Asociatia Soleil de l’Est din Franta, mesager al culturii române în beneficiul publicului european.

Preambul. Numele meu este Michel Gavaza, român originar din Brasov, stabilit în Franta împreuna cu familia, în anul 1987, din motive politice. Integrarea noastra în societatea franceza nu a...
Viena

Preambul.

Numele meu este Michel Gavaza, român originar din Brasov, stabilit în Franta împreuna cu familia, în anul 1987, din motive politice. Integrarea noastra în societatea franceza nu a fost dificila, datorita bagajului nostru de cunostinte generale, si îndeosebi culturale. Dupa instalare în tara de adoptie, gasit servici, casa si educatie pentru copii, sotia mea si cu mine fiind pasionati colectionari în artele plastice, ne-am propus sa aratam prietenilor francezi aspecte de calitate din cultura româneasca.

In timpul revolutiei române, în decembrie 1989, tocmai organizasem în galeria municipala « Maurice Mathurin » din Tours, o expozitie de fotografii cu mânastiri si icoane, din nordul Moldovei, ca sa aratam publicului local o parte din cultura bizantino – româna. Francezii au venit în masa la expozitia noastra crezând ca am organizat-o pe loc, cu ocazia revolutiei. Numai ca sala de expozitie fusese rezervata cu un an înainte, dupa cum se procedeaza. Asa s-a potrivit. Publicul francez a fost impresionat de lupta pentru libertate a poporului român si de caderea dictaturii, transmise în direct. In urma mai multor discutii cu vizitatori ai expozitiei, si nu numai, am înteles ca publicul larg francez, datorita interdictiilor razboiului rece, nu cunostea mai nimic despre România, în domeniul istoric, cultural, având si limba de origine latina, ca si cea franceza. Cu exceptia intelectualitatii, care stia.

In acel moment am decis sa-i « luminam » pe francezi si sa le prezentam cât mai multe aspecte culturale de calitate, ce erau de competinta noastra. Ne-am propus în tara libertatii si a culturii care este Franta, sa prezentam pentru bun început pictura contemporana româna, iconografia ortodoxa si fotografii ale celebrelor mânastiri, lucrare ce am continuat si dupa expozitia din decembrie 1989. Astfel în 1990 am organizat prima expozitie de pictura româna în aceeasi galerie din Tours, unde am prezentat lucrari din colectia proprie si am invitat sa expuna si pictori din Brasov, orasul nostru de origine. Impactul fata de public a fost formidabil, fapt ce ne-a convins sa continuam pe aceasta cale.

Dupa mai multe reflectii si cugetari, în anul 1994, împreuna cu sotia mea Mariana, cu cei doi fii Bogdan si Calin, si cu un grup de entuziasti franco-români, cunoscatori ai culturii tarilor din Estul Europei, am creat si declarat oficial asociatia Soleil de l’Est. Obiectivul la acel timp era sa prezentam în Franta, pictura contemporana din tarile din Europa de Est, cu precadere din România. Soleil de l’Est înseamna razele de cultura ce vin din estul Europei si se propaga peste Occident, si apoi peste întreaga lume. Putin cam utopic, dar si adavarat în acelas timp, caci multi oameni de arta, creatori, artisti originari din est, s-au impus si au lasat o amprenta forte în cultura franceza : Grigorescu, Andreescu, Brâncusi, Brauner, Enescu, Cioran, Gheorghiu, Malevich, Goncharova, Vasarelli, Chagall, Soutine, si multi altii mai actuali. Soleil de l’Est si-a propus sa continue aceasta traditie.

Activitati sustinute de la crearea asociatiei pâna în prezent.

Asociatia Soleil de l’Est este o frumoasa aventura umana, ce ca scop sa ajute oamenii sa se înteleaga mai bine prin cultura. Soleil de l’Est organizeaza expozitii de pictura, expozitii de arta populara si iconografie, realizeaza carti de arta cu pictorii români, conduce lansari de carte, rezidente de artisti, colocvii între pictori români si francezi. Initial activitatile aici mentionate, erau dirijate în atentia publicului francez, caci români erau foarte putini în Franta. Dupa 2007, prin aderarea României la marea familie europeana, au aparut si comunitatile de români, atât în Franta cât si în alte tari. In aceasta noua conjunctura, Soleil de l’Est conduce activitatile sale înteosebi în atentia românilor din comunitatile respective. Noul obiectiv este de a întari aceste comunitati românesti prin cultura, prin contactul cu pictori români, prin vizitarea expozitiilor de pictura româneasca, astfel ca toata lumea sa adere la conceptul caci noi toti românii, oriunde ne aflam, pe orice meridiane, cu totii provenim din aceeasi patrie mama, si suntem partasi la aceeasi cultura. Soleil de l’Est are rezultate deosebite pe aceasta directie. Prin expozitii în mai multe orase din Franta si apoi si în alte tari din Uniunea Europeana  am constatat dorinta si interesul conationalilor nostri de a cunoaste cultura, si îndeosebi pictura româneasca. Actualmente, dupa peste 26 ani de activitate, asociatia a focalizat activitatile sale pe urmatoarele trei directii bine distincte, prezentate aici în continuare.

– Organizare de expozitii de pictura în Franta, la Paris, de mai multe ori, si în alte orase culturale franceze : Tours, Orléans, Poitiers, La Rochelle, Collioure, Elne, Saint-Cyr-sur-Loire, Fondettes, si lista nu este limitativa. In continuare dupa anul 2010 asociatia a condus manifestari culturale si în alte capitale europene, la Bruxelles, Haga, Viena, Roma, Aarhus în Danemarca capitala europeana a culturii în 2017, Sofia, si de mai multe ori în România la Bucuresti, Brasov, Iasi, Mangalia si Timisoara. De ce expozitii cu pictorii români în România ? pentru ca publicul român sa afle ca prestigiosi pictori din tara si diaspora au creat si expus în tari din Uniunea Europeana, si ca publicul european a admirat si iubit creatia lor. Dintre cele mai importante expozitii vom enumera câteva : Fondation Taylor Paris Montmartre, anul 2008, în prezenta SEM Teodor Baconsky ambasador, si a doamnei Magda Cârneci director al ICR Paris. Cité Internationale des Arts în 2012, în prezenta SEM Bogdan Mazuru ambasador si a doamnei Yvette Fulicea director al ICR. Fondation Christiane Peugeot, în 2017, în prezenta SEM Luca Niculescu ambasador si a doamnei Doina Marian, director al ICR Paris. De remarcat deasemeni ciclul de expozitii organizate în spatiile filialelor ICR din tarile europene. Expozitia de prestigiu intitulata « Pictori români în Franta » a fost organizata la invitatia ICR, în spatiile institutiei din Bucuresti pe data de 15 ianuarie 2019, de Ziua culturii nationale, în prezenta mai multor personalitati : dl Ioan-Aurel Pop, presedintele Academiei române, dl Razvan Theodorescu, vice presedinte al Academiei, dna Ana Birchal din partea Guvernului, ES doamna Michèle Ramis, ambasador al Frantei în România, dl Stéphane Cesari, director adjunct al Institutului Francez din Bucuresti, pictori expozanti care au participat la rezidentele de artisti Soleil de l’Est în Franta, mass – media bucuresteana Modernism, Curierul National, ArtPortfolio, Piata de Arta. Cu aceasta ocazie dna Liliana Turoiu, presedintele ICR a decernat asociatiei Soleil de l’Est Distinctia de Onoare a ICR, pentru excelenta promovare a culturii române în Franta si îndeosebi în atentia comunitatilor românesti.

O expozitie cu totul deosebita a fost organizata la Scoala româneasca din Haga, Olanda. Aceasta scoala, de sâmbata, pentru copiii de români din Haga, majoritar intelectuali, a fost creata în urma cu 7 ani de Bogdan Gavaza. Scoala respectiva are labelul de asociatie pe baza de voluntariat. Pentru activitatea sa, Bogdan a fost decorat de Presedintele României cu Ordinul National Merit pentru Educatie, în grad de Cavaler. La respectiva expozitie organiata în luna septembrie 2019, efectul surpriza este constituit din publicul participant. Acest public, alcatuit din copii si parintii acestora, a fost foarte motivat sa cunoasca pictura româneasca. Au fost prezentate tablouri pe întelesul copiilor. Copiii au fost foarte receptivi la explicatiile primite. Dupa partea explicativa, fiecare din copii în clasa de studiu, a pictat o mica « opera » în acuarela, cu motive de sezon : frunze si flori de toamna.

La toate expozitiile realizate au fost prezenti în masa români stabliti în tarile si orasele respective. Retin cazul orasului Aarhus din Danemarca, oras putin cunoscut tuturora, dar unde exista o comunitate de 8.000 români, cu totii bine încadrati în câmpia muncii. Câteva zeci dintre ei au fost la deschiderea expoziriei, onorata cu succes de SEM Ion Gradinaru, ambasador al României. Facem precizarea ca la toate aceste expozitii, cea mai mare parte din public a fost alcatuita mereu de conationali români, care cu mândrie au fost însostit de prieteni si colegi autohtoni, si care s-au simtit apreciati ca fac parte din România, tara culturala. Sunt lucruri traite de mine în acest periplu de expozitii de pictura româneasca în tari din Uniunea Europeana. La fiecare din expozitii Soleil de l’Est a prezentat o masa de documentare cu carti de arta realizate de asociatie, monografii ale pictorilor expozanti, cataloage anuale si de expozitie, si dosarele « Press book » si cu Afisele reduse pe A4, a tuturor expozitiilor conduse de Soleil de l’Est începând din anul 1990. In total asociatia, la zi, are la activ un numar de 157 expozitii. La deschiderea fiecarei expozitii au fost prezentati verbal sau/si prin reportaje filmate, pictorii expozanti în cadrul rezidentelor de artisti, si aspecte din activitatile asociatiei.

– Realizare de carti de arta cu prezentarea pictorilor din grupul Soleil de l’Est, cei care au participat la rezidentele de artisti începând cu anul 2001. In total asociatia a realizat un numar de 17 carti de arta, din care 14 pentru pictorii români, si cataloage anuale si de expozitie. Prioritar sunt prezentati pictori români, dar si colegi de breasla ai lor din alte tari din Est : Polonia, Bulgaria, Rusia si Kirghizstan, republica din fosta URSS, devenita dupa 1991 stat independent.

Prima carte de arta a fost scoasa de sub tipar în anul 2005, cu titlul « Pictori români în Franta  2004 », în care sunt prezentati pictori si activitati din acea perioada. In continuare este de mentionat prestigiosul album de arta « Prezenta ale picturii contemporane române în Franta cu Soleil de l’Est » în 2 volume, vol 1 pentru perioada 1990 – 2008, în care sunt prezentati 35 pictori români care au colaborat cu Soleil de l’Est,  si vol 2 pe perioade 2009 – 2012. In acest al doilea volum sunt prezentati 52 pictori români care deasemeni au colaborat cu asociatia în perioada respectiva, prin participare la expozitii si la rezidentele de artisti. In continuare trebuie mentionat în mod deosebit albumul aniversar « Soleil de l’Est douazeci de ani de activitate » realizat în anul 2015, în care sunt prezentati toti cei 106 pictori care au participat la rezidentele de artisti conduse de Soleil de l’Est în Franta si România, si care pictori fac parte actualmente din gruparea artistica Soleil de l’Est. Toate aceste albume si carti de arta au fost prezentate si lansate cu mare succes la ICR Bucuresti, si în cadrul altor expozitii din România la Brasov si Iasi, cât si la Paris, Viena, Bruxelles, Roma, unde publicul a fost foarte impresionat de calitatea bibliografica si documentara a acestor carti de arta. Românii care au foat de fata la aceste festivitati au exprimat mândia lor si încrederea ca tara noastra mai are nenumarate valori culturale a fi prezentate în Uniunea Europeana.

Cataloagele de expozitie au fost realizate în 2007 pentru « Tabara de creatie pentru pictori români din tarile UE si vecinatate » la Bran, proiect la care au fost prezenti 12 pictori români din diaspora, invitati în România ca sa-si întareasca puntile culturale cu tara de origine. Pentru expozitia la Fondation Taylor în anul 2008, Cité Internationale des Arts în 2012, Parlamentul României în anul 2017, si altele. Cataloage anuale au fost realizate pentru anii 2006, 2008, 2009 si 2010, în care au fost prezentate actiunile conduse de asociatie si pictorii participanti. In fapt prin aceste carti de arta si cataloage, asociatia Soleil de l’Est a imortalizat « pe vecie » pictorii participanti la expozitii. rezidente, cu reproduceri dupa lucrarile realizate în Franta si ulterior expuse în diferite tari europene. Din punct de vedere documentar sunt prezentate mai multe serii de fotografii cu pictorii români din tara si diaspora, în cadrul rezidentelor si al expozitiilor. In volumul aniversar sunt inserate impresiile pictorilor în cadrul rezidentelor de artisti si cuvântari ale unor personalitati române si europene, si ambasadori, rostite la deschiderea unor expozitii mai importante. Mentionam ca albumele de arta realizate de Soleil de l’Est se afla în patrimoniul multor biblioteci de prestigiu, din România si Franta, din care cea de la Centre Pompidou Paris, care ne-a solicitat în mod expres documentatie despre pictura contemporana româna. Despre pictura româna mai veche ei aveau documentatie. Ambasadele României si filialele ICR unde au avut loc expozitii Soleil de l’Est, au primit deasemeni o parte din albumele de arta.

– Rezidenta de artisti. In perioada anilor ’90 asociatia a adus din România lucrari ale perstigiosilor pictori de la acea perioada, pentru a fi expuse în Franta. Numai ca pictorii ne-au solicitat sa vina si ei în Franta, nu numai lucrarile lor. Actiune ce face parte din visul oricarui pictor din Europa de Est si Centrala, si din întreaga lume, de a trai si crea pe urmele pasilor marilor genii ale impresionismului, si post, ale fovismului, si ale altor orientari artistice, în Franta, templu al culturii universale. Aceasta metafora fiind data în unanimitate de pictori, convinsi ca asa este. Astfel în anul 2000 am studiat modalitatile de organizare a rezidentelor (tabere) de pictura, prin consultarea unor organizatii ce au condus deja astfel de manifestari culturale. Primaria din Tours ne-a dat un mare ajutor, prin comunicarea experientei, si prin suport financiar mai multi ani la rând. Astfel ca în anul 2001 am deschis prima rezidenta, în aprilie la Fondettes, din lipsa de finantare suficienta, în casa proprie, si în septembrie, la Collioure, leagan si capitala mondiala a fovismului. Rezidenta fiind mobila, în continuare în fiecare an asociatia a condus etape ale rezidentei de artisti, în locatii foarte diferite : Briare, Chambray-lès-Tours, Tours, Saint-Jean-de- Braye în Région Centre, si în Sud, la Collioure, Elne, Saint-André, Font-Romeu, Barcarès, si în muntii Alpi, la Morzine. Obiectivul principal al rezidentelor a fost si este în continuare vizitarea locurilor unde au creat si trait înaintasii artisti români, Atelierul Brâncusi la Centre Pompidou din Paris, si Scoala de la Barbizon, unde au sejurnat în mai multe etape genialii nostri pictori Nicolae Grigorescu si Ion Andreescu, la sfârsitul sec 19. Tinând cont de obiectivele de patrimoniu francez din fiecare regiune, au fost vizitate castele de pe Valea Loarei, muzeele de arte din Tours si Orléans si la Paris celebrul Louvre, Centre Pompidou, Musée d’Orsay, si inevitabilul Montmartre cu Place du Tertre, unde expun pictorii liberi. In Sud au fost vizitate le Trajet du fauvisme la Collioure, tezaure de arta catalana la Collioure, Perpignan, Elne, Saint-André, Saint-Michel de Cuxa, casa atelier Maillol. Au mai fost vizitate în Catalonia spaniola orasul cultural Barcelona cu renumitele sale muzee de arta, si fundatiile Miro, Tapiès si Picasso, la Rambla, casele lui Gaudi si Sagrada Famiglia, atelierul Dali din Port Lligat si muzeul teatru cu acelas nume din Girona. Pictorii participanti au fost în prioritate români din tara si diaspora, stabiliti în Franta, Belgia, Germania, Suedia, USA, cât si câtiva pictori din Rusia, Bulgaria, Polonia, Kirghizstan, care cunosc si apreciaza pictura contemporana româna. In anul 2007, asociatia Soleil de l’Est a condus singura si unica rezidenta cu finantare din România, prin Departamentul Românilor de Pretutindeni, sub denumirea « Tabara de creatia pentru pictori români din tarile Uniunii Europene, si din vecinatate ». Dupa multe cercetari, cu ajutorul Primariei Brasov, s-a stabilit ca rezidenta sa aibe loc în zona etnografica Bran, scopul fiind întarirea puntilor culturale ale pictorilor invitati cu tara de origine. Au fost invitati 12 renumiti pictori români din diaspora stabiliti în Franta, Germania, Suedia si din vecinatate din Bulgaria si Serbia. Programul a fost apropriat scoplului propus, prin organizarea a doua expozitii de pictura în fosta galerie Apollo din Bucuresti, la începutul rezidentei cu lucrari aduse de pictori din tara de resedinta, si la sfârsit cu lucrari create la Bran. Pe parcursul rezidentei au fost vizitate muzele de arta din Bucuresti, Brasov, castelul Peles din Sinaia, orasul Brasov cu toate vestigiile sale istorice, printre care si Prima scoala româneasca din Schei, cetatea Fagaras, castelul Bran. Au avut loc întâlniri cu oameni de cultura din Bucuresti si Brasov. A fost o mare reusita caci proiectul si-a atins cu brio scopul propus.

In continuare, pe acelas subiect prezentam materialele :

– Carti de arta si cataloage anuale si de expozitie realizate de Soleil de l’Est.

– Lista pictorilor expozanti, din gruparea Soleil de l’Est.

Redactat la data de 10 februarie 2020.                                                     Soleil de l’Est

Saint-Cyr-sur-Loire, Franta                                                                   Michel Gavaza

Carti de arta si cataloage anuale si de expozitie realizate de Soleil de l’Est.

2004 – Artistes peintres roumains en France avec Soleil de l’Est 1997 – 2004. Album d’art,  Editions ARC 2000, Bucarest, Roumanie. Format A4, 134 pages. Rédigé en français. Ceci a été le premier livre d’art réalisé par Soleil de l’Est.

2005 – Catalogue de l’année 2005, Format A4, 50 pages. Reproductions oeuvres, CV et photos des peintres Gabriel Stan, Waldemar Mattis-Teutsch et Liviu Cihodaru, de Brasov, Roumanie,  invités en France par Soleil de l’Est et la Mairie de Tours, au Château du Grand Bouchet, Tours.

2007 – Couleurs de Roumanie. Catalogue de l’exposition occasionnée par l’adhésion de la Roumanie à l’Union Européenne, Maison de la Charente Maritime, La Rochelle. Dimensions 20 x 20 cm. 50 pages. Présentation d’une sélection de 12 peintres roumains.

2007 – Atelier de création pour des peintres roumains du voisinage et des pays de l’Union Européenne, Bran, Roumanie. Format A4, 80 pages. L’objectif du projet a été de refaire, et de fortifier les ponts culturels avec le pays d’origine, d’un groupe de 12 peintres dissidents roumains établies en France, Allemagne, Suède, Bulgarie et Serbie.

2008 – Rétrospective de peinture roumaine Fondation Taylor Paris – Montmartre. Catalogue d’exposition. Dimensions 20 x 22 cm, 60 pages. CV et reproductions des oeuvres présentées lors de l’exposition des 27 artistes. Œuvres des artistes roumains invités aux résidences Soleil de l’Est en France.

2008 – Présences de la peinture contemporaine roumaine en France avec Soleil de l’Est, entre 1994 – 2008. Album d’art, Editions ARC 2000, de Bucarest, dimensions 24 x 31 cm, 304 pages. Rédigé en français, anglais et roumain. La mise en revue des 35 artistes peintres roumains ayant coopéré avec l’association, pendant14 ans. Tous les peintres présentés lors de cet ouvrage ont participé aux résidences d’artistes conduites par Soleil de l’Est en France.

2008 – Atelier de création Soleil de l’Est, Briare et Collioure, France, 2008. Catalogue de l’année 2008, format A4, 50 pages. Artistes en résidence, CV, oeuvres et photos. Rédigé en français.

2010 – Atelier de création Soleil de l’Est, France, 2009 – 2010. Catalogue des années 2009 et 2010. Format A4, 70 pages. Artistes en résidence et expositions. Reproductions oeuvres, CV et photos. Rédigé en français et en roumain.

2011 – Artistes contemporains roumains. Catalogue de l’exposition à l’European Patent Office, Den Haag, Netherlands. Sélection de 15 peintres exposants. Dimensions 21 x 21 cm. 36 pages. Rédigé en français.

2012 – Salon de peinture Roumanie contemporaine Cité Internationale des Arts, Paris. Catalogue d’exposition. Dimensions 20 x 22 cm. 60 pages. Rédigé en français. Présentation des œuvres d’un groupe de 53 artistes roumains et de dissidents établis en UE, participants au Salon.

2013 – Présences de la peinture contemporaine roumaine en France avec Soleil de l’Est, entre 2009 – 2012. Album d’art, Editions de l’Institut Culturel Roumain, Bucarest, Roumanie. Dimensions 24 x 31 cm, 270 pages. Rédigé en français et en roumain. Présentation de 52 artistes peintres roumains ayant été invités aux résidences d’artistes en France, CV, reproductions, photos, commentaires.

2015 – Soleil de l’Est, vingt ans d’activité. Album anniversaire. Conception Soleil de l’Est. Editions Monitorul Oficial, Bucarest. Format 24 x 31 cm. 288 pages. Rédigé en français et en roumain. Biographies et reproductions de 106 peintres de Bulgarie, Pologne, Kirghizstan, Russie, Serbie et Roumanie, du groupe Soleil de l’Est. Commentaires, impressions et photos.

2017 – Rétrospective de peinture contemporaine roumaine Paris – Bucarest. Catalogue de l’exposition réalisée pour l’étape Bucarest de la manifestation qui a eu lieu dans la salle « Constantin Brâncusi » Palais du Parlement, Bucarest, Roumanie. Présentation de 74 peintres roumains, participants à cette exposition. Rédigé en roumain.

2017 – Peintres contemporains roumains francophones à Sofia. Catalogue de l’exposition au même titre à l’Université de Sofia, Bulgarie. Présentation d’un groupe de 20 artistes peintres roumains qui ont été les invités de Soleil de ‘Est aux résidences d’artistes conduites par l’association en France. Rédigé en français.

Lista pictorilor români din tara si diaspora, din grupul « Soleil de l’Est ».

– în ordine alfabetica –

Tânara generatie

Levente ALBERT, Brasov

Cornel BÂRSAN, Paris, Franta

Gelu COSTEA, Bucuresti

Daniel CRACIUN, Bucuresti

Gabriela CULIC, Bucuresti

Andreea FOANENE, Timisoara

Cosmin FRUNTES, Brasov

Daniela Grapa, Iasi

Mirela IORDACHE, Bucuresti

Irina IRIMESCU, Digne-les-Bains, Franta

Robert KÖTELES, Timisoara

Lucian LICIU, Bucuresti

Mihaela MODALCA, Brasov

Lisandru NEAMTZU, Bucuresti

Filip PETCU, Timisoara

Cristian SIDA, Timisoara

Daniela ZBARCEA, Bucuresti

Generatia seniorilor, decedati

Petre ACHITENIE, Bucuresti

Ion ATANASIU-DELAMARE, Bucuresti

Francisc BARTOK, Tours, Franta

Constantin BLENDEA, Bucuresti

Elena CHELARU-UTA, Bucuresti

Adrian CHIRA, Târgu Mures

Liviu CIHODARU, Brasov

Marian CONDRUZ, Bucuresti

Val GHEORGHIU, Iasi

Ion GRIGORE, Bucuresti

Dan HATMANU, Iasi

Corneliu IONESCU, Iasi

Aurel NEDEL, Bucuresti

Ion NICODIM, Bucuresti

Romul NUTIU, Timisoara

Ion SALISTEANU, Bucuresti

Generatia seniorilor, în viata

Gheorghe I. ANGHEL, Bucuresti

Bogdan ALEKSANDROV, Vidin, Bulg (român)

Dorin BABA, Iasi

Tudor BANUS, Paris, Franta

Calin BELOESCU, Timisoara

Dalia BIALCOVSKI, Bucuresti

Gabor BIRO, Brasov

Nicolae BLEI, Bucuresti

Ilie BOCA, Bacau

Viorel CHIREA, Aachen, Germania

Mariana CINTEANU, Stuttgart, Germania

Cristina CIOBANU, Bacau

Dan CIOCA, Bucuresti

Nicolae CIOCHINA, Iasi

Emil CIOCOIU, Aachen, Germania

Augustin COSTINESCU, Bucuresti

Horea CUCERZAN, Bucuresti

Aurel DAN, Satu Mare

Radu DARANGA, Bucuresti

Vasile DIVIZA, Brasov

Suzana FANTANARIU, Timisoara

Mihail GAVRIL, Bucuresti

Carmen GROZA, Liège, Belgia

Nicolae GROZA, Liège, Belgia

Dimitar GROZDANOV, Sofia, Bulg, (român)

Victor HAGEA, München, Germania

Ana-Ruxandra ILFOVEANU, Bucuresti

Sorin Ilfoveanu, Bucuresti

Nicolae IORGA, Bucuresti

Constantiu MARA, Stockholm, Suedia

Waldemar MATTIS-TEUTSCH, Brasov

Vasile MURESAN-MURIVALE, Bucuresti

Costin NEAMTZU, Bucuresti

Mircea NICOLAU, Düsseldorf, Germania

Letitia OPRISAN, Bucuresti

Christian PARASCHIV, Paris, Franta

Vasile POP-NEGRESTEANU, Bucuresti

Stefan PELMUS, Bucuresti

Marilena PREDA-SÂNC, Bucuresti

Ciprian RADOVAN, Timisoara

Gabriel STAN, Brasov

Ioan SULEA, Târgu-Mures

Valentin TANASE, Bucuresti

Tsvetan TIMOTEEV, Vidin, Bulgaria (român)

Cristian TARNOVAN, Bistrita-Nasaud

Vasile TOLAN, Bucuresti

Angela TOMASELLI, Brezoi

Corneliu VASILESCU, Bucuresti

Petre VELICU, Paris, Franta

Teodor VESCU, Bucuresti

Sergiu ZANCU, Paris, Franta

Viena
Categorii
CulturăFranța
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole