Cazare gratuită într-un oraş din Germania unde primarul este român. „Vrem să aflăm de ce au nevoie oamenii şi, dacă se mută, care este motivaţia lor”

Dacă italienii au scos la vânzare case cu un euro, ofertă frecvent întâlnită pe continent, dar şi în zonele insulare, nemţii au ales altă variantă pentru revitalizarea unei localităţi....
Viena

Dacă italienii au scos la vânzare case cu un euro, ofertă frecvent întâlnită pe continent, dar şi în zonele insulare, nemţii au ales altă variantă pentru revitalizarea unei localităţi. Administraţia oraşului german Görlitz, unde primar este românul Octavian Ursu, a găsit o modalitate inedită prin care încearcă să transforme turiştii în rezidenţi.

Toţi cei interesaţi se pot caza gratuit, timp de o lună, pentru a testa comunitatea. Ulterior, dacă se acomodează, pot rămâne definitiv, mai ales că oraşul are în jur de 7.000 de apartamente în care nu locuieşte nimeni, potrivit The Guardian.

Situat în apropiere de graniţa cu Polonia, Görlitz este un oraş pitoresc ce reuşeşte să atragă în fiecare an aproximativ 140.000 de turişti.  Veniturile înregistrate aici sunt între cele mai mici, iar localitatea este vestită pentru apetitul localnicilor care votează politicienii de extremă dreaptă.

 Rata şomajului depăşeşte cu o treime media naţională, motiv pentru care comunitatea a fost abandonată, în ultimii ani, de tot mai mulţi germani. Autorităţile vor însă să repopuleze localitatea, iar strategia găsită propune celor interesaţi să locuiască aici o lună de zile fără niciun fel de costuri.

Iniţiativa administraţiei locale a stârnit interesul mai multor germani sătui de agitaţia oraşelor aglomerate în care trăiesc. Nici turiştii străini nu au ignorat oferta, cei mai mulţi fiind din Cehia, Marea Britanie sau Statele Unite. Între ei, numeroşi antreprenori, artişti, muzicieni, ba chiar şi oameni din industria filmului şi a modei.

„Scopul nostru este să aflăm de ce au nevoie oamenii şi, dacă se mută, care este motivaţia lor”, a declarat Robert Knippschild, directorul autorităţii implicate în acest demers.

„Le-am spus oamenilor că trebuie să se gândească dacă vor un oraş deschis, european sau un oraş închis”, a declarat şi primarul din Görlitz, Octavian Ursu. „Vor exista mai multe slujbe, mai mulţi angajaţi şi o comunitate mai înfloritoare dacă oamenii chiar se vor simţi bine primiţi”, a precizat Ursu.

Sursa: tribuna.ro

Viena
Categorii
GermaniaInformații utile
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole