi a unor autori din ţară care au răspuns pozitiv demersului nostru, oferindu-ne, cu titlu gratuit, exemplare din cărţile de poezie şi proză pe care le-au publicat.
Bibliotecile, editurile, instituţiile culturale, fundaţiile şi persoanele fizice implicate în acest proiect au avut ocazia să contribuie la constituirea fondului de carte al Bibliotecii « Ion Minulescu » cu un număr de peste 5000 de cărţi, documente audio-vizuale şi publicaţii periodice, cu conţinut variat, menite să satisfacă interesele de lectură ale cititorilor de toate vârstele : părinţi, copii şi bunici ! Un loc aparte în colecţiile bibliotecii a fost alocat fondurilor de carte « Ion Minulescu » şi « Mihai Eminescu », cuprinzând cărţi şi studii referitoare la opera literară a acestor doi mari poeţi români.
Fără îndoială, contribuţia partenerilor implicaţi în proiect este mult mai mare, fondul de carte al Bibliotecii Româneşti « Ion Minulescu » din Germania ajungând în final, la 150000 de documente. Rolul acestor cărţi în menţinerea culturii şi limbii române este imens, în puls ale oferă cititorilor posibilitatea atingerii unei libertăţi nemărginite. Paginile lor, vorbesc despre frumuseţea limbii noastre naţionale şi ascund nepreţuite bijuterii literare şi culturale.

Avem nevoie de repere culturale autentice, avem nevoie de exemple de viață remarcabile, tocmai de aceea, în calitate de autoare de cărți și ca director onorific al bibliotecii românilor din Nürnberg voi fi mereu de partea persoanelor care mai cred în puterea edificatoare a cărților. Prin intermediul lor, oamenii devin nemuritori, sfidează spațiul și timpul, urcă trepte spre înțelepciune și fac pași spre șlefuirea sufletească. De aceea, se cuvine, și îmi face o deosebită plăcere, să îi felicit pe toți (persoane fizice sau juridice) cei care au pus umărul la finalizarea acestui amplu proiect cultural legat de înființarea centrului cultural și redeschiderea bibliotecii românești din Nürnberg,
Închei, acest scurt articol, cu speranţa că redeschiderea porților Bibliotecii « Ion Minulescu » şi inaugurarea, în 6 octombrie 2018, a Centrului Cultural Româno-German de Ajutor şi Integrare din Nürnberg, acum în Anul Centenarului, va sta sub semnul unei stele norocoase, va fi o primă condiţie de viaţă culturală lungă şi rodnică dar şi un imbold, pentru d-na Ionela van Rees Zota şi pentru echipa pe care o coordonează, de a continua toate celelalte proiecte destinate românilor stabiliți în Bavaria.
În acest sens, veţi avea întregul meu sprijin coroborat cu sprijinul necondiționat din partea conducerii Bibliotecii Judeţene Mureş, care a susţinut şi va fi susţine şi în viitor demersurile de promovare a culturii şi limbii române, în Germania şi pretutindeni în lume.
Liliana Moldovan
Director onorific “Ion Minulescu” din Nürnberg

Viena
Categorii
DiasporaExclusivGermania
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole