Asistență electorală pentru alegători și acreditare pentru observatori în secțiile de votare din străinătate

a Coaliția Fiecare Vot a lansat înscrierile pentru observatori la alegerile parlamentare din 5 și 6 decembrie. Peste 5000 de observatori au fost acreditați pe platforma FiecareVot.ro pentru monitorizarea procesului electoral din...
Viena

a

Coaliția Fiecare Vot a lansat înscrierile pentru observatori la alegerile parlamentare din 5 și 6 decembrie. Peste 5000 de observatori au fost acreditați pe platforma FiecareVot.ro pentru monitorizarea procesului electoral din 2016 până acum. La alegerile locale din 27 septembrie 475 de persoane au fost observatori într-o secție de vot sau mai multe, în echipe de câte doi observatori mobili.

Până pe 1 decembrie, observatorii independenți se pot înscrie pe fiecarevot.ro pentru a monitoriza desfășurarea votului atât în țară, cât și în diaspora. Înscrierea ca observator durează 5 minute și se face exclusiv online.

Înscrie-te ca observator!

Observarea alegerilor vizează exclusiv integritatea procesului electoral, de aceea, observatorii trebuie să fie fără excepție imparțiali, să nu facă parte din partide politice și să nu se implice în campania electorală. Toți observatorii independenți încep activitatea din ziua alegerilor la 06:00 dimineața, odată cu deschiderea secțiilor de votare și o încheie după ora 21:00, odată cu terminarea numărării voturilor.

În zilele scrutinului, fiecare observator va folosi o aplicație de monitorizare a alegerilor, care poate fi instalată pe orice smartphone, special realizată de Code for Romania și va fi în legătură continuă cu echipa FiecareVot, online și printr-un call-center special creat. Observarea nu este remunerată, ci se desfășoară pe bază de voluntariat. Citește mai multe despre ce înseamnă să fii observator aici.

Expert Forum organizează un centru de informare și asistență electorală pentru alegerile parlamentare din 5-6 noiembrie 2020. Prin intermediul acestuia, experții electorali și juriștii vor răspunde celor mai frecvente întrebări legate de ziua votării și vor oferi asistență pentru sesizarea neregulilor.

Cei interesați pot suna la
0800 080 200 (gratuit, pentru România)
+40212 039 020 (tarif normal, pentru străinătate).

Serviciul va funcționa pe 5 decembrie (7 – 21) și 6 decembrie (06 -22). Mai multe detalii despre call center pe www.votcorect.ro.
Platforma www.votcorect.ro oferă răspunsuri la întrebările cele mai frecvente legate de votare: proceduri, reguli de siguranță sanitară, decizii ale birourilor electorale, regulile privind votul prin corespondență sau cele de sesizare a neregulilor sau problemelor legate de alegeri. De asemenea, conține un formular prin care orice cetățean poate sesiza nereguli privind zilele votării sau în perioada de campanie electorală. Alegătorii vor primi asistență pentru a înainta sesizări, dacă este cazul sau vor fi îndrumați pentru a-și putea exercita dreptul de vot în siguranță.

Sesizările vor fi incluse și în rapoartele noastre de monitorizare, care vor fi transmite instituțiilor publice responsabile pentru organizarea alegerilor. Vezi aici raportul privind organizarea alegerilor locale din septembrie 2020. 

Transmite o sesizare!

FiecareVot este o coaliție civică pentru observarea alegerilor şi referendumurilor, lansată în 2016 la inițiativa Geeks for Democracy. Activităţile derulate prin intermediul platformei FiecareVot – recrutarea şi validarea observatorilor, obţinerea acreditării, organizarea sesiunilor de training online şi offline, coordonarea şi distribuirea în teritoriu a echipelor de observatori, susţinerea activităţii observatorilor în ziua alegerilor şi raportarea concluziilor observării – sunt desfăşurate de organizaţii şi grupuri civice: Geeks For Democracy, Expert Forum, Observatorul Electoral, Centrul pentru Resurse Civice (Constanţa), Civica (Iaşi), Centrul pentru Studiul Democrației (Cluj), Rezistența TV. Detalii pe www.fiecarevot.ro.

Expert Forum este think tank din Bucureşti înfiinţat de experţi cunoscuţi în politici publice şi reforma administraţiei. Domeniile pe care le acoperim includ: reforma administraţiei şi integritate; descentralizare şi finanţe publice; reforma justiţiei şi anticorupţie; energie şi transporturi; procese electorale şi cetăţenie activă. EFOR are o experiență de peste șase ani în monitorizarea alegerilor, contribuind semnificativ la modificarea legislației privind procesele electorale și îmbunătățind modul de organizare a alegerilor în străinătate. Puteți citi mai multe despre activitatea noastră aici

Material realizat în cadrul proiectului ACT – Alegeri locale corecte si transparente, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

Proiect derulat de Expert Forum în parteneriat cu  Centrul pentru Resurse Civice

Activitatea pentru alegerile parlamentare este parțial susținută prin eforturile Cercului Donatorilor din Barcelona, cu sprijinul GRASP Milano.
Mulțumim tuturor celor au donat pentru campania Vot Corect pentru parlamentare.

SURSA: https://votcorect.ro/asistenta-electorala-strainatate/

Viena
Categorii
ActualitateDiasporaPoliticRomânia
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole