Biserica Ortodoxă din Berlin la postul german de televiziune ZDF

Odată pe an, postul german de televiziune națională ZDF difuzează o „Divină Liturghie”. În 2019, biserica aleasă pentru transmiterea în direct a serviciului liturgic divin, în data de 5...
Viena

Odată pe an, postul german de televiziune națională ZDF difuzează o „Divină Liturghie”. În 2019, biserica aleasă pentru transmiterea în direct a serviciului liturgic divin, în data de 5 mai a.c., este cea a comunității românești din Berlin, onorând în acest mod și Președinția României la Consiliul UE.

Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, aparţinând de Mitropolia Ortodoxă Română pentru Germania, Europa Centrală şi de Nord, este o biserică cu o arhitectură specifică mănăstirilor ortodoxe din Nordul Moldovei, ridicate de Stefan cel Mare. Biserica are un turn înalt de 27 de metri, cu terminații semicirculare la ambele capete și acoperișuri reduse, fiind singura biserică din afara României construită în acest stil.

Parohia Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil este una dintre cele două parohii ale Bisericii Ortodoxe Române din Berlin, având peste 2000 de membri. Serviciile religioase sunt celebrate în limbile română și germană, beneficiind de un cor al comunității.

Biserica are, totodată, prin povestea întemeierii sale și o dimensiune manoliană, precum soarta Anei lui Manole întru zidirea Mănăstirii de la Curtea de Argeș. Tot astfel, ridicarea Bisericii Române din Berlin are la bază jertfa inițiatorului acestei construcții și al noii comunități, vrednicul de pomenire Părinte Constantin Mihoc, a cărui plecare la Domnul s-a întâmplat, în anul 2009, prin prinderea sa între zidurile de construire ale viitoarei biserici. Părintele Protosinghel Clement Lodroman, continuator al efortului de edificare a bisericii, sub oblăduirea IPS Dr. Serafim Joantă, Mitropolit pentru Europa Centrală și de Nord, a continuat ridicarea construcției doar prin rugăciune și răsplătirea acesteia, fără adaos de finanțări din alte surse.

Merită menționat, totodată, că în istoricul vechii Biserici Ortodoxe Române din Berlin, care a beneficiat, începând cu 1943, ca locaș de biserica Jerusalem, la intersecția străzilor Linden cu Jerusalem, coordonator și întemeietor al corului parohiei a fost Sergiu Celibidache, care în acei ani era student al Academiei de Muzică din Berlin.

În data de 5 mai a.c, în Duminica Tomii, transmiterea Sfintei Liturghii de la Biserica Română din Berlin pe canalul public de televiziune ZDF va beneficia de o audiență de peste 4 milioane de telespectatori din Germania.

Viena
Categorii
Germania
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole