Biblioteca „Târgu-Mureș” din Chișinău- 25 de ani de activitate

Când vine vorba despre biblioteci nu încetez să cred că aceste instituții vor rămâne în topul elitelor culturale, mulți ani de aici înainte. Fiind permanent într-o loială concurență cu...
Viena

Când vine vorba despre biblioteci nu încetez să cred că aceste instituții vor rămâne în topul elitelor culturale, mulți ani de aici înainte. Fiind permanent într-o loială concurență cu celelate instituții de cultură, ele uimesc prin capacitatea inegalabilă de a se adapta la cerințele erei digitale, recalibrându-se permanent în așa fel încât să rămână în topul instituțiilor capabile să livreze comunității surse moderne de studiu, informare și comunicare.
În această situație se află și Biblioteca „Târgu-Mureș” din Chișinău, de la a cărei înființare se împlinesc 25 de ani. Ideea deschiderii unei biblioteci, destinată românilor care trăiesc în Cartierul Rîșcani din Capitala Republicii Moldova, s-a născut la inițiativa unor oameni de cultură mureșeni printre care îi amintesc pe scriitorul Nicolae Băciuț pe consilierul de la direcția de cultură Mureș Cornel Moraru, pe Mihai Suciu și pe directorul Bibliotecii Județene Mureș, dl. Dimitrie Poptămaș, care stat la cârma bibliotecii din județul Mureș timp de câțiva zeci de ani de ani.
Astfel, într-un interviu pe care l-am inclus în volumul „Pași prin Bibliosferă”(2013), dl. Poptămaș mărturisea că, peste ani, „Biblioteca Târgu Mureș a devenit un nume emblematic în constelația culturală a Chișinăului”. Noua bibliotecă și-a deschis porțile, cu prilejul Zilei Limbii Române, în 31 august 1996, ca o sucursală a Bibliotecii Municipale „I.P. Hașdeu” din Chișinău și și-a început activitatea cu un fond de carte de 5000 de volume, provenite din donații de cărți și reviste, atent selecționate, oferite fraților de peste Prut de scriitori, bibliotecari, profesori, jurnaliști, alți oameni de cultură și artiști mureșeni. Proiectul constituirii unei biblioteci care să fie o filială onorifică a Bibliotecii Județene Mureș a fost susținut de doamna Lidia Kulicovschi, directoarea, de atunci, a Bibliotecii Municipale din Chișinău și Claudia Șatrafca, bibliotecara, cu sufletul mereu îndrăgostit de oameni și de cărți, care a condus destinele acestei filiale, situate în Cartierul Râșcani, timp de mai multe decenii.
Trebuie să reținem că pe parcursul celor 25 de ani de existență, biblioteca „Târgu Mureș”, a a funcționat neîntrerupt fiind rampa de lansare a unor evenimente culturale de anvergură, destinate tuturor categoriilor de cititori. Astăzi, ea este una dintre cele 9 filiale deschise în parteneriat cu Biblioteci Județene din România. care s-a bucurat încă din primul an de existență de atenția comunității, a publicului iubitor de lectură, a oamenilor ce au înțeles că biblioteca nu este doar rod de mândrie națională, ci este, în cele din urmă, un omagiu adus limbii române, contretizat prin cele peste 50000 de cărți (care formează fondul bibliotecii) și alte tipuri de documente românești, care pot contribui, dacă sunt promovate și utilizate cum se cuvine de bibliotecari și cititori, la îndestularea culturală, la trasformarea educațională și consolidarea profesională a tuturor celor care trec pragul acestei instituții.
Fără îndoială, istoria celor 25 de ani de existență a Bibliotecii „Târgu-Mureș” a înregistrat multe momente excepționale : în 2009, spre exemplu, spațiul unde își defășoară biblioteca activitatea a fost renovat, serviciile oferite beneficiarilor s-au diversificat și modernizat, proiectele desfășurate în colaborare cu școli, universității, instituții de cultură și biblioteci din România și republica Moldova au devenit mai multe și mai complexe, biblioteca devenind de la un alt la altul tot mai credibilă, tot mai solicitată și mai prezentă în viața românilor din Chișinău. Alături de doamna Claudia Șatrafca, una dintre personalitățile care au marcat în mod decisiv destinul biibliotecii din cartierul Rîșcani, a fost directoarea bibliotecii municipale, dna Lidia Kulicovschi care a ridicat practica biblioteconomică la nivel de artă, străduindu-se, pe parcursul carierei sale de manager, să transforme toate bibliotecile din subordine, inclusiv filialele de cartier, în centre comunitare, culturale, educaționale și informaționale bine poziționate în comunitate, oferind publicului servicii performante, , susținute de bibliotecari bine pregătiți și devotați maseriei lor.
Mă bucur să constat că Biblioteca „Târgu-Mureș” nu a făcut rabat de la aceste principii, și-a îndeplinit, în chip firesc, misiunea și reușește să răspundă, cu reală promptitudine, provocărilor sociețății actuale, rămânând o instuție care poate răspunde, după cum credea Academicianul Mihai Cimpoi, la „imperativele actuale ale timpului, la acel Zietgeist hegelian.” (Punerea pe gânduri/Liliana Moldovan. Ecou Transilvam 2010, p. 150).

Foto : Lidia Kulicovschi, Dimitrie Poptămaș, Liliana Moldovan

Liliana Moldovan/UZPR

Viena
Categorii
Exclusiv
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole