Bilanţul activităţii Centrului Cultural Româno-German ,,Dumitru Dorin Prunariu’’ din Nürnberg în primele trei luni (Octombrie 2018-Decembrie 2018)

De la data inaugurării Centrului Cultural Româno-German din Nürnberg, 6 Octombrie 2018, au trecut pragul acestuia mai mult de 1200 de persoane, din zona metropolitană Nürnberg și nu numai....
Viena

De la data inaugurării Centrului Cultural Româno-German din Nürnberg, 6 Octombrie 2018, au trecut pragul acestuia mai mult de 1200 de persoane, din zona metropolitană Nürnberg și nu numai.
În afara celor trei mari evenimente organizate la Centru, respectiv: Inaugurarea Centrului din 6 Octombrie 2018 cu participarea inedită a celubrului cosmonaut român dr. ing. Dumintru Dorin Prunariu, Ziua Porților Deschise din 18 Noiembrie 2018 și Serbarea iernii ,,Vine, vine Moş Crăciun’’ cu promovarea obiceiurilor și datinilior strămoșești din 23 Decembrie 2018, la care au fost prezente peste 700 de persoane, aproape zilnic vin persoane cu diverse probleme, care doresc să se informeze pe diverse tematici sau pur și simplu să citească şi să împrumute o carte de la biblioteca noastră ,,Ion Minulescu’’.
Statistica ne arată că primul loc îl ocupă cererile la cursurile de limba germană, în cele trei luni de funcţionare înscriindu-se un număr de 136 de persoane. La momentul actual dispunem de cinci clase de limba germană nivelul A1-A2 și o clasă de limba germană nivelul B1, clasamentul fiind urmat de solicitarea şi informarea asupra potenţialelor locuri de muncă – 41 de persoane au apelat la noi, iar din acestea 32 au deja un loc de muncă.
Pentru ce mai vin românii din zonă la Centrul Cultural? Pentru completarea actelor – 57 de persoane; pentru găsirea unei locuințe – 18 persoane, dintre care 8 au deja o locuință; pentru consiliere psihilogică – 12 persoane; pentru consiliere juridică – 20 de persoane; informaţii despre casele de sănătate – 22 de persoane; pentru înscrierea la diverse cursuri – 74 de persoane; cu diverse alte probleme – 47 de persoane. De menţionat faptul că 29 de părinți au beneficiat de consultanță în domeniul învățământului școlar bavarez, iar 22 de persoane au închiriat cărți.
La fel de importante pentru Centru sunt şi cele două campanii de strângere a donațiilor destinate persoanelor nevoiaşe din România (din Tulcea în luna noiembrie 2018 şi din comuna Dragomireşti, satul Doagele, județul Vaslui în luna curentă).
Ajungâd la peste 500 de persoane ajutate în decursul celor trei luni, considerăm că Centrul şi-a atins multe dintre obiective deşi suntem abia la început. Avem multe proiecte pentru anul 2019 – proiecte sociale, educaţionale, literare şi culturale. Iar acum vă întrebăm noi: Oare această mică mână de oameni care fac voluntariat în cadrul Centrului Cultural Româno-German din Nürnberg, nu merită tot respectul din lume?!
Mulțumesc tuturor pentru munca depusă, pentru devotamentul față de semenii voştri și sunt sigură că bunul Dumnezeu vă va da înzecit.

11 ianuarie 2019 Ionela van Rees-Zota

Viena
Categorii
DiasporaExclusivGermania
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole