Aplauze pentru teatrul românesc din trecut. ”Una dintre cele mai frumoase construcții culturale ale românilor ardeleni”

Expoziția de fotografie și documente „Aplauze cu parfum de epocă. Începuturile teatrului românesc la Sibiu” este deschisă, începând din 8 iulie și până la finalul lunii, în Curtea interioară...
Viena

Expoziția de fotografie și documente „Aplauze cu parfum de epocă. Începuturile teatrului românesc la Sibiu” este deschisă, începând din 8 iulie și până la finalul lunii, în Curtea interioară a Primăriei Sibiu și este o invitație deschisă către sibieni de a rememora momentele esențiale din trecutul mișcării teatrale românești.

Evenimentul organizat de Asociația „Sibiul Cultural” este inclus în Agenda Culturală 2019 a municipiului Sibiu și este cofinanțat de Primăria Sibiu.

„Prin acest eveniment intenționăm să punem în valoare teatrul românesc de la Sibiu, una dintre cele mai frumoase construcții culturale ale românilor ardeleni. Sperăm să bucure pe oameni și să răspundă pozitiv provocării de a ne educa împreună în spirit național”, spune conf. univ. dr. Constantin-Valer NECULA, vicepreședintele Asociației „Sibiul Cultural”.

Expoziția aduce în actualitate – având la îndemână documente, fotografii de arhivă și  reproduceri din presa vremii – o latură pe nedrept uitată din istoria culturală a Sibiului, aceea a începuturilor teatrului românesc în Sibiu.

Proiectul propune o călătorie prin parcursul manifestărilor teatrale românești, apărute relativ târziu la Sibiu, în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, fiind aduse de trupele teatrale din România, conduse de marii actori Mihail Pascaly sau Matei Millo. Acestea au însemnat evenimente culturale de o importanță fără precedent pentru românii din Ardeal, iar primele astfel de manifestări la Sibiu, începând cu anul 1868 au fost un prilej de neasemuită bucurie pentru sibieni și locuitorii satelor din jur, momente ce merită rememorate prin intermediul fotografiilor și al publicațiilor din perioada respectivă. Expoziția surprinde trecerea trupelor lui Mihail Pascaly și Matei Millo prin Sibiu, a celebrei artiste Agatha Bârsescu, a marilor companii teatrale din România venite la Sibiu în perioada de până la 1 Decembrie 1918.

Aduce în primplan și efortul sibienilor de a-și constitui o trupă de teatru românesc, prin contribuțiile membrilor Asociațiunii ASTRA și ai Societății pentru fond de teatru român. 

Sibienii și turiștii vor putea vedea expuse în panourile din spațiul expozițional al Primăriei Sibiu imagini ale primei scene de teatru românesc inaugurată de Asociațiunea ASTRA în clădirea proprie și reprezentațiilor teatrale care s-au dat în anul 1905, cu acest prilej.
Perioada de după Marea Unire este ilustrată în expoziție prin documente și imagini ale turneelor Teatrului Național în Sibiu, prin mărturiile legate de prezența lui Zaharia Bârsan pe scena sibiană. 
Turneele marilor companii dramatice ale României, cum au fost cele conduse de Constantin Nottara, Constantin Tănase și mulți alți actori de prestigiu, sunt și ele cuprinse în expoziție. 
Evenimentul ilustrează și perioada din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și de după acest moment, care a însemnat manifestări teatrale inedite pe scena sibiană. Expoziția cuprinde și documente referitoare la prima stagiune permanentă de teatru la Sibiu și începuturile conturării unui teatru de stat în oraș.

Expoziția cuprinde reproduceri ale unor documente, fotografii sau periodice aflate în colecțiile Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, care este partener al acestui proiect, dar și documente aflate în fondurile Arhivelor Naționale din Sibiu.

Cotidianul Tribuna este partenerul media al proiectului.

 © Răzvan NEGRU

Sursa: www.tribuna.ro Autor: Sorana Maier

Viena
Categorii
CulturăExpoziţieRomânia
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole