Bacșisul pe care românii îl lasă în baruri și restaurante va fi trecut pe nota de plată

Marti, Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR) au ajuns astazi la un acord cu ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, si noul presedinte ANAF, Mirela Calugareanu, in ceea ce priveste fiscalizarea...
Viena

Marti, Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR) au ajuns astazi la un acord cu ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, si noul presedinte ANAF, Mirela Calugareanu, in ceea ce priveste fiscalizarea bacsisului, care ar pute avea loc din toamna, aplicandu-se pentru zona HORECA.

Bacsisul lasat de romani in restaurante si baruri va fi trecut pe nota de plata, cel mai probabil din aceasta toamna. Concret, vorbim despre fiscalizarea bacsisului care, va ramane optional in continuare, insa va fi trecut pe nota de plata.

Introducerea bacsisului pe bonul fiscal spre impozitare nu reprezinta o masura care se ia pentru prima data in Romania. In trecut, autoritatile au mai incercat sa o implementeze, in special cu patronatele din turism, cu managerii de restaurante si baruri, unde romanii obisnuiesc cel mai adesea sa lase bacsis.  

Insa domeniile sunt foarte variate, iar autoritatile nu au reusit sa introduca impozitarea bacsisului si in zone precum taximetria, spre exemplu, motiv pentru care initiativa a esuat, mai ales ca s-a izbit si de nemultumirea multor angajati ai acestor sectoare, care considera bacsisul un drept al lor, pe care nu trebuie sa il imparta cu statul, prin impozitare. Pe de alta parte, impozitarea bacsisului aduce si beneficii. Spre exemplu, odata certificata aceasta sursa de venit ca fiind oficiala, beneficiarii ei pot contracta credite in baza acestui venit suplimentar.  

Insa anul acesta, patronatele din turism par hotarate sa sustina cu si mai multa putere aceasta initiativa si cer aplicarea ei in special in sectorul lor, motiv pentru care impozitarea bacsisului ar putea fi introdusa chiar din toamna. Marti, Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR) au ajuns astazi la un acord cu ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, si noul presedinte ANAF, Mirela Calugareanu, in ceea ce priveste fiscalizarea bacsisului.   Romania ar putea aplica, spre exemplu, modelul Frantei, unde bacsisul este inclus pe bonul fiscal, iar sumele astfel incasate de catre companii sunt, ulterior, distribuite catre angajati, conform legii.

Spre deosebire de aprilie 2015, cand autoritatile au decis ca bacsisul sa fie marcat pe un bon fiscal separat si sa ramana la decizia angajatorului daca sumele primite de angajati ca bacsis vor fi pastrate de firma sau vor fi distribuite angajatilor, formula din 2019 aduce noutati. Mai exact, banii vor ajunge la angajat.

„Ne-am gandit sa fie o masura voluntara, nu obligatorie, iar banii obtinuti din «tips» sa ajunga la angajati, nu la antreprenori. Angajatii vor avea venituri mai mari, transparente, si astfel vor accesa mai usor credite. Sunt multe avantaje si pentru angajati, si pentru clienti, si pentru statul roman”, spune omul de afaceri Dragos Anastasiu, proprietarul Eurolines. 

Mai Mult AICI.

Sursa: https://www.manager.ro

Viena
Categorii
Sens Giratoriu
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole