Bugetarii, tinuti in sah. Intra sau nu in somaj tehnic?

Desi saptamana trecuta premierul Ludovic Orban anunta ca Executivul PNL lucreaza la un proiect de lege care prevede un fel de somaj tehnic pentru o parte a angajatilor din...
Viena

Desi saptamana trecuta premierul Ludovic Orban anunta ca Executivul PNL lucreaza la un proiect de lege care prevede un fel de somaj tehnic pentru o parte a angajatilor din sectorul public, saptamana aceasta ni-l aduce pe Florin Citu, ministrul Finantelor, care spune: stie despre „discutiile din spatiul public”, dar ca „nu exista asa ceva in discutie in Ministerul Finantelor Publice si nu este ceva ce eu as sustine in acest moment”.

Sa facem o scurta calatorie in trecut, mai exact, in ziua de miercuri a saptamanii trecute. Atunci, Ludovic Orban anunta ca Executivul pe care il conduce lucreaza la o Ordonanta de Urgenta care sa contina masuri similare somajului tehnic pentru o anumita parte a sectorului public. Orban a declarat ca masura nu va viza zone precum Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Sanatatii sau Ministerul Muncii si Protectiei Sociale si alte institutii unde este nevoie chiar de mai multe resurse umane. De asemenea, nici profesorilor nu li s-ar aplica somajul tehnic. „Pregatim o reglementare in domeniu (domeniul public – n.r.). Sunt zone publice care nu pot fi afectate, in care avem nevoie de fiecare efectiv, ba chiar avem nevoie de resurse umane suplimentare. Nu putem afecta zona de sanatate, care inseamna spitale, directii de sanatate publica, ambulante, unitati primiri urgente. De asemenea, nu putem afecta zona Ministerului Afacerilor Interne, cu toate efectivele de jandarmi, de pompieri, de politisti, nu putem afecta zona militara. De asemenea sunt mai greu de afectat zone ca, de exemplu, zona Ministerului Muncii si Protectiei Sociale. (…) Deci, sunt sectoare publice care sunt extrem de incarcate si unde nu putem sa luam astfel masuri oarecum similare cu somajul tehnic”, a declarat Orban la B1 TV.

Desi Guvernul s-a reunit in sedinta joi, proiectul de lege nu a fost adoptat, chiar daca Orban a spus atunci ca  este gata o prima varianta realizata de Ministerul Muncii pentru reducerea activitatii in sectorul bugetar.

Si ministrul Muncii confirma existenta unui proiect de lege privind somajul tehnic pentru sectorul public

Tot miercuri seara, si ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a confirmat informatia transmisa de Ludovic Orban. Ministrul a postat urmatorul mesaj pe pagina sa de Facebook:  „Trecem printr-o perioada in care multe lucruri s-au schimbat. Intr-o buna parte a sistemului public s-a redus activitatea. De la mediul privat, din datele pe care le vad zilnic despre contractele suspendate sau incetate, am cel mai clar semnal. Se vede tendinta de a se ramane acasa. Este si o perioada in care autoritatile competente insista, spre binele nostru, sa se ia in continuare toate masurile de preventie. In fata acestei realitati, am pregatit un proiect de act normativ pentru a legifera o stare de fapt din sistemul public. Acum este momentul organizarii unui sistem de lucru in institutii, autoritati, companii publice, regii cu capital de stat care sa le asigure functionalitatea pe durata starii de urgenta dar care sa tina cont si de dorinta evidenta a multor angajati de a ramane la domiciliu si, binenteles, de necesitatea asigurarii unui raport just intre munca si plata. “Somaj tehnic” in institutiile publice, o decizie care asigura posibilitatea tuturor angajatilor de a ramane acasa in aceasta perioada, prin rotatie, intr-un numar egal de zile dintr-o luna, cu 75% din salariul de baza. Este o propunere asumata. Dupa consultari, inclusiv cu autoritati locale si dupa evaluari. Da, dupa toate acestea si dupa ce am citit toate mesajele primite, este o propunere asumata. Pentru corectitudine”, a transmis ministrul Muncii.

Citu – singurul din Guvern care nu stie de proiect?

 La inceputul acestei saptamani, insa, Florin Citu face precizari in totala contradictie cu primul ministru si spune ca nu exista in discutie la Ministerul Finantelor Publice un astfel de proiect. Totusi, Citu a spus ca intotdeauna a sustinut ca e nevoie de o reforma a aparatului administrativ. „Nu exista asa ceva in discutie in Ministerul Finantelor Publice si nu este ceva ce eu as sustine in acest moment. Astazi este nevoie de fiecare om in administratia publica. (…) Eu stiu discutiile din spatiul public. Dar mereu am sustinut o reforma a aparatului administrativ”, a spus Florin Citu.

Citu nu spune insa ca  acest proiect nu este in lucru, la Guvern, in general, sau la alt Minister. Faptul ca afirma ca nu este in lucru la Ministerul sau poate fi perfect adevarat. Problema este ca un astfel de proiect, care exista conform spuselor premierului si ministrului Muncii, dar nu este elaborat in consultare cu Ministerul Finantelor, un Minister cheie in ecuatia economiei romanesti.

Cum vor lucra bugetarii si cati bani vor primi daca se va adopta somajul tehnic pentru sectorul public?

 Daca proiectul va fi adoptat in cele din urma, ar urma ca bugetarii sa fie impartiti in doua, astfel: „Angajatii sunt ganditi in cele doua parti egale, fiecare parte sa poata sa mentina functionalitatea institutiei publice, si jumatate din angajati lucreaza 15 zile, restul de 15 zile urmand sa fie intr-o forma de somaj tehnic, platiti la fel cum se plateste somajul tehnic, cu 75%.  Restul de 15 zile vin la munca ceilalti care au stat in somaj tehnic perioada respectiva. Asta este mecanismul pe care l-am gandit. (…) Facem o analiza pe fiecare domeniu de activitate, vedem exact cum urmeaza sa fie implementata o astfel de masura, dar deja masura este gandita si urmeaza sa fie implementata, restul sunt chestiuni de detalii si de modul in care va fi structurata ordonanta de urgenta prin care vom stabili aceasta masura.  Aceasta masura va fi valabila nu numai pentru administratia centrala, ci si pentru administratia locala si pentru toate entitatile publice, inclusiv entitatile publice care nu sunt in subordinea Guvernului de la nivel national, entitati publice care sunt in subordinea Parlamentului sau unitati autonome”, a explicat premierul.
Citeste si: EDITORIAL-ANALIZA: Cati dintre noi ne vom mai intoarce la munca si pe ce salarii

de Magda FloreaSenior Editor Manager.ro

Sursa: https://www.manager.ro/articole/ultima-ora-93/bugetarii-tinuti-in-sah-intra-sau-nu-in-somaj-tehnic-103374.html

Viena
Categorii
EconomieRomânia
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole